Dostupni linkovi

Odbor za bezbjednost o šovinizmu, SPC-u i multietničnosti


Odbor za bezbjednost, juni 2012.
Odbor za bezbjednost, juni 2012.
Rasprava o godišnjem izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prošlu godinu, prerasla je u oštru raspravu između predstavnika opozicije i vlasti oko odnosa države prema sveštenicima Srpske pravoslavne crkve, navijačkim skandiranjima, izgradnji multuetničnosti u Crnoj Gori i drugim pitanjima.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović izrazio zadovoljstvo dosadašnjm angažmanom njegovog resora i pripadajućih službi, član Odbora za bezbjednost iz Nove srpske demokratije Goran Danilović je oštro kritikovao MUP zbog odluka o deportaciji sveštenika Srpske pravoslavne crkve, a čije je odluke naknadno oborio Upravni sud.

Danilović je upitao Brajovića da li osjeća odgovornost zbog postupka prema sveštenicima.

"Ljude koji su po 20 godina u Crnoj Gori onemogućavali ste da ostvare svoja elementarna ljudska prava. Raspitajte se prije nego krenete u takve akcije o ljudima koje pokušavate da transportujete na način kao da se radi o švercerima droge. To je pristojan svijet. Crna Gora je multietnička država i ja mogu da razumijem da vama kao funkcioneru SDP to smeta, ali tome nema mjesta", kazao je Danilović.

"SDP je temelj multietničnosti u Crnoj Gori kada je vama bila misaona imenica što je multietničnost", poručio je Banović Daniloviću.


To je otvorilo žestoku raspravu u koju su se uključili članovi odbora iz Socijaldemokratske partije, čiji je i ministar Brajović funkcioner.

Borislav Banović je odbacio navode Danilovića da je Socijaldemokratska partija inspirator progona sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

"Ne dozvoljavam zaista da se na takav način odnosite prema SDP, jer je ona temelj multietničnosti u Crnoj Gori kada je vama bila misaona imenica što je multietničnost, multietnička tolerancija i građanska tolerancija u Crnoj Gori. To uopšte nije politika SDP, njena politika je da svi poštuju zakon", kazao je Banović.

Šovinističko skandiranje

Rasprava se prenijela i na temu nedavnog šovinističkog skandiranja na košarkaškoj utakmici održanoj na Cetinju.

"Mudri ljudi se prave da nijesu čuli ono na Cetinju a da niko, uključujući gradonačelnika Cetinja, predsjednika vlade ni ministra unutrašnjih poslova da kaže da je nedopustivo govoriti – Ubij, zakolji da Srbin ne postoji. Jeste reagovala SDP saopštenjem da je to nedopustivo. Nedopustivo je i da bilo koja srpska grupa pjeva – Ubij zakolji da bilo ko drugi ne postoji", istakao je Danilović.

"Mi smo na ideji antifašizma, a vi se kolega Daniloviću zalažete za gradnju spomenika Pavlu Đurišiću. To su prosto vrijednosne razlike. Kao što smo mi na Cetinju osudili neodgovorne pojedince ili grupu koji su se našli da nešto tako skandiraju, od vas nijesmo čuli niti jednu riječ osude istih ili sličnih skandiranja protiv košarkaša Budućnosti na utakmici u Beogradu", uzvratio je poslanik SDP-a Raško Konjević.

"Niko danas ne govori Bošnjake na vrbe nego govore Srbe na vrbe. Danas vi treba da po ovome zaštitite. I nemojte da očekujete da će Goran Dabnilović reagovati na to što će neko crnogorsku reprezentaciju prozivati u Beogradu. Ja nijesam Beograđanin", kazao je Goran Danilović iz NOVE.

Odbor za bezbjednost, juni 2012.
Odbor za bezbjednost, juni 2012.
U polemiku je ušao i Obrad Mišo Stanišić iz Demokratske partije socijalista koji je zamjerio Novoj srpskoj demokratiji koja nije reagovala na šovinističke ispade iz Srpske pravoslavne crkve.

"Ako se sjetimo onoga što je izjavio jedan sveštenik SPC u Zeti kojega je osudio najviši srpski velikodostojnik u Crnoj Gori ne znam gdje ste vi gospodo da ga osudite za ono što je govorio o Crnoj Gori i crnogorskoj naciji", kazao je on.

Kada je riječ o deportovanim pa vraćenim sveštenicima SPC, ministar Ivan Brajović je saopštio da je MUP ispoštovao odluku suda, i naglasio da će svi službenici koji su eventualno prekršili zakon u slučaju boravka sveštenika u Crnoj Gori biti pozvani na odgovornost.

"Vidjećemo kako će dalje teći postupak. U svakom slučaju na odgovornost će biti pozvani svi oni službenici koji su kršili zakon ili nijesu postupali po zakonu", kaže je Brajović.

Odgovarajući na pitanje poslanika oko nedavne teške povrede koju je policajac u Herceg Novom nanio lideru nekadašnjeg Liberalnog saveza Slavku Peroviću, ministar Brajović je rekao da je o tom slučaju dobio različite informacije sa raznih strana.

"Naravno, nigdje se ne može napasti policajac nekažnjeno ni u jednoj zemlji svijeta, pa ni u Crnoj Gori, ali se nigdje neće tolerisati prekoračenje ovlašćenja i naravno da će se to uraditi kada je u pitanju bilo, ko a ne gospodin Slavko Perović, koji je svojevremeno sa Liberalnim savezom, uz SDP čuvao taj slabašni plamičak u to vrijeme crnogorske samostalnosti i ideje nezavisnosti koji se kasnije razvio u baklju", kaže Brajović.
XS
SM
MD
LG