Dostupni linkovi

BiH o pobjedi Trumpa: Radikalnijih zaokreta neće biti


Trump će vrlo blisko sarađivati sa Putinom: Vlastimir Mijović
Trump će vrlo blisko sarađivati sa Putinom: Vlastimir Mijović

Jedan od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji je predvidio pobjedu Donalda Trumpa na 45. izborima za predsjednika SAD-a, Vlastimir Mijović, dugogodišnji novinar i urednik, vodio se logikom izbora dugom više od šest decenija.

Mijović podsjeća da se već 63 godine svakih osam godina na vlasti smjenjuju kandidati republikanaca i demokrata sa izuzetkom 1980. godine kada mandat tadašnjem republikanskom predsjedniku Jimmyju Carteru nije produžen, nego je došlo do smjene nakon četiri godine.

"Ako iznenađenja ima ono je bilo samo u tome što su republikanci igrali na političkog početnika Donald Trump, a čim je dobio njihovu nominaciju on je praktično dobio i izbore", navodi Mijović.

Vlastimir Mijović smatra da je i nakon izbora logičan nastavak dosadašnje američke politike koja je obilježena sve većim sukobima na geopolitičkom planu između Moskve i Vašingtona.

On smatra da je Trump zbog toga i izabran kao politički početnik kao svojevremeno Ronald Reagan 1980. godine kada je izvedena završnica u hladnom ratu, te da će Trump sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom vrlo blisko sarađivati na podjeli interesnih sfera između dvije sile.

Trump će blisko sarađivati sa Putinom: Vlastimir Mijović
Trump će blisko sarađivati sa Putinom: Vlastimir Mijović


"Mislim da će se završiti sirijska kriza i da će tim dijelom svijeta vladati SAD, a da će Rusija dobiti kontrauslugu u vidu legalizacije dijela Ukrajine, a moguće i još nekih dijelova susjednih zemalja koje su nekada pripadale Sovjetskom Savezu poput Češke, Slovačke, Rumunije, osobito Bugarske, zatim Moldavije, onda legalizacija tihe okupacije koju je Rusija izvršila još prije 20 godina na veći dio Gruzije", konstatuje Vlastimir Mijović.

Balkan će, dodaje Mijović, sigurno biti dodirnut tim događajima.

"Kakva je naša sudbina (Balkan)? Mislim da ni mi ni okolne zemlje ne možemo na to da utječemo. Biće onako kako Washington i Moskva odluče, odnosno kakvi budu njihovi interesi", zaključuje Mijović.

Sličnog je mišljenja i Mirko Šagolj, dugogošnji novinar i urednik Oslobođenja.

"Lično ne vjerujem da će u vanjskoj politici SAD-a biti nekih radikalnijih promjena. Ne može to jedan čovjek, makar to bio i Trump, radikalnije promijeniti. Smatram da će politika i prema Evropi i prema ostatku svijeta biti kao i do sada", ocjenjuje Šagolj.

Još na sam nagovještaj Trumpove pobjede dolar je zabilježio pad vrijednosti, kao i pad vrijednosti akcija na berzama širom svijeta.

Profesor međunarodne ekonomije Hasan Muratović, koji je predavao na američkim prestižnim univerzitetima, ocjenjuje da je to trenutna reakcija kao što se desilo i u Velikoj Britaniji nakon referendum o izlasku iz Evropske unije.

"Mislim da je svijet i ekonomski i u svakom drugom smislu toliko globaliziran da se zbog dolaska jednog čovjeka na vlast ne mogu desiti veliki ekonomski potresi", riječi su Muratovića.

Muratović vjeruje da će Trump ipak ispuniti dio predizbornih obećanja, te da će svoje aktivnosti usmjeriti na privredu.

Trump će ipak ispuniti dio predizbornih obećanja: Hasan Muratović
Trump će ipak ispuniti dio predizbornih obećanja: Hasan Muratović


"Trump je inače poduzetnik. On je i u svom obraćanju nakon proglašenja rezultata najavio povećanje privrednih aktivnosti u SAD-u u prvom redu preko infrastrukturnih projekata, da će realizirati obećanja u pogledu zapošljavanja što znači da bi mogao krenuti jedan veliki talas investicija", ističe Hasan Muratović.

Pretpostavlja se iz njegovih ranijih govora, dodaje Muratović, da će Trump aktivnosti usmjeriti u revitalizaciju automobilske industrije koja je u posljednje vrijeme bila jako oslabila u odnosu na Japan ili neke evropske zemlje.

"Vjerujem da će se berze koje su se uzdrmale, kao i nakon Brexita, za neko vrijeme smiriti i ako krenu investicije izgledno je da će Amerika imati veći ekonomski rast, možda ne onoliki koliki je on najavljivao, ali veći sigurno. S druge strane, budući da zastupa politiku desne stranke kojoj pripada, sigurno je da će bogatiji slojevi imati benefite od njegove pobjede, ali treba sačekati da se vidi hoće li on ispuniti obećanje koje je dao da će znatno smanjiti nezaposlenost u SAD-u", poručuje Muratović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG