Dostupni linkovi

Od SAD do Rusije: Najbolji i najgori dani za LGBT prava


Protest za LGBT prava u Njujorku, novembar 2013.
Protest za LGBT prava u Njujorku, novembar 2013.
Daisy Sindelar (RSE), prevela Mirjana Rakela

Godina 2013, označila je promjene u pravima homoseksualnih osoba u svijetu, posebno u SAD i Francuskoj, gdje su učinjeni značajni koraci za legalizaciju istospolnih brakova. Istodobno, u Rusiji, sve suprotno. Predsjednik Vladimir Putin odlučio je poniziti seksualne manjine, potpisujući zakon koji zabranjuje „gay propagandu“. No, svijet nije ostao nijem na ovaj potez ruskog lidera.

Jelena Goltsman, opisala je 30. jun, kao jedan od najljepših, ali i najgorih dana u svom životu. Toga dana je ona, i drugi pripadnici, lezbijske, gay, biseksualne i transrodne zajednice, porijeklom iz Rusuje, sudjelovala na Gay Pridu u New Yorku. Bili su na takozvanom ruskom brodu.

Parada se dogodila samo nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država omogućio pravo na brak istospolnim osobama. Golstman je emigrirala iz nekadašnje sovjetske Ukrajine, davno prije nego je u New Yorku, javno priznala da je lezbijka, te je istanula da je ushićena zbog toga što je u pravima izjednačena s drugim američkim građanima.

Istoga dana je, međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon koji zabranjuje gay propagandu, što je veliki korak natrag nakon što je Rusija dekriminizirala homoseksualnost prije 20 godina.

„Teško je živjeti u dva svijeta“, kaže Jelena. „Parada u SAD i potpisivanje zakona dogodili su se istoga dana. To je u isto vrijeme i gorak i sladak okus“.

SAD učinile su veliki iskorak naprijed, Rusija unatrag. Putinov retrogradni zakon otvorio je vrata valu nasilja, napada i ubojstava homoseksualaca, partnerima istoga spola prijetilo se oduzimanjem djece, a pripadnici LGBT zajednice premlaćivani su pred očima policajaca.

Možda bi Putinu cijela priča prošla manje zapaženo, kao i mnoge druge stvari koje radi od povratka na mjesto predsjednika prošle godine, ali svjedoci smo globalizacije homoseksualnog pokreta, a Rusija će biti domaćin Olimpijskim igrama u februaru 2014.

Još do prije dvije godine, prava ruskih homoseksualaca su bila prilično nisko na takozvanoj Zapadnoj agendi ljudskih prava. No, 2013, došla su u samo središte interesa. Inspirirala su, na primjer, kampanju za zabranu votke, Lady Gaga i Madonna stavile su u prvi red obrane prava homosekualaca, a ruski odnos prema seksualnim manjinama u američkom satiričkom časopisu „Ludilo“ našao se među 20 najglupijih stvari u svijetu.

Kampanje podrške

Članovi organizacija Julije Goltsman RUSA LGBT protestirali su na Wall Streetu tokom posjeta važne delegacije ruskih poslovnih ljudi. „Stražarili“ su i tokom gala koncerta u Metropolitan Operi kojoj je prisustvovao direktor Marijanskog teatra iz St Petersburga, Valerij Gergiev, bliski prijatelj ruskog predsjednika.

Ovakvi prosvjedi pokazuju koliko su jake LGBT organizacije u SAD, no teško da bi ih njihovi kolegi u bivšem SSSR-u podržati u zahtjev za bojkotom Zimskih OI u Sočiju.

„Mi se zalažemo za bojkot Igara. No naše sestrinske organizacije u Rusiji se tome protive. Oni žele iskoristitit Igre kako bi pokazali što se zapravo događa sa homoseksualnim pravima u Rusiji. Zato smo smanjili intezitet naše kampanje“.

Mnogi LGBT aktivisti smatraju da treba akciju usmjeriti protiv sponzora Igara velikih multinacionalnih korporacija.

Međunarodni Olimpijski komitet je priznao da su neki od sponzora, poput McDonald's, Procter&Gambel, Coca–Cole, zabrinuti zbog mogućih nemira na igrama i kako bi se to moglo odraziti na njihovu dobit. No, vrlo malo je njih je spremno snažnije pritisnuti Rusiju i Olimpijski komitet zbog prava LGBT osoba.

Druge organizacije pokušavaju promovirati pokret „Ne diskriminaciji" bez kršenja pravila Olimpijskog pokreta koji zabranjuje iskazivanje političkih stavova.

Andre Banks, suosnivač grupe „Svi izvan ormara“, a koja ima oko 2 milijuna članova diljem svijeta, naglašava da je izjednačavanje bračnih prava homoseksulanih i biseksulanih parova u SAD i Francuskoj transformirala borbu za prava LGBT zajednice u borbu za opća ljudska prava i da su promjene u tom pogledu neizbježne.

„Treba iskorisiti ovo što se događa u SAD gdje je ostvarena značajna pobjeda. Važno je iskoristiti ovaj trenutak kako bi se ukinuli zakoni po kojima je kriminalno djelo biti gej u čak 76 država u svijetu“, upozorava Banks.

Moldavija je ove godine održala prvu Paradu ponosa. Amnesty International je pokrenuo široku kampanju za podršku bjeloruskom gay aktivisti Iharu Čihjanuku, koga je pretukla policija.

Ima naravno, pomaka u Rusiji. Kampanja „Može bolje“ pokrenula je specijalnu akciju u kojoj se mogu vidjeti poruke slavnih, američkog redatelja Gusa Van Santa i scenariste Dastina Lanca Blacka koji su pristvovali LGBT festivalu u St Petersburgu usprkos prijetnjama bombama i od strane ruskih nacionalista.

Na Balkanu 2013, prva Parada ponosa u Crnoj Gori, u septembra u Podgorici i u junu u Budvi završila je tučom, napadima i uvredama homoseksualne manjine.

Parada ponosa u Beogradu u septembru 2013, otkazana je. Evropa razočarana. Čeka se 2014.
XS
SM
MD
LG