Dostupni linkovi

Obuzdavanje Putinovog sindikata


Autor: Brian Whitmore (Prevela: Ena Stevanović)

Znakovi vremena su posvuda.

Estonija duž granice sa Rusijom podiže 2,5 metra visoku metalnu ogradu ojačanu bodljikavom žicom i opremljenu senzorima, radarima i kamerama.

Susjedna Latvija je također najavila da će početi sa gradnjom ograde duž svoje istočne granice. Poljska planira izgraditi nove stražarnice na granici sa ruskom eksklavom Kaljiningrad.

I naravno, Ukrajina je već objelodanila svoje planove o izgradnji zida duž svoje granice sa Rusijom.

Nova era širenja je izgleda počela.

Susjedi Rusije u strahu da će mali uljudni uniformirani vojnici započeti nove hibridne ratove grade zidove.

Vodeći zapadni mediji pozivaju na oživljavanje duha telegrama Georgea Kennana Longa koji je postavio filozofske temelje zapadne politike prema ekspanzionističkom Sovjetskom Savezu.

U svom članku u časopisu World Affairs objavljenom u novembru 2014.godine, Aleksandar Motyl, profesor na Univerzitetu Rutgers u Newarku, je pozvao Zapad da „razvije ozbiljan, stabilan i dugoročan politički odgovor na ruski ekspanzionizam. A to naravno podrazumijeva ograđivanje.“

Isto tako, James Goldgeier, dekan Fakulteta za međunarodne odnose pri Američkom univerzitetu, je napisao da je „nužno oživiti strategiju ograđivanje kako bi se suprotstavilo ruskoj agresiji.“

Dezerter iz sovjetskog doba Aleksandr Goldfarb je nedavno u svom blogu napisao sličnu tvrdnju.

Dakle, da parafraziram Kennana, može li ova nova agresivna Moskva „biti obuzdana spretnom i budnom primjenom protusile u nizu stalno promjenjivih geografskih i političkih tačaka, što odgovara smjenama i manevrima ruske politike.“

Naoružavanje globalizacije

Odluka NATO-a na proteklom samitu u Walesu da izgradi nove vojne objekte u Baltičkim državama, Poljskoj i Rumuniji i da uspostavi nove snage koje bi brzo reagirale i pomogle ugroženim članicama u roku od dva dana je još jedan korak u tom smjeru.

U svom ovotjednom govoru, američki ministar odbrane Ash Carter je rekao da će Washingtom „poduzeti sve potrebne mjere da obuzda maligni i destabilizirajući utjecaj Rusije, prisilu i agresiju.“

Ali ovo nije 1947.godina. I svaki ozbiljan pokušaj da se obuzda Rusija Vladimira Putina, koja je za razliku od Sovjetskog Saveza duboko integrirana u globalnu ekonomiju, bio vrlo problematičan.

To je zato što se, za razliku od Hladnog rata, kada je svijet bio podijeljen na dva hermetički zatvorena sustava, današnji sukob između Moskve i Zapada događa u vrijeme kada je Rusija pripojena sa Zapadom te je dokazano vješta u iskorištavanju svoje transparentnosti za netransparentne ciljeve.

I za razliku od Sovjetskog saveza, današnja Rusija nije ideološka sila koja traži globalnu hegemoniju kroz vojnu ekspanziju. Rusija danas je zapravo sindikat kriminala maskiran u državu.

Putin i njegovi bliski suradnici koriste korupciju kao sredstvo za upravljanje državom, proširivanje svog dosega i bogaćenja.

U izvještaju iz 2012.godine za Chatham House James Greene je istaknuo da Putin koristi „korumpirane transnacionalne programe koji glatko protiču iz Rusije ka bivšem sovjetskom prostoru i cure izvan njega“ kako bi „proširio svoj utjecaj izvan granica Rusije i kreirao prirodnu, ‘osvojenu’ izbornu jedinicu.”

Kako bi ostvarila taj cilj, Moskva koristi sve od mutnih energetskih dogovora, preko vrućeg novca u gradu Londonu do financiranja ekstremističkih političkih stranaka u Europi.

Uspjeh koji Moskva pri tome postiže samo povećava cijenu sukoba, smanjuje odlučnost Zapada da joj se suprotstavi i pruža Rusiji gotov lobi u zapadnim prijestolnicama.

Kremljin je učinkovito naoružao globalizaciju.

Umjesto željezne zavjese, glavna linija fronta trenutnog sukoba se nalazi između zapadne zone transparentnosti i sfere korupcije kojom dominira Moskva.

Ograđivanje

Svaka politika ograđivanja prvo treba ograničiti rusku sferu korupcije i proširiti zapadnu zonu transparentnosti.

„Linija fronta su neruske države koje stoje na putu ruske ekspanzije. Promatrano u tom svjetlu, podijeljena Ukrajina danas ima istu ulogu u strategiji ograđivanja koju je nekada imala podijeljena Njemačka,“ napisao je Motyl za Foreign Affairs.

"Ukrajina bi stoga trebali biti primatelj slične financijske, političke i vojne pomoći."

Gruzija i Moldavija također spadaju u ovu kategoriju.

Međutim bilo kakvo stvarno ograđivanje od Rusije mora ići dalje od toga. Mora onemogućiti rusku sposobnost iskorištavanja i zlostavljanja dinamičnosti i transparentnosti zapadnih ekonomija.

Dio toga se može postići sankcijama koje onemogućavaju Rusiji pristup kreditima zapadnih banaka. Osim toga nužno je rasvijetliti čitavu mrežu ruskih mutnih kompanija i struktura koje je Rusija uspostavila u Europi kako bi prala novac i potiho kupovala utjecaj kao i transparentno analizirati stvari poput londonskog tržišta nekretninama.

Također bi trebalo, kako navodi Motyl „onemogućiti Rusiji da koristi energiju kao oružje“. To podrazumijeva zaustavljanje izgradnje plinovoda Južni tok, smanjenje europske ovisnosti o ruskom prirodnom plinu i strogo sprovođenje antitrust zakona Europske unije vis-a-vis Gazproma.

A plan koji bi Zapad trebao imati u rukavu je onemogućiti Rusiji pristup SWIFT mreži koja omogućava sigurne financijske transakcije širom svijeta.

Da bi opstao, sindikatu zločina je potrebna legitimna ekonomija kojom se on hrani. Onemogućiti Putinu & Co pristup toj ekonomiji bi mogla biti dugoročna strategija njihovog obuzdavanja.

XS
SM
MD
LG