Dostupni linkovi

Odbijen imovinski spor protiv Manastira Dečani


Manastir Dečani
Manastir Dečani
Mešovito sudsko veće Specijalne komore kojem je predsedavao EULEX-ov sudija donelo je dve presude u vezi sa predmetima koji se odnose na imovinska prava nad približno dvadeset i tri hektara zemlje koja se nalazi unutar i izvan specijalne zone Manastira Dečani.

Veće je kao neosnovan odbilo spor koji su dva društvena preduzeća pokrenula protiv manastira Dečani.

Ovi predmeti odnose se na ugovore o poklonu koji su 1997. godine sklopljeni između Republike Srbije i manastira Dečani. Društvena preduzeća Apiko i Iljiria su u dva odvojena postupka osporila te poklone i tvrdila da ona imaju vlasničko pravo nad tim zemljištem.

Na osnovu konačnih odluka Apelacionog veća Specijalne komore, Veće za utvrđivanje vlasništva prihvatilo je da kancelarija UNMIK-a za pravne poslove, kao zastupnik Kosovske povereničke agencije, ima pravni osnov da bude učesnik u sporu u ime društvenih preduzeća.

Veće je utvrdilo da je poravnanje koje je postignuto između manastira Dečani i UNMIK-a izloženo sudu u skladu sa pravilima procedure.

Ovim poravnanjem je predviđeno da UNMIK odustane od vođenja spora u ime preduzeća Apiko i ljiria u vezi sa katastarskim parcelama koje se nalaze unutar specijalne zone, dok će manastir odustati od polaganja imovinskog prava nad katastarskim parcelama koje se nalaze izvan specijalne zone, a u korist preduzeća Iljiria.

Veće za utvrđivanje vlasništva je potvrdilo zakonitost tog poravnanja i stoga je odbilo sporove navedenih društvenih preduzeća kao neosnovane. Navedeno zemljište je u katarstarskoj evidenciji već registrovano na ime tih društvenih preduzeća.

Apiko i Iljiria su 2000. godine pokrenula svoje sporove pred Opštinskim sudovima u Peći i Dečanima.
XS
SM
MD
LG