Dostupni linkovi

Bez promjene politike SAD prema Balkanu i Crnoj Gori


Donald Tramp sa članovima svoje porodice nakon što je proglasio pobjedu
Donald Tramp sa članovima svoje porodice nakon što je proglasio pobjedu

Kakav će biti odnos nove američke administracije na čelu sa DonaldomTrampom prema regionu Zapadnog Balkana uključujući i Crnu Goru, koja očekuje punopravno članstvo u NATO alijansu? Komentarišući izbor građana SAD, crnogorski političari i analitičari ne očekuju promjene spoljne politike Amerike.

Najviši crnogorski zvaničnici i političari su uputili jednoglasne čestitke novom predsjedniku Sjedinjenih država Donaldu Trampu. U Crnoj Gori se od nove američke administracije očekuje nastavak učvršćivanja odnosa. Upućujući čestitke novom američkom predsjedniku Donaldu Trampu, predsjednik Filip Vujanović očekuje jačanje ekonomske saradnje sa Sjedinjenim državama i da američka administracija bude promotor dalje ratifikacije pristupnog protokola za članstvo Crne Gore u NATO.

„Želim mu da ima uspješan mandat, uvjeren da će Crna Gora sa novom administracijom SAD imati vrlo intenzivne, bliske i korisne komunikacije i partnerstvo. Ono što bih želio od novog predsjednika Donalda Trampa, da on preporuči i ohrabri kompanije SAD da budu u Crnoj Gori, a one su ovdje dobrodošle, a naš je interes da ih bude što više“, rekao je Vujanović.

I aktuelni premijer Milo Đukanović očekuje nastavak saradnje sa Amerikom:

„Nema sumnje da je posrijedi regularna pobjeda i da će se odnosi u postizbornom periodu razvijati drugačije nego u Crnoj Gori. Mislim da je to okolnost koju treba uvažiti i čestitati novom predsjedniku Amerike. Vrlo je važno da Amerika nastavi da učvršćuje svoje odnose sa Evropom. Mislim da je unapređenje kvaliteta u evroatlantskim odnosima ključ za mir i bezbjednost Evrope kojoj pripadamo. Takođe je važno da se kroz to partnerstvo održi očekivana pažnja prema otvorenim problemima Zapadnog Balkana, jer mislim da određena pitanja i dalje čekaju odgovore, te da ćemo te odgovore teško sami definisati bez ozbiljnije pomoći iz evroatlantske zajednice“.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara, oglasila se putem Tviter naloga ambasade, nakon izbora Donalda Trampa za novog predsjednika Amerike pri čemu je ocijenila "da će nova američka administracija i nova crnogorska vlada nastaviti da jačaju partnerstvo". To je saopšteno nakon što je u ambasadi SAD u Podgorici organizovano praćenje američkih predsedničkih izbora.

Prva politička reakcija na pobjedu Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima, stigla je iz redova crnogorske opozicije.

Funkcioner Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ne očekuje da će izbor Trampa uticati na Crnu Goru.

"Nije pobijedio moj favorit, ali opet možemo nešto da naučimo od Amerikanaca. I oni žele nešto da promjene i oni žele da izađu iz mejnstrima. Čestitam novom predsjedniku, želim puno uspjeha. Ne mislim da će to na bilo koji način negativno uticati na naš evroatlantski put. Mislim da, u odnosu na Crnu Goru, ništa se drastično neće promjeniti", rekao je Abazović.

Ne očekujem da će izbor Trampa uticati na Crnu Goru: Dritan Abazović
Ne očekujem da će izbor Trampa uticati na Crnu Goru: Dritan Abazović


Opozicioni Demokratski front je održao pres-konferenciju ispred Američke ambasade u Podgorici, gdje su lideri ove koalicije pozdravili odluku američkih građana da ih u naredne četiri godine predvodi republikanski kandidat Donald Tramp.

"Amerikanci su imali priliku da uživaju u blagodetima demokratije, za što crnogorski građani nemaju priliku", kazao je jedan od lidera Nebojša Medojević.

Komentarišući pobjedu Donalda Trampa, dugogodišnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac kaže da to nije preveliko iznenađenje, s obzirom na događaje u samom finišu kampanje i činjenicu da je presudila nespremnost najvećeg dijela glasačkog tijela da izabere ženu za predsjednicu što bi predstavljalo još jedan iskorak.

Kada je riječ o očekivanjima od budućeg predsjednika SAD-a, Lukovac smatra da se veće promjene mogu očekivati na unutrašnjem planu nego na spoljnopolitičkom.

"Mislim da bi se veće promjene mogle očekivati na unutrašnjem planu u domenu socijalne, poreske, imigracione politike, nego na spoljnu politiku bez obzira na svu retoriku koja je iznijeta u kampanji i koja se odnosi na globalne procese Rusiju, Kinu, Evropsku uniju, krizna žarišta itd. Mislim da će se tu zadržati osnove tradicionalne američke spoljne politike, sa možda nešto većim angažmanom Trampa u odnosima prema Rusiji. Jer očigledno da je bilo i sa jedne i sa druge strane, više sklonosti ka dijalogu, saradnji umjesto konfrontacija. To je mislim dobro", ocjenjuje Branko Lukovac.

Lukovac ne očekuje promjena dosadašnje američke politike prema Zapadnom Balkanu jer to za Sjedinjene Države nije prioritet.

"Mislim da se može očekivati da se SAD angažuje u onom obimu, kako bi se riješili neki problemi koji prijete stabilnosti regiona. Odnose se na situaciju u BIH, na relaciju Srbija, Kosovo i Makedoniju. Tako da se nadam da će se nastaviti ta politika i da će Amerika davati važan doprinos stabilnosti regionu i njegovom napretku ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Takođe ne očekujem promjene prema NATO jer se to tiče i članstva Crne Gore u NATO. Naprotiv, mislim se može očekivati da se sporazum o pristupanju vrlo brzo ratifikuje u Kongresu SAD i da u tom pogledu, Crna Gora napreduje dalje prema evroatlantskim integracijama", zaključuje Lukovac.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG