Dostupni linkovi

Službeni Zagreb uvjeren u nastavak dobre suradnje sa SAD


Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković

Hrvatska službena politika uputila je čestitke Donaldu Trumpu na izbornoj pobjedi i očekuje nastavak dobre suradnje Zagreba i Washingtona. Analitičari upozoravaju da su brojni elementi Trumpove politike još nepoznanica, ali da će do inauguracije u siječnju doći do bitnih pomaka u dijelu njegovih politika.

Hrvatska službena politika uvjerena je u nastavak dobre suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Čestitam na pobjedi, poštujemo volju američkih birača i siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose s novom administracijom“, poručio je premijer Andrej Plenković.

„Vjerujem da će Sjedinjene Američke Države nastaviti raditi kako u okviru NATO saveza, a tako posebno ovdje na području jugoistoka Europe kako bismo se zajedno suočili s novim sigurnosnim ugrozama i kako bismo riješili neka od otvorenih pitanja koja već godinama opterećuju međusobne odnose država na prostoru jugoistoka Europe. Ja vjerujem u dobru suradnju“, rekla je sukreatorica vanjske politike, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Optimističan je i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier:

„Mi smo uvjereni i da ćemo kroz našu bilateralnu suradnju sa Sjedinjenim državama u okviru našeg savezništva u NATO-u imati stabilne odnose i zajedno raditi – što se tiče europskog kontinenta i pogotovo ovog kuta jugoistoka Europe - na tome da se gradi stabilnost, i Hrvatska će zajedno sa novom američkom administracijom raditi upravo na tome.“

Međutim, na lijevom dijelu političke scene bojazan da bi Sjedinjene države možda mogle smanjiti svoju prisutnost na Jugoistoku Europe.

„Ono što se ja pribojavam jest da se Amerikanci ne bi možda počeli lagano povlačiti s ovog prostora. To mislim da ne bi bilo dobro, jer mislim da je njihov dodatni angažman i dalje potreban“, kaže socijaldemokratski potpredsjednik saborskog Odbora za vanjske poslove Joško Klisović.

Trump je velika nepoznanica, pogotovo u smislu upravljanja i vođenja jednog takvog sustava kao što su SAD: Vlatko Cvrtila
Trump je velika nepoznanica, pogotovo u smislu upravljanja i vođenja jednog takvog sustava kao što su SAD: Vlatko Cvrtila

Stručnjak za globalnu sigurnost Vlatko Cvrtila upozorava na nepoznanice oko budućih poteza budućeg američkog predsjednika, ali do inauguracije u siječnju očekuje i promjene.

„Trump je velika nepoznanica, pogotovo u smislu upravljanja i vođenja jednog takvog sustava kao što su Sjedinjene američke države, ali i upravljanja onim pitanjima koja će biti vrlo važna za svjetski poredak. Mislim da će se on vrlo u sljedeća tri mjeseca vjerojatno promijeniti u jednom dijelu svojih politika“, kaže Cvrtila.

„Američki građani su rekli svoje i na hrvatskoj politici je da se adaptira“, kaže u prvom komentaru posebni savjetnik hrvatske predsjednice za vanjske poslove i bivši dugogodišnji ministar vanjskih poslova Mate Granić.

„Čekamo kakva će biti stvarna definicija ne samo unutarnje, nego i vanjske politike Sjedinjenih država, i još je puno pitanja na koje svijet očekuje odgovore. Ali za nas je da budemo spremni sa novim inicijativama. Sasvim sigurno, svijet je izložen potpuno novim izazovima, i na Hrvatskoj je da se adaptira i da se čvrsto bori za svoje interese“, dodaje Granić.

Sa lijevog dijela političke scene također stiže upozorenje da su mnogi elementi nove politike još uvijek nepoznanica.

„Ovo što smo danas vidjeli otklonilo je samo jednu vrstu neizvjesnosti – rezultatsku, ali se moramo suočiti sa mnogim neizvjesnostima koje će Trumpov mandat sigurno donijeti. Hoće li on projicirati one tri bitne stvari, a to su suradnja, stabilnost i sigurnost, ostaje da se vidi“, kaže hrvatski socijaldemokratski europarlamentarac i ministar vanjskih poslova u Račanovoj Vladi Tonino Picula.

On upozorava da je to do sada najveća pobjeda populizma u svjetskoj politici.

Posebni savjetnik hrvatske predsjednice za vanjsku politiku Mate Granić kazao je za HTV kako se hrvatska politika treba adaptirati izboru Donalda Trumpa.

„To je izbor američkih građana i na hrvatskoj politici je da se na to adaptira. Čekamo kakva će biti stvarna definicija ne samo unutarnje, nego i vanjske politike Sjedinjenih država, i još je puno pitanja na koje svijet očekuje odgovore. Ali za nas je da budemo spremni sa novim inicijativama. Sasvim sigurno, svijet je izložen potpuno novim izazovima, i na Hrvatskoj je da se adaptira i da se čvrsto bori za svoje interese“, rekao je Granić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG