Dostupni linkovi

Obrana Haradinaja zatražila oslobađanje: Optužbe mačku o rep


Bivši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova pred Haškim tribunalom, 26. lipanj 2012.
Bivši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova pred Haškim tribunalom, 26. lipanj 2012.
Nakon što je haško tužiteljstvo zatražilo 20 godina zatvora za bivše zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova u dijelom ponovljenom suđenju - obrane su zatražile u završnim riječima oslobađanje njihovih klijenata.

Branitelj bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja ocijenio je njegovo sedmogodišnje procesuiranje – katastrofom i za državu, u kojoj je mogao iskorijeniti korupciju te ju uvesti u međunarodnu zajednicu. Pri tom su optužbe za sistematski teror nad političkim protivnicima 1998. godine te maltretiranje i ubijanje civila u logoru Jablanica – u cjelosti odbačene.

„Haradinaj se nije bavio zlostavljanjem, nego je bio častan borac, a suđenje se odvijalo pod optužbama koje ni mačku ne možete objesiti o rep“, zaključio je branitelj Ben Emmerson navodeći kako je haško tužiteljstvo lišilo Kosovo dobrog čovjeka i političara.

„Kao vojnik vodio je častan rat i zato je bio popularan onako kako je bio. Kao političar tražio je konsenzus, ušao je u koalicijsku vladu s LDK, što je od kritične važnosti i bio je poznat po tome što je želio zaštititi sve nacionalne manjine u Srbiji. Uključujući i Srbe koji su tamo ostali, uključujući i druge nacionalne manjine“, naveo je branitelj.
Ben Emmerson pred Haškim sudom, 26. lipanj 2012.
Ben Emmerson pred Haškim sudom, 26. lipanj 2012.

Prema obrani, Haradinaj nije znao ništa o zlostavljanju civila u logoru Jablanica za što ga tužiteljstvo tereti kao glavnog poticatelja, kao i sprovoditelje drugooptuženog Idriza Balaja i trećeoptuženog Lahija Brahimaja. Branitelj Emmerson je ustvrdio da su dokazi o spiskovima s imenima ljudi koji se namjeravaju ubiti kao politički protivnici došli od srbijanskog MUP-a što podmetnuto tužiteljstv u kao kao i neki svjedoci.

„Tako da su te tvrdnje nepotkrijepljene, ostaju neprotkrijepljene i nemaju nikakvu dokaznu vrijednost. A što je još važnije sam izvještaj i zašto je on odbačen ispravno od prethodnog sudskog vijeća – jest jer se upravo kaže da se radi o spiskovima s imenima Albanaca. Ali je to pronašao MUP i nije znao – je li se radi o spiskovima imena pripadnika OVK ili meta OVK. E sad ako to nije pogrešno zavođenje prilikom kaznenog gonjenja onda ja ne znam što je. Kada je u pitanju ovaj spisak – crna lista“, osporavao je Emerson protivljenje dokazni materijal tužiteljstva.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:02 0:00
Direktan link

Podsjetimo, suđenje Haradinaju i ostalima je ponovljeno prošle godine budući da je Žalbeno vijeće zaključilo kako nisu svjedočila dva ključna svjedoka o zlostavljanju i ubijanju civila u logoru Jablanica.

Završne riječi obrane Balaja i Brahimaja trebale bi se okončati u srijedu, dan kasnije od predviđenog budući da su suci dopustili izvođenje argumentacije bez vremenskog ograničenja.

Nakon završnih riječi strana u postupku suci će se povući kako bi donijeli ponovno prvostupanjsku presudu po šest točaka optužnice.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG