Dostupni linkovi

Između patriotizma i realnosti: Kosovo počinje da igra svetske utakmice


Navijači Kosova
Navijači Kosova

Autor Arton Konushevci, priredila Amra Zejneli

Fudbalska reprezentacija Kosova u ponedeljak uveče igra protiv Finske, što je njena prva utakmica u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018, nakon što je u maju Kosovo postalo 210. članica Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Do ponedeljka popodne je bilo upitno da li će FIFA dopustiti šestorici igrača poreklom sa Kosova, koji su nastupali za druge zemlje, da igraju za reprezentaciju. Ipak, doneta je odluka da petorica kosovskih fudbalera koji su do sad igrali za Albaniju od sad, na svoj zahtev, igraju za Kosovo.

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova, Fadilj Vokri, u izjavi za RSE navodi da je ekipa spremna za ovaj, ne tako lak, izazov.

Istorijska utakmica: Fadilj Vokri
Istorijska utakmica: Fadilj Vokri

“Ovo je veoma specifična utakmica s obzirom da je istorijska, prva u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Mi smo se trudili da se spremimo i pored poteškoća koje smo imali sa igračima. Ekipa je dobra i vlada odlična atmosfera među igračima. S profesionalne strane, mislim da su prijateljske utakmice pokazale da smo u formi, i da smo spremni za ovaj izazov koji neće biti lak“, istakao je on.

Na Kosovu, međutim, dugo vlada dilema koji je tim bliži srcu navijačima – Kosovo ili Albanija. Za Albaniju se dugi niz godina navijalo.

Analitičari navode da su sada prisutne dve reprezentacije što na međunarodnoj fudbalskoj sceni znači veća prisutnost albanskih sportista. Ali, ima i onih koji smatraju da treba postojati samo jedna reprezentacija.

Maljsor Đonbaljaj, direktor Centra za edukaciju trenera, kaže da se radi o dvema albanskim reprezentacijama, koje predstavljaju albanski narod, te ih on lično ne deli, i smatra da se trebaju podržati obe.

“Mi živimo na Kosovu i imamo jednu ekipu koju trebamo da podržimo, i to je nezaobilazno. Ali, isto tako želimo i pobedu Albanije protiv Makedonije večeras“, kaže on.

Safet Ferati iz Prištine kaže da je Albanija uvek bila favorit, ali dodaje da je sada podrška potrebna i Kosovu.

„Albanska reprezentacija nam je u srcu, ali Kosovo sada ima veći prioritet. Večeras očekujem barem nerešen rezultat“, kaže on.

Građanin Ljeutrim Ramaja dodaje: „Albanija ima svoje mesto, a Kosovo svoje. Polazeći od toga da sada mi imamo reprezentaciju, mi je moramo podržati.“

Za Gzima Rahmanija postoji samo jedna reprezentacija.

„Ja sam i dalje za jednu reprezentaciju – albansku“, kaže on.

Kao i obično kada se igraju važne utakmice, u toku su pripreme i za kolektivno gledanje. U mnogim lokalnima u centru Prištine unapred je potrebno rezervisati sto za gledanje utakmice.

Reprezentacija Kosova igra u Grupi I kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, zajedno sa Hrvatskom, Islandom, Ukrajinom, Turskom i Finskom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG