Dostupni linkovi

Odbor za finansije podržao lex specialis za „Beograd na vodi“, opozicija protiv


Sednica Odbora za finansije
Sednica Odbora za finansije

Sa 12 glasova za i jednim protiv, Skupštinski odbor za finansije usvojio je u četvrtak u načelu predlog specijalnog zakona o postupcima oduzimanja zemljišta i izdavanja građevinske dozvole radi izgradnje projekta "Beograd na vodi". Na taj način Vlada je za korak bliža usvajanju lex specialisa koji opozicija smatra neprihvatljivim, jer je protivustavan i netransparentan.

Predstavljajući predlog zakona o eksproprijaciji pred članovima Odbora, Radmila Jagodić, pomoćnica ministra finansija, rekla je da Vlada želi ovim zakonom da skrati postupke o oduzimanju zemljišta u priobalnom pojasu Save, kako bi se što pre realizovao projekat „Beograd na vodi“.

„Ovaj zakon predlažemo zato što želimo da se privede nameni deo zemljišta koji je planskim aktom previđen da se uredi na priobalju Save“, objasnila je Jagodićeva, te dodala:

„Ovim zakonom je određen korisnik eksproprijacije – to je Republika Srbija – i sve zemljište koje se bude oduzelo biće javna svojina RS. Ljudima se isplaćuje tržišna cena, odnosno cena koja ne može biti niža od tržišne. I ovde će sigurno biti nezadovoljnih strana, ali svaka strana ima pravo da uloži žalbu po kojoj smo mi dužni da odlučimo u roku od osam dana.“

Nezadovoljnih je bilo i na Skupštinskom odboru. Član opozicione Demokratske stranke Ivan Jovanović, inače jedini koji je na sednici istupio protiv predloga zakona, rekao je da lex specialis nije u skladu sa Ustavom. On je ukazao i na to da Vlada nije predstavila nijedan konkretan podatak o projektu:

„Imate li bankarsku garanciju? Ovde se kaže da će sredstva za realizaciju ovog zakona da se obezbede iz budžeta Srbije. Ako ćemo obezbeđivati sredstva u budžetu, a imali smo štednju na penzionerima, ja vas pitam da li mi imamo bankarsku garanciju da investitor neće izgraditi jednu kulu s tržnim centrom i otići?“

Pitanjima ovde nije bio kraj.

„Kome se prodaje dva miliona kvadrata u Beogradu, gde imamo situaciju da investitori koji su već izgradili stanove ne mogu da ih prodaju, zato što ne postoji tražnja. Podsetiću da smo 2010. imali 19.000 prijava radova, a u 2014-oj 667. To su parametri“, rekao je Jovanović.

Na kritike predstavnika demokrata reagovao je predsedavajući Odbora i član vladajuće Srpske napredne stranke Veroljub Arsić. On kaže da će ovim projektom Srbija zauzeti mesto u Evropi koje joj pripada:

„Šta je cilj investitora, osim da zaradi novac? Pa dovodiće on svoje investitore. Mislite da će baš da izgradi milion kvadratnih metara stambenog prostora samo zarad toga da to prodaje Beograđanima? Ne. Mislite da će da izgradi toliko poslovnog prostora da kupuju naša preduzeća koja su u jako teškoj finansijskoj situaciji. Ne. On će sam da dovlači investitore. Mi kao država kroz njega šaljemo jasnu poruku – političku i ekonomsku – da smo pravno uređena zemlja, sigurna za ulaganje svakoga ko želi da ulaže i otvara radna mesta.“

Poslanik demokrata Ivan Jovanović kritkovao je što se zakon donosi po hitnom postupku, kao i nedolazak ministra finansija Dušana Vujovića ili premijera Aleksandra Vučića da objasne predlog članovima Odbora, a predlagaču je zamerio i netransparentnost.

"Ne mogu da glasam za nešto što je protiv Ustava, zakona, protiv svega onoga o čemu govore strukovna udrženja", rekao je Jovanović

Na kritike Jovanovića da nije iznela nijedan konkretan podatak o projektu "Beograd na vodi", Jagodićeva je objasnila da se predloženi zakon odnosi na eksproprijaciju zemljišta, i da je nadležna da o tome govori.

Skupština Srbije, kako je najavljeno, razmatraće predloženi zakon po hitnim postupku na sednici koja je zakazana za 18. mart. Predlog zakona podržali su, izuzev DS-a, predstavnici svih stranaka u Odboru i najavili da će na plenarnom zasedanju glasati za ovaj akt.

Socijalista Đorđe Milićević kaže da SPS podržava predloženi zakon i da na projekat "Beograd na vodi" gleda kao nešto što treba da pokrene privrednu aktivnost u Srbiji, otvori radna mesta, podstakne investitore i turiste i da pokrene čitavu Srbiju.

"Govorimo o 13.000 radnih mesta. Ovo je na dobrobit svih građana i u javnom je interesu. Nadamo se da će ovakvih projekata biti još, jer je to jedini način da se reši goruće pitanje, a to je nezaposlenost", rekao je Milićević.

Vlada Srbije je ranije usvojila uredbu kojom je za projekat "Beograd na vodi" utvrđen Prostorni plan područja posebne namena, a koji je stupio na snagu 31. januara 2015. godine. Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će radovi na projektu, na kojem zajedno rade kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vlada Srbije, početi ovog leta.

Tome se već mesecima unazad protive predstavnici strukovnih udruženja i građanska inicijativa „Ne davimo Beograd“.

XS
SM
MD
LG