Dostupni linkovi

Ocjena prvih 100 hrvatske Vlade - neefikasnost


Tihomir Orešković
Tihomir Orešković

Prvih sto dana Vlade premijera Tihomira Oreškovića ne zaslužuje prolaznu ocjenu, pogotovo u ekonomiji koja je bila glavna tema HDZ-ovih napada u izbornoj kampanji na tadašnju vladu lijevog centra, slaže se većina analitičara. Nisu do kraja efikasni ni tamo gdje su najangažiraniji – u sigurnosnim i svjetonazorskim pitanjima.

Ocjena nije jedan, nego nula, slažu se mnogi analitičari u Hrvatskoj povodom 100 dana Vlade Tihomira Oreškovića.

Iako je navodna katastrofalna ekonomska situacija bila glavna meta HDZ-ovih napada u izbornoj kampanji, nije donesena nijedna reformska ekonomska mjera, a proračun za ovu godinu prepisan je od socijaldemokrata.

Vladajući se bave smjenjivanjem na javnoj televiziji i radiju i u policiji, smanjivanjem ili ukidanjem financiranja neprofitnih i alternativnih medija, civilnog društva, smanjivanjem sredstava za nepoćudne javne kulturne institucije poput riječkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Dvije među rijetkim konkretnim najavama reformi u javnom sektoru - ona o produljenju radnog staža i poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja - izazvale su jednodušnu osudu.

„Mjere u kojima će se raditi do 67, a ne kao do sada do 65 godina, mjere s kojima ćemo s posla ravno na groblje, mjere u kojima će zdravstvo sve više postajati povlastica bogatih…“, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

Donedavni premijer i predsjednik oporbenih socijaldemokrata Zoran Milanović nazvao je novu Vladu – zgubidanima koji ne rade ništa.

„Ovo je bilo 100 dana zgubidana. Nisu napravili ništa, jer naprosto nemamo vlast. Ne mrzimo ih, nisu nam neprijatelji, ali ne rade ništa!“

On je upozorio da je nova vlast kod građana ubila nadu u bolje sutra, i da to valja promijeniti.

„Promijenimo to, zaštitimo Hrvatsku od vala konzervativizma i primitivizma, jer mi smo otvoreno društvo slobodnih ljudi koji misle, koji žele promjene i slobodu, ali znaju što je zajedništvo.“

Zašto reforme izostaju? Politički analitičar Berto Šalaj sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti u izjavi za RSE podsjeća kako HDZ šalje poruke da su im zbog koalicijskog partnera Mosta i premijera Tihomira Oreškovića vezane ruke.

„HDZ će to koristiti kao svoj izgovor zašto nam se u ekonomiji ništa ne događa. A ništa nam se ne događa zato što HDZ nema suvisao ekonomski program i neke javne politike koje bi onda mogli primjenjivati. Tako da se ja apsolutno slažem s ocjenama da je ova vlada za nulu, a ne za jedinicu.“

Šalaj kaže kako je blokada tolika da ova Vlada neće moći provesti nikakve reforme, pa ni one poput reforme zdravstva, koje bi išle na štetu većine građana.

„Ona ne može biti djelotvorna pa čak ni u nekom negativnom smislu da ima neke javne politike koje bi išle na štetu građana, ali bi možda pomogle poduzetnicima i gospodarskom razvoju.“

Međutim, HDZ nije do kraja efikasan i tamo gdje je najangažiraniji – u sigurnosnim i svjetonazorskim pitanjima.

Prošla su tri mjeseca otkako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rezolutno zatražila smjenu šefa obavještajne službe Dragana Lozančića, a on je još na funkciji.

Zbog otpora studenata i javne potpore njihovom otporu propala je i ideja da studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta studiraju pod povoljnijim uvjetima profesorske smjerove na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Da oporbeni socijaldemokrati ne poručuju preko medija da im u stvari odgovara kontroverzni ministar kulture Zlatko Hasanbegović, jer je „teret sadašnjoj Vladi i čisti zicer za opoziciju“, HDZ-ovih poraza bilo bi sigurno i više.

Vratimo se još jednom na ekonomiju, koja je, kako smo kazali, bila glavna HDZ-ova tema u kampanji.

U prvom kvartalu ove godine, tijekom kojeg Hrvatska većinom nije imala Vladu, porasle su industrijska proizvodnja i izvoz.

Opozicija kaže da je to rezultat reformi donedavne vlade lijevog centra, a vladajući se ponašaju kao da te brojke uopće ne postoje.

XS
SM
MD
LG