Dostupni linkovi

Hrvatska – izbori u rujnu


Trg bana Jelačića, Zagreb
Trg bana Jelačića, Zagreb

Nakon održanih konzultacija sa parlamentarnim strankama, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako je nitko nije uvjerio u mogućnost sastavljanja nove vlade, i najavila izbore za početak rujna.

Hrvatska ide u prijevremene izbore početkom rujna, zaključak je nakon današnjih neuspješnih konzultacija predsjednice Hrvatske sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Hrvatskom saboru nakon što je u četvrtak pala vlada premijera Tihomira Oreškovića.

"Na današnjem prvom i posljednjem krugu konzultacija nitko me nije uspio uvjeriti da ima potrebnu većinu za sastavljanje nove hrvatske Vlade", kazala je.

"Isto tako, nakon obavljenih razgovora mogu ustvrditi kako je natpolovična većina zastupnika u Hrvatskom saboru zauzela stav o porrebi prijevremenih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj", precizirala je.

Grabar Kitarović je kazala da je nemoguće skratiti ustavni rok od 30 dana za konzultacije, ali je apelirala na HDZ-ovog predsjednika Sabora Željka Reinera da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Hrvatskog sabora održe što je moguće prije.

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

"Naposljetku, želim vas izvijestiti kako su gotovo svi predstavnici parlamentarnih stranaka izrazili želju da se izbori održe početkom rujna. Naravno, o njihovom ću mišljenju, kao i o mišljenju hrvatskih građanki i građana posebno voditi računa pri određivanju datuma izbora", istakla je hrvatska predsjednica.

To je zaključak nakon završetka današnjih konzultacija gdje je većina stranaka zatražila prijevremene izbore i raspuštanje Sabora sa 15. srpnjem, i kazala kako za tu opciju imaju solidnu većinu od 82 potpisa. I onda nastaje hladan tuš.

Posljednji na konzultacije ulazi HDZ. Tomislav Karamarko potom izlazi i najavljuje da će ipak pokušati sakupiti većinu.

"Rekli smo predsjednici da imamo našeg kandidata za mandatara, da ćemo ga poduprijeti, i da ćemo još u ovih osam dana preokrenuti ovu priču od 82 potpisa. Ta 82 postupka su iniciranje jednog postupka, ali u tom vremenu ćemo pregovarati s ljudima s kojima smo već počeli pregovarati", riječi su Karamarka.

Karamarko tu većinu može sakupiti samo ako privoli neke od onih koji su za nove izbore da od toga odustanu, a u klimi koja je stvorena u Hrvatskoj posljednjih tjedana i mjeseci to bi za one koji okrenu kabanicu bio prilično riskantan potez.

Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

U međuvremenu se do poslijepodnevnih sati broj onih koji traže raspuštanje Sabora i nove izbore popeo na 91, od ukupno 151 zastupnika.

Za ponedjeljak u podne najavljen je nastavak zasjedanja Sabora, kada bi se – kako prenosi predsjednik SDP-a Zoran Milanović – trebalo izglasati raspuštanje Sabora sa 15. srpnjem.

Hoće li HDZ s jedne strane krenuti sa proceduralnim smicalicama, a sa druge nastaviti sa pokušajem da sakupi većinu?

"Situacija je sada prilično jasna", kazala je za Hrvatski radio Sanja Barić, ustavna stručnjakinja.

"Izgleda da je velika većina saborskih zastupnika ipak odlučila da želi raspuštanje Hrvatskog sabora. Oni kada u ponedjeljak budu o tome odlučili, ujedno će odlučiti kojeg će se točno datuma Hrvatski sabor raspustiti. Navodno je to 15. srpnja. To bi bila i dobra odluka, jer od dana raspuštanja Hrvatskog sabora teče ustavni rok od minimalno 30, a maksimalno 60 dana za raspisivanje izbora", navodi Barić, te dodaje:

"Nije to samo stvar želje i volje saborskih zastupnika, nego i dobre ustavno-pravne parlamentarne prakse da se izbori – ako je to ikako moguće – ne održavaju tijekom ljetnih mjeseci s obzirom na godišnje odmore i druge aktivnosti građana pojedinih država, a radi se o želji da što više građana iziđe na te izbore, tako da se čini da će izbori biti negdje 4. ili 11. rujna."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG