Dostupni linkovi

Alepo, mrlja na kolektivnoj savesti


Izvedeni deseci zračnih udara na sjeverne i južne dijelove grada: Opservatorij za ljudska prava
Izvedeni deseci zračnih udara na sjeverne i južne dijelove grada: Opservatorij za ljudska prava

Novi val zračnih udara na Alepo i tokom noći. Grad je izložen nemilosrdnom bombardiranju. Medijski centar u tom gradu izvjestio je da ima ranjenih i poginulih, a do nekih žrtava je nemoguće doći jer su zatrpani pod ruševinama. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad ponavlja da njegove snage moraju "očistiti" Alepo.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava saopćio je da su izvedeni deseci zračnih udara na sjeverne i južne dijelove grada. Samo tokom srijede poginulo je više od 358 civila.

Istodobno, Asad kaže da nema stajanja i da njegove snage moraju očistiti Alepo. U intervju za "Kosmolsku Pravdu" ponavlja da nema druge opcije, "ili teroriste protjerati u Tursku odakle su došli ili ih ubiti".

Slamanje Alepa bit će odskočna daska i za druga područja koje kontroliraju pobunjenici, kaže sirijski predsjednik.

U Alepu na strani pobunjenika protiv Assadovog režima se bore pripadnici nekadašnjeg saveznika Al-Qaide, Nusra Front, te pripadnici više drugih grupa koje podržava Zapad, uključujući borce Slobodne sirijske vojske.

Staffan De Mistura prošli tjedan je rekao da među 8.000 pobunjeničkih boraca u Alepu njih oko 900 su pripadnici nekadašnjeg Nusra Fronta koji je u međuvremenu promijenio ime u Jabat Fateh el Sham. Agencija Reuters citira druge nezavisne izvore po kojima je taj broj bitno niži, između 100 i 200 boraca. Jedan diplomat je čak ocijenio da je taj broj simboličan.

Pojačani napadi na Alepo, s kopna i iz zraka, uz podršku ruskih aviona se događaju u trenutku kada međunarodna diplomacija priprema seriju sastanaka tokom vikenda kako bi se zaustavilo krvoproliće u Alepu.

Krvoproliće u Alepu, žrtve i ranjenici konstantno pristižu u bolnice
Krvoproliće u Alepu, žrtve i ranjenici konstantno pristižu u bolnice


Sjedinjene Države, Rusija i regionalne sile, poput Saudijske Arabije, Turske i Katara, sastaju se u Lozani u subotu.

Potom će se u nedjelju u Londonu uslijediti razgovor američkog državnog tajnika Johna Kerrya s ključnim regionalnim i međunarodnim partnerima kako bi se prekinulo nasilje u Siriji i obnovila dostava humanitarnim pomoći civilima koji su pod opsadom.

I ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u razgovoru za CNN početkom tjedna je izjavio kako se nada da će subotnji susuret u Lozani značiti i početak obnove dijaloga na principima rusko-američkog dogovora o primirju, koji je, propao prošli mjesec.

U Alepu je 250.000 ljudi pod opsadom. Humanitarna situacija iz dana u dan je lošija. Nesmiljeno granatiranje toga područja razlog je što mnoge države i organizacije za ljudska prava optužuju Siriju i Rusiju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

John Kerry je prošloga tjedna rekao kako ruski i sirijski udari na civile, djecu, žene i bolnice, trebaju biti istraženi kao ratni zločini.

I francuski predsjednik Francois Hollande i britanski šef diplomacije Boris Johnson također su pozvali Međunarodni krivični sud da istraži moguće ratne zločine koje su počinili Rusija i Sirija.

Od početka sukoba u Siriji poginulo je oko 400 tisuća ljudi. Milijuni su izbjegli i raseljeni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG