Dostupni linkovi

Koji su dokazi da je pokušan državni udar u Crnoj Gori?


Privođenje lica koja se sumnjiče za planiranje organizovanja nasilja na kraju izbornog dana u Crnoj Gori, Podgorica
Privođenje lica koja se sumnjiče za planiranje organizovanja nasilja na kraju izbornog dana u Crnoj Gori, Podgorica

U prvom javnom oglašavanju nakon hapšenja 20 državljana Srbije zbog sumnje da su osnovali kriminalnu organizaciju zbog sprovođenja terorističkih akata na teritoriji Crne Gore na dan parlamentarnih izbora, specijalni tužilac Milivoje Katnić je u intervjuu za televiziju "Vijesti" izašao sa tvrdnjama da je spriječen nezapamćeni užas u Crnoj Gori koji bi kompletnu državu zavio u crno.

Katnić, koji je lično rukovodio cjelokupnom akcijom, od početka u septembru do trenutka hapšenja osumnjičenih, saopštio da se radi na otkrivanju svih umiješanih u teroristički akt.

On je rekao da Specijalno tužilaštvo posjeduje dokaze o svim aktivnostima osumnjičenih.

"Plan je bio da uđu preobučeni u uniforme crnogorske policije, da iz Skupštine zapucaju u okupljene građane, izazovu metež, da bi prikazali da to rade pripadnici policije. Postoje dokazi da su postojale još najmanje četiri ili pet grupa. Jedna je identifikovana, otišla je u Danilovgrad odakle je porijeklom vođa te grupe, nismo uspjeli da ih lišimo slobode, znamo ko je taj čovjek, moguće da je još tu. Postojale su one sofisticirane, obučene grupe, vjerujemo bivši policajci i vojnici iz okruženja, izuzetno opasni. Oni su imali zadatak, da presretnu specijalne jedinice policije i eliminišu ih. Postojale su takođe grupe koje su trebale biti u rezervi koje bi eliminisale druge snage. I mi za to imamo dokaze", rekao je Katnić.

Povodom medijskog nastupa specijalnog tužioca Milivoja Katnića i informacija koje je saopštio o pokušaju državnog udara u izbornoj noći, uslijedile su promptne reakcije političke javnosti.

Katnić je gostujući na TV "Vijesti" saopštio da je Specijalno tužilastvo imalo dokaze da organizovana kriminalna grupa planirala da izvrši terorističke radnje u Crnoj Gori 16. oktobra.

Postojale su one sofisticirane, obučene grupe: Milivoje Katnić
Postojale su one sofisticirane, obučene grupe: Milivoje Katnić


Povodom tih tvrdnji oglasio se predsjednik države Filip Vujanović koji je rekao da je postojao veliki rizik ugrožavanja stabilnosti Crne Gore, te da je očigledno da je postojala želja da se Crna Gora, uz pomoć terorističke grupe čiji su članovi uhapšeni uoči izbora, pretvori u jedno anarhično i haotično društvo.

"Specijalni tužilac je to sinoć saopštio na jedan vrlo jasan, detaljan i uvjerljiv način. I za sve one koji hoće da razumiju činjenice i da vjeruju u dokaze jednog profesionalnog postupanja mislim da se saopštilo ono što ih je ubijedilo u istinitost onoga o čemu je govorio. Ja sam ubijeđen da svi oni koji su učestvovali u akciji sprječavanja toga zaslužuju poštovanje i podršku. Mada je i Bog pomogao i to veoma, kako je istakao tužilac , ali pomogli su i oni koji su shvatili da treba pomoći našem društvu i našoj Državi da se ne pretvori u jedno anarhično i haotično stanje i da se kako je rekao tužilac ne zavije u crno, što bi definitivno bilo, ja mislim nakon Drugog svjetskog rata, najtragičnije vrijeme Crne Gore", kazao je Vujanović u razgovoru za Radio Crne Gore.

Opozicioni Demokratski front (DF) saopštio je da očekuje da Katnić podnese ostavku ili da pod hitno bude smijenjen, i da bude procesuiran zbog, kako kažu, više krivičnih djela.

Predsjedništvo DF-a tvrdi da je "sa pozicije koju pokriva, i moći kojom raspolaže, Katnić samo u izbornom danu počinio seriju krivičnih djela poput širenja panike, izazivanja atmosfere straha, kršenja izborne tišine i otvorenih prijetnji opoziciji, a nakon svega onoga što je kazao na TV "Vijesti", jasno je, ocjenjuju u DF da je to osoba koja isključivo saopštava ono što mu naredi premijer i neko iz njegovog okruženja."

U opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji (SDP) traže od tužilaštva da ocjene i tvrdnje iz saopštenja o hapšenju osumnjičenih, koje je objavljeno na dan izbora, u nedjelju 16. oktobra, potkrijepi čvrstim i jasnim dokazima.

"U političkom kontekstu je jasno, imajući u vidu okolnosti i saopštenje Specijalnog tužilaštva u nedjelju da smo imali izborni proces koji je izgubio jednu dozu slobodnih i fer izbora. Bez obzira na to, sada je na Specijalnom tužilaštvu da u vezi sa onim što je napisalo u saopštenju argumentuje i da ne dozvoli na bilo koji način da ozbiljan institucionalni posao koji je u nadležnosti tog rogana, poprimi bilo kakvu nepotrebnu političku ili politikantsku dimenziju", poručuje funckioner SDP-a Raško Konjević.

Iako iz koalicije Ključ nijesu direktno komentarisali nastup specijalnog tužioca Milivoja Katnića, iz te grupacije su danas ponovili da, kako kažu očigledne zloupotrebe od pojedinih državnih institucija, uključujući i hapšenja na dan izbora, daju za pravo opozicionim snagama da osporavaju izborne rezultate i traže hitne odgovore nadležnih organa.

Imali smo izborni proces koji je izgubio dozu slobodnih i fer izbora: Raško Konjević
Imali smo izborni proces koji je izgubio dozu slobodnih i fer izbora: Raško Konjević


Podsjetimo, gotovo sedmicu je pokušaj državnog udara ključna tema izbornog i postizbornog perioda u Crnoj Gori koju je pratio niz političkih izjava i zahtjeva i do kraja nerasvjetljenih detalja.

Između ostalog, opozicija je tražila konkretne podatke o dokazima koji povezuju konkretne političke partije sa osumnjičenima.

Uz to su razmijenjena saopštenja i izjave državnog vrha Crne Gore i Srbije u kojima su negirane sumnje da iza uhapšenih stoje državne službe. Hapšenje 20 osoba osumnjičenih za pokušaj napada na institucije rezultiralo je, do sada, puštanjem na slobodu šest osumnjičenih, dok je ostalima određen pritvor od 30 dana.

Dio medija je objavio navodne transkripte razgovora osumnjičenih, za koje nije potvrđeno da su u potpunosti autentični. Na to objavljivanje je reagovao ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović ocjenjujući da su transkripti smišljena podvala, nakon čega se oglasila Demokratska partija socijalista (DPS) koja je nazvala Danilovića "advokatom osumnjičenih za terorizam".

Vlada je sa jučerašnje sjednice pozvala nadležne državne organe da u maksimalno kratkom roku otkriju i procesuiraju lica za koja postoji osnovana sumnja da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Saopšteno je da će premijer Milo Đukanović "u skladu sa zakonskim ingerencijama, učiniti sve da ovaj slučaj bude doveden do kraja".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG