Dostupni linkovi

Od saradnje do obračuna sa civilnim sektorom


Predstavnici nevladine organizacije u Crnoj Gori, ilustrativna fotografija
Predstavnici nevladine organizacije u Crnoj Gori, ilustrativna fotografija

Učešće civilnog sektora u odlučivanju i sprovođenju državnih politika i incijativa je kontrolisano i dozirano, čulo se tokom dijaloga predstavnika nevladinih organizacija i državnih institucija.

Odnos institucija prema NVO sektoru je fluidan, jer sa jedne strane postoji saradnja, a istovremeno su prisutne kampanje i najoštriji napadi, te pokušaji diskreditacije nad predstavnicima civilnog sektora koji se bave vladavinom prava.

Predstavnici nevladinog sektora su saopštili niz primjedbi u odnosu na saradnju sa državnim institucijama. U nevladinom sektoru postoji znanje i stručnost, ali ih državne institucije nedovoljno cijene.

Civilno društvo treba da odlučuje u nivou u kome mu to pripada u svakoj parlamentarnoj demokratiji. Ali, to nije slučaj u Crnoj Gori.

O stanju u odnosima civilnog i državnog sektora se bavila i Evropska komisija koja je u posljednjem izvještaju konstatovala nepovjerenje, kazao je šef delegacije EU Mitja Drobnič.

Mitja Drobnič
Mitja Drobnič

"U ovogodišnjem izvještaju se još jednom napominje da su odnosi između organizacija civilnog društva i Vlade povremeno bili pretjerano suparnički i da ih karakteriše nepovjerenje naročito po pitanju političke situacije, vladavine prava i temeljnih prava. Postoji zabrinutost oko kampanja određenih medija kojima se pokušavaju diskreditovati predstavnici organizacija civilnog društva i branioci ljudskih prava", navodi Drobnič.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je pozdravio angažman civilnog sektora u Crnoj Gori, ali i naveo problem kompromitacije civilnog sektora činjenicom da su neke nevladine organizacije bile podloga za stvaranje političkih partija.

Krivokapić je konstatovao da je nevladinim organizacijama i drugima koji se bave najvažnijim društvenim temama danas teže nego devedesetih godina. On je rekao da je sada na djelu oštar napad određenih centara moći na civilni sektor.

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

"Sada je obračun sa svima onima koji pokušavaju da otvore pitanja koja su od javne djelatnosti i koje su javno dobro - državna imovina, trajna i nepovratna dobra, pitanja slobode. To se radi u zajednici politike, medija i sumnjivog kapitala, i zato je toliki napad na nevladin sektor i zato je tolika snaga udara na nevladin sektor. Ali, kako su devedesetih poražene takve politike, proći će i sada pogotovo u zajednici vrijednosti Evropske unije gdje smo sve bliže i u zajednici vrijednosti Sjevernoatlantske alijanse gdje postajemo ravnopravan član", ističe Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković se založio za uklanjanje nedostataka u saradnji civilnog sektora i Vlade, ali naglasio činjenicu da je Crna Gora prva zemlja koja je uključila nevladine organizacije u proces pridruživanja EU.

"Bez obzira što je to partnerstvo bilo traumatično u određenim fazama, bilo je i saglasja, bilo je i pohvala, bilo je nerazumijevanja i frustriranih odnosa. Ali, generalno, ovaj model koji smo razradili je bio kapitalno važan za crnogorske institucije i crnogorsku Vladu i za napredak u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom. Ipak, civilno društvo ne odlučuje, ali utiče na odlučivanje", riječi su Markovića.

Niz primjedbi su predstavnici civilnog sektora uputili potpredsjedniku Vlade, a koje se odnose, između ostalog, i na proces političkog dijaloga za uspostavljanje povjerenja u izborni proces.

"Da li će biti pomaka, nakon izjave predsjednika Vlade, da neće biti blagonaklon odnos prema učešću NVO u procesu vraćanja povjerenja u izborni sistem?", pita se Goran Đurović.

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

"Meni se čini da je manje bitno to što je premijer odbio da u političkom dijalogu učestvuju NVO u odnosu na ono kako ih je okarakterisao. Ako sam dobro razumjela, neke poslanike koji su bili na toj sjednici premijer je nazvao predstavnike NVO-a besposličarima", konstatuje Daliborka Uljarević.

"Predsjednik Vlade nije u tom smislu govorio da ne želi nevladin sektor u procesu praćenja monitoringa, čak i podrške u stvaranju uslova i ambijenta za implementaciju izbornog zakonodavstva. Već je imao, ja se slažem sa tim, neslaganje da nevladine organizacije učestvuju u političkom dijalogu jer to nije teren za NVO i to je suprotstavljeno njihovom osnovnom cilju i postojanju koje proizilazi iz zakona i uloge civilnog sektora. Tako da je tu, vjerovatno, nesporazum u interpretaciji i nema nikakvih suštinskih razlika", ocjenjuje Marković.

Nevladin sektor će biti uključen u pregovore za ostvarenje fer i poštenih izbora koji se odvijaju u Skupštini Crne Gore, saopštio je šef parlamenta Ranko Krivokapić. On je ocjenio da će nevladin sektor biti uključen u dvije oblasti, stvaranje ravnopravih medijskih uslova za učesnike izbora i sprječavanje zloupotreba državnih resursa.

XS
SM
MD
LG