Dostupni linkovi

Očekivanja od Đukanovićevih ekonomskih obećanja


Premijer Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore, 4. decembar 2012.
Premijer Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore, 4. decembar 2012.
Crnogorski parlament je u ponedjeljak uveče izabrao novu Vladu, čiji je novi-stari predsjednik lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović koji je, obrazlažući program, između ostalog rekao da će nova Vlada biti posvećena pitanjima koja presudno opredjeljuju kvalitet života građana.

Đukanovićev ekspoze je, sa ekonomskog aspekta, izazvao oprečne reakcije.

"Nova vlada će preispitati sve privatizacione ugovore, zalagaće se za privremeno niže zarade funkcionera i više pažnje će posvetiti socijalnim problemima", najavio je premijer Milo Đukanović tokom ekspozea u Skupštini.

"Jedini način da se odupremo ekonomskoj krizi je da radimo bolje i više. Imamo neuposlene kapacitete, nezaposlene ljude, neiskorišćene resurse i novac u bankama zamrznut strahom od neizvjesnosti. Otuda se ekonomski oporavak od posljedica krize kroz obnovu rasta nameće kao najvažniji prioritet nove vlade, što će rezultirati postepenim unapređvanjem kvaliteta života građana. Iako je to mnogo širi i slojevitiji pojam, smatram racionalnim da ukažem na tri njegova najvažnija i prioritetna aspekta: stvaranje uslova za veću zaposlenost, obezbjeđenje kvalitetnije zdravstvene usluge i poboljšanje kvaliteta obrazovanja", rekao je Đukanović.

Na pitanje - da li ekspoze novog premijera karakteriše strateški pristup, odnosno, navođenje ciljeva i s druge strane odsustvo načina njihovog ispunjavanja, profesor podgoričkog Ekonomskog fakulteta Božo Mihailović, za RSE kaže da je "na ovom nivou dovoljno saopšteno, a da će operativne aktivnosti biti naknadno razrađene".

Komentarišući Đukanovićev ekspoze sa ekonomskog aspekta, profesor Mihailović kaže da je on izraz realnosti u Crnoj Gori čiji su ekonomski problemi "izuzetno složeni".

"Mi smo imali značajnije stope rasta nego zemlje u okruženju, ali smatram da ćemo morati da povećamo stope rasta u odnosu na ove koje su do sada bile. Tu su i problemi u raznim sektorskim oblastima, turizma, poljoprivrede, industrije i tu je prije svega KAP. Veoma mi je drago što je saopštio stav da će biti raskinuti svi privatizacioni ugovori koji se ne poštuju. Znajući lično gospodina Đukanovića i njegovu odlučnost zaista vjerujem da će se sve to i realizovati", ističe Mihailović.

O najavi debirokratizacije i o rastu zaposlenosti

Premijer Đukanović je pred parlamentarcima rekao i da Crna Gora mora bez oklijevanja da krene u stvaranje većeg društvenog proizvoda, da efikasnije iskoristi energetske potencijale, smanji biznis barijere, odnosno, debirokratizuje sistem, te da će se razmotriti sve sugestije koje se odnose na zakonodavni okvir, posebno Zakon o radu.

Iako su u Uniji poslodavaca priželjkivali da čuju nešto detaljnije o ključnim biznis barijerama, kažu da su ipak obradovani Đukanovićevom najavom.

"Što nas u Uniji poslodavaca posebno raduje to je što je u jednom dijelu ekspozea pomenuta naglašena potreba koordinacije sa predstavnicima privatnog sektora, odnosno institucijama tako da mislimo da će uskoro biti sastanak Unije sa premijerom, da sagledamo sve i da porazgovaramo sa njim o tome kako on vidi dalju saradnju sa Unijom poslodavaca i kako vidi dalja ekonomska kretanja. Takođe, mislimo da je dobro što je naglašeno buduće ulaganje u infrastrukturu kako bi se ekonomija dalje pokrenula", rekao je potpredsjednik Unije poslodavaca, Budimir Raičković.

Među ključnim tačkama ekonomskog dijela Đukanovićevog ekspozea, našao se i rast zaposlenosti, ali je uz izraženu spremnost nove Vlade da preuzme najveću odgovornost, premijer ostavio i ogradu da to pitanje ipak "zavisi od spremnosti svakog pojedinca da odgovorno učestvuje u stvaranju i korišćenju prilika".

Najavljeno je preispitivanje privatizacionih aranžmana, uslovi za investitore koji će biti bolji nego na drugim mjestima, smanjivanje funkcionerskih primanja, rasprodaja državnog voznog parka, izoštravanje "senzora za socijalne probleme".

"Sedmi put slušamo Đukanovićev ekspoze i ponovo slušamo iste priče", kaže urednik ekonomske rubrike nedjeljnika Monitor, Zoran Radulović koji podsjeća da su i ranije postavljani slični prioriteti, a da se mijenjaju samo neke odrednice.

"Sada, umjesto o autoputu Bar-Boljare Đukanović priča o smanjenju plata javnim funkcionerima, računajući valjda da smo svi u Crnoj Gori zaboravili da je upravo on uveo dodatno plaćanje probranim javnim funkcionerima na crno. Pričam o onom dodatku za nerad koji su ministri iz prošle vlade premijera Đukanovića primali svakog mjeseca u iznosu od 900 eura. Za to smo saznali tek kada se premijer Đukanović povukao sa njegovog hroničnog radnog mjesta. Tako da on vječito priča istu priču. Ta priča uvijek ostaje samo u snovima i i nadanjima onih koji u nju još uvijek vjeruju. Činjenice su neumoljive. Na kraju svakog od svojih mnogobrojnih mandata na čelu crnogorske vlade gospodin Milo Đukanović je crnogorsku privredu ostavio u gorem stanju nego što je zatekao, a građane Crne Gore siromašnijim", kaže Radulović.
XS
SM
MD
LG