Dostupni linkovi

Obranjena Podravina, evakuiran jasenovački muzej


Letovanić, Hrvatska, 15. septembar
Letovanić, Hrvatska, 15. septembar

Situacija u Podravini se stabilizirala i ne očekuje se da Drava poplavi. Stanje na Kupi i Savi je pod kontrolom, ali je zbog opasnosti od Save evakuiran fundus muzejske zbirke u Javnoj ustanovi Spomen-područje Jasenovac.

Situacija u Podravini, gdje su prijetile vode nabujale Drave, se stabilizirala i ne očekuje se da Drava poplavi.

„Situacija je potpuno pod kontrolom iako je tokom jutra župan proglasio opću opasnost zbog toga što smo imali najavu visokog vodnog vala. Najveći vodni val nam je prošao, Drava je pala 10 centimetara, iako mi znamo da će to trajati dvadesetak sati pa smo još uvijek na oprezu. Borimo se dobro, nijedna kuća nije iseljena osim romskog naselja u općini Drnje i apsolutno imamo sve pod kontrolom. Naravno da situacija nije dobra, ali je sve pod kontrolom“, rekao je za Radio Slobodna Evropa šef županijskog kriznog stožera i dožupan Koprivničko-križevačke županije Ivica Pal.

Probleme je proteklih dana stvarala Mura, koja je u Sloveniji odnijela i dva života, i koja je prijetila Međimurskoj županiji, ali je danonoćni rad stotina građana obranio naselja od nabujale Mure, međutim štete na poljoprivredi biti će značajne. Nabujala Mura se ulila u Dravu, ali ona više nije problem, kaže Pal.

„Dakle, Mura ima svoj prirodni tijek, i ona utječe kako utječe. A hidroelektrana uzvodno na Dravi može puštati malo manje ili malo više vode. Mi sada ne znamo njihovu točnu situaciju, to ćemo preko Hrvatskih voda saznati tokom večeri. Neki vodni val se opet najavljuje iz Austrije. To još ne znamo točno, ali i to ćemo saznati tokom večeri. Gledajte, mi mislimo da ne bi smjelo biti više od ovog vodostaja, a ovaj vodostaj možemo braniti.“

Osamdesetak evakuiranih Roma smješteno je u sportskoj dvorani drnjanske škole, gdje im obroke spremaju učenici i nastavnici Obrtničke škole Koprivnica. Nastava je odgođena do daljnjega.

U općini Letovanić uz Kupu zemljani i zečji nasipi su izdržali,a vodeni val Kupe je prošao. Oko 650 vojnika pomagalo je u izgradnji nasipa. Mještani, vojska i vatrogasci imali su nekoliko intervencija, ali stanje je pod kontrolom, izjavio je vojni zapovjednik na terenu brigadni general Ivan Jurić.

„Spriječili smo prodor vode iz Kupe na desnu stranu sela. Zadaća je završena – djelatnici Hrvatskih voda i stanovnici ovog naselja zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga nalaze se na pozicijama i mogu intervenirati po potrebi.“

U Letovaniću ima poplavljenih kuća, kao i u drugim selima u toj općini. Vodni val na Savi prošao je Sisak i nije se poklopio preklopiti sa vodnim valom Kupe. Sisak su došli pomoći braniti i desetak dobrovoljaca iz slavonskog sela Strošinci pogođenog poplavom u svibnju, kojima su tada pomagali sisački vatrogasci.

Raste i Sava, pa je zbog opasnosti od poplava evakuiran kompletan fundus jasenovačkog muzeja.

„Proglasila sam u suglasnosti dogovoru sa Ministarstvom kulture situaciju spašavanja za Spomen-područje Jasenovac i Muzej. U nedjelju u 12 sati počeli smo sa evakuacijom muzejske građe i građe iz depoa koja je smještena u Zagreb, a danas smo evakuirali u Novsku drugi dio građe iz depoa, kako bi bili sigurni – ako se val približi Jasenovcu, a hoće – da neće biti uništen najvažniji dio Spomen-područja, a to je građa“, kaže ravnateljica javne ustanove Spomen područje Jasenovac Nataša Jovičić.

Samo spomen područje još nije poplavljeno, ali stižu upozorenja da će vodni val biti viši nego u veljači. U Hrvatskim vodama inače ne očekuju ozbiljnije probleme u donjem toku Save, prema Slavonskom Brodu i Županji.

I Plitvička jezera osjetila su posljedice enormnih kiša.

„Zbog velike količine oborina ovog ljeta imamo izuzetno visok vodostaj na Plitvičkim jezerima. Dio staza je potopljen, dio staza je još uvijek u funkciji. Gosti dolaze, obilaze jezera, snizili smo za 50 posto cijenu ulaznice zbog tih izvanrednih uvjeta. Par dana nam nije mogao voziti brod, jer su bila potopljena pristaništa, sada brod vozi. Vlak isto tako prometuje. Jezera su lijepa, slapovi su bogati – to je prirodna pojava. Kada se voda povuče, mio ćemo sanirati dio staza, jer će vjerojatno biti nešto šteta - imamo onih nasutih pješčanih staza koje poslije ovakvog visokog vodostaja uvijek moramo popravljati", rekla je za RSE vršiteljica dužnosti ravnateljice Natalija Božičević.

XS
SM
MD
LG