Dostupni linkovi

Deripaska protiv Crne Gore: Epilog prvi u korist Podgorice


Oleg Deripaska
Oleg Deripaska

Neizvjesnost u vezi sa tužbama vrijednih skoro milijardu eura koje je protiv Crne Gore pokrenuo ruski oligarh Oleg Deripaska popušta. U srijedu je objavljeno da je Deripaskina Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) koja je gazdovala podgoričkim Kombinatom aluminijuma (KAP), izgubila prvi od dva spora.

Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova u Parizu se oglasio nenadležnim za prvi od dva spora koje je CEAC pokrenuo protiv Crne Gore nakon što je na zahtjev Vlade Crne Gore u podgoričkom Kombinatu aluminijuma proglašen stečaj i naložio CEAC-u da izmiri sve sudske troškove od 900.000 eura.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić podsjeća da se spor odnosio "na njihove navode o, eventualno, nefer tretmanu CEAC-a kao investitora".

"Njihov zahtjev je odbačen. Tribunal se oglasio nenadležnim i zbog toga samo mogu da budem zadovoljan. Tribunal je prepoznao ono što smo tvrdili da se država u svim ovim procesima obuhvaćenim arbitražama, ponašala kao savjestan vlasnik", rekao je Kavarić.

Podsjetimo, CEAC je, kao jedan od najvećih akcionara i povjerilaca KAP-a, prije više od dvije godine pokrenuo dva arbitražna postupka protiv Vlade Crne Gore jer je, navodno, počinila mnogobrojne povrede Sporazuma o poravnanju koje su, prema tvrdnjama Rusa, prouzrokovale stečaj KAP-a.

Prve tri - četiri godine ruskog gazdovanja nakon privatizacije 2005. su za KAP bile najprofitabilnije, ali turbulentne kao i nastavak partnerstva CEAC-a i Vlade koji su 2009. ustanovili novi odnos sklapanjem tzv. Ugovora o poravnanju.

Preduzeće koje je nekad zapošljavalo 5.000 radnika završilo je 2013. u bankrotu sa samo nekoliko stotina zaposlenih i dugovima dvostruko većim od njegove knjigovodstvene vrijednosti od 180 miliona eura.

Takođe, doskorašnji predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je početkom 2015. godine, govoreći o štetnosti privatizacionog aranžmana Vlade i ruskog investitora, javno rekao da je kroz KAP nestalo 800 miliona državnog novca.

Pogled na Kombinat aluminijuma Podgorica, 2013.
Pogled na Kombinat aluminijuma Podgorica, 2013.

Nakon bankrota ljeta 2013. godine, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike, a na kraju je ostao samo jedan ponuđač, nikšićki biznismen Veselin Pejović koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Đukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio upleten u tajne dogovore sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

Na prvi dio epiloga, odnosno, za Crnu Goru povoljnu presudu, reagovao je i član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić koji kaže da je CEAC-ovo pokretanje sporova protiv Crne Gore bilo besmisleno.

"Podizanje tog arbitražnog postupka, imajući u vidu da je sve to potpomognuto dijelom opozicije i tzv. nezavisnih medija, palo je u vodu. Država je bila potpuno čista, a navodi da će budžet Crne Gora biti uništen, odnosno, oštećen za preko 600 miliona eura govori o onima koji su takve teze plasirali", ističe Jelić.

Strepnja od drugog arbitražnog postupka

Odštetni zahtjevi CEAC-a za oba arbitražna postupka su ukupno iznosili skoro milijardu eura, a prema presudi objavljenoj u srijedu, onaj teži od oko 600 miliona eura je odbačen, odnosno, završen povoljno po Crnu Goru.

Predsjednik Radne grupe za praćenje arbitražnog postupka Branko Vujović se oglasio pozdravljajući odluku arbitraže, te podsjetio da država i CEAC vode još jedan arbitražni spor, takođe u Parizu.

"Ročište u tom sporu je završeno prije nekoliko mjeseci i sad očekujemo ishod", rekao je Vujović za portal Analitika.

Nezavisni opozicioni poslanik Mladen Bojanić kaže da je obradovan rezultatom prve arbitraže, ali navodi da još uvijek strahuje zbog preostalog, drugog arbitražnog postupka.

"Dobro je što Crna Gora nije izgubila spor jer je u pitanju stotine miliona eura, a to ne bi platitli oni koji su ga izazvali, već građani Crne Gore. Međutim, malo je licemjerna izjava ministra Kavarića da je time dokazan odnos Vlade prema investitorima zato što je sud odbacio tužbu jer se oglasio nenadležnim", rekao je Bojanić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG