Dostupni linkovi

Trojica puštena, dvojica osumnjičena za ratne zločine


Hrvatsko državno odvjetništvo
Hrvatsko državno odvjetništvo
Nakon saslušanja u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu u petak povodom sumnji na počinjenje kaznenih djela ratnog zločina u akciji „Medački džep“ ujesen 1993. godine, trojica nekadašnjih pripadnika 9. gardijske brigade Hrvatske vojske puštena su na slobodu, dok se za dvojicu očekuje određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Zadržani su nekadašnji zapovjednik izviđačke satnije (čete) 9. brigade Josip Krmpotić, kojeg se tereti za dva kaznena djela - ratne zločine protiv civila i protiv ratnih zarobljenika - i Velibor Šolaja kojeg se tereti za jedno kazneno djelo. Božidar Petty Miško, Milan Tomljanović i Ivan Jurković pušteni su na slobodu.

U akciji „Medački džep“ Hrvatska vojska ušla je 9. rujna 1993. godine u područje pod kontrolom pobunjenih hrvatskih Srba i pod zaštitom UN-ovog kanadskog bataljona, otkuda se svakodnevno granatiralo civilne ciljeve u gradu Gospiću, ali se nakon međunarodnog pritiska nakon 8 dana povukla.

Tijekom akcije ubijena su 23 srpska civila i 5 zarobljenih pripadnika srpske paravojske, a zapaljeno je ili porušeno 300 stambenih i gospodarskih objekata u tim zaseocima.

Mirko Norac, Hag, 2004.
Mirko Norac, Hag, 2004.
Za ratne zločine u akciji Medački džep po zapovjednoj odgovornosti je na 6 godina zatvora osuđen tadašnji zapovjednik 9. brigade Mirko Norac, a po individualnoj odgovornosti još nitko nije odgovarao.

Prvookrivljeni general Rahim Ademi bio je oslobođen odgovornosti, jer je na suđenju ustanovljeno i u presudi konstatirano da je u toj akciji postojala paralelna linija zapovijedanja: rečeno je kako je tom akcijom u stvari zapovijedao admiral Davor Domazet-Lošo, prema instrukcijama tadašnjeg načelnika Glavnog stožera, sada pokojnog Janka Bobetka.

Značajna pomoć NGO sektora

Za komentar ovih uhićenja zamolili smo komentatora riječkog „Novog lista“ Denisa Romca, dobrog poznavatelja problematike ratnih zločina.

„Značajnu ulogu odigrale su i nevladine organizacije koje su cijelo ovo vrijeme inzistirale na procesuiranju izravnih počinitelja. Čini se da se upravo radi o procesuiranju onih koji su odgovorni za zločine za koje je Ademi tada oslobođen, no najzanimljivije će biti vidjeti – hoće li se istraga proširiti i na umirovljenog admirala Davora Domazeta – Lošu, koji je u Bobetkovo ime vidio paralelnu liniju zapovijedanja, zbog koje je Ademi oslobođen“, kaže Romac.
"Ostaje otvoreno pitanje zašto se istraga ne vodi i protiv Domazeta – Loše", naglašava Vesna Teršelič.

Voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću 'Documenta' Vesna Teršelič u izjavi za naš radio pozdravlja činjenicu da se istraga pomakla prema neposrednim izvršiteljima:

„Jer je i iz iskaza obitelji žrtava i iz iskaza svjedoka bilo jasno da se treba procesuirati i neke druge osumnjičene i istražiti i po liniji direktnog počinjenja i po liniji zapovjedne odgovornosti. Ostaje otvoreno pitanje zašto se istraga ne vodi i protiv Domazeta – Loše.“

Ona je dodala kako je i ovo argument kako je vrijeme da Hrvatska počne razmišljati o fondu za naknadu štete civilnim državama rata.

Udruga veterana 9. gardijske brigade prosvjedovala je protiv jučerašnjeg spektakularnog uhićenja svojih suboraca za koje – kaže Milan Franić – nije bilo nikakve potrebe:

„Kako su se tijekom proteklih 11 godina naši pripadnici odazivali na sve pozive policije i suda, tako bi se odazvali i u ovom slučaju – bez potrebe za drastičnim mjerama.“
XS
SM
MD
LG