Dostupni linkovi

Obrenovačka deca. Optimizam uprkos nesreći


Tanja, Ana i Ivana Matić
Tanja, Ana i Ivana Matić
Tri sestre iz Obrenovca, Ivana (14), Ana (12) i Tanja (10) Matić, našle su utočište u Čačku nakon što im je poplava u rodnom gradu odnele gotovo sve što su imale. One ne znaju kada će se vratiti u svoj dom i šta će tamo zateći, ali i pored toga nisu izgubile optimizam.

Put iz poplavljenog Obrenovca sestre Matić je do Čačka vodio preko prihvatnog centra u rodnom gradu, Bariča i Beograda. Umorne i preplašene stigle su u grad na Moravi i odsele kod tetke.

Nisu želele da propuštaju nastavu i odmah su krenule u nova odeljenja sedmog, petog i trećeg razreda škole ’’Sveti Sava’’ u Atenici. Ivana i Ana kažu da ne znaju do kada će ostati u Čačku:

"Još malo pa će mama i tata da se vrate kući, a mi ćemo da ostanemo ovde. Hoćemo da završimo školu, bićemo ovde do kraja godine, dok se ne sredi situacija u Obrenovcu."

Sestre objašnjavaju da su na fotografijama videli da je njihova kuća u Obrenovcu potopljena iznad prozora i vrata i da u njoj praktično ništa nije ostalo. Svesne su da još dugo neće moći da se vrate u svoj dom, a najviše im nedostaje pas Žuća.

"Gledali smo slike i kuća je u lošem stanju. Na više mesta je napukla. Igračke mogu da se bace."

Direktor škole ’’Sveti Sava’’ Miroslav Mandić naglašava da je primer iz Čačka među prvima u Srbiji da su se deca ugrožena poplavama odmah uključila u nastavni program u drugim gradovima. On ističe da su ih vršnjaci u novoj sredini prihvatili otvorenog srca.

"Mislim da su se već savršeno uklopile u svojim novim odeljenjima. Novi drugari su ih prihvatili na pravi način i zaista se trude da im olakšaju sve probleme u kojima su se našli preko noći", navodi Mandić.

Iako su preživele teške i dramatične trenutke, bez obzira što ne znaju kada će se vratiti kući i šta će tamo zateći, devojčicama ne silazi osmeh sa lica. Prema rečima njihovog oca Jovana, on i supruga trude se da deca ne osete razmere traume koja ih je zadesila.

"Pokušavali smo da stalno budemo nasmejani, da ne razmišljamo o tome i to je to. Jasno im je da neće biti isto kad se vrate, neće biti stvari, ali šta je tu", kaže Jovan Matić.
XS
SM
MD
LG