Dostupni linkovi

Sporna prodaja atraktivne uvale Buljarica


Buljarica
Buljarica

Namjera Vlade da privatizuje Buljaricu, jednu od rijetkih još neiskorišćenih uvala na crnogorskom primorju za sada izaziva žestoke otpore kako stručne javnosti tako i stanovnika tog područja koji se pitaju zašto nijesu bili uključeni niti informisani o vladinim planovima i kako je moguće da će prema planu države budućem investitoru biti ustupljen i dio mora kod Buljarice?

Tender za privatizaciju Buljarice, atraktivne uvale između Petrovca i Budve ima sve elemente krivičnog djela dovođenja budućih investitora u zabludu da Vlada raspolaže cjelokupnom imovinom koja se nudi, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

U MANS-u smatraju da tender zaslužuje pažnju Vrhovnog državnog tužilaštva zbog ugrožavanja Ustavom garantovanih prava građana na svojinu:

Dejan Milovac
Dejan Milovac

„Najblaže rečeno jeste da javni funkcioneri po tom pitanju ne govore istinu. U listu nepokretnosti vidi se da Vlada na određenim parcelama ima svu svojinu, da je druga polovina ili druga trećina, u zavisnosti o kojoj parceli se radi u privatnom vlasništvu dok u tenderu imamo čak kompletne parcele koje su definitivno u privatnom vlasništvu. Zato nije jasno po kom osnovu je Vlada brutalno prekršila ustavno pravo svojine i ponudila investitoru nešto što nije njeno vlasništvo To se u normalnim zemljama zove brutalna krađa dok naša Vlada pokušava to da podvede pod javni interes“, kaže u izjavi za RSE direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je sredinom maja raspisala međunarodni tender za Buljaricu i potencijalnim investitorima ponudila 4,9 miliona kvadrata državnog zemljišta, po početnoj cijeni od 108 miliona eura, i ponudila u dugoročni zakup na 90 godina 534.000 metara kvadratnih zemljišta u zoni morskog dobra i 586 .000 metara kvadratnih akvatorijuma.

Stanovnici mjesnih zajednica Buljarica, Petrovac, Reževići, dva Udruženja građana i Matica Boke protive se takvoj privatizaciji.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske, u čijem je vlasništvu oko 300 hektara zemljišta na Buljarici, poručeno je da će podržati mjesno stanovništvo u namjeri da se postigne pošten dogovor, ali i upućuju protest, jer je Vlada u javni tender uvrstila četiri vjerska objekta Mitropolije što je, kažu, nedopustivo.

Iz NVO "Naše ognjište" kažu da je namjera Vlade da u dugoročni zakup da dio mora - presedan. Takođe, kako naglašava Božidar Čarmak ističu da je nedopustivo da se na određenim parcelama budućem investitoru nudi zemlja koja nije državna:

„Mi ne znamo šta sve stoji unutra u tom tenderu. Ali smatramo da je to potpuni besmisao sa pravnog i civilizacijskog i domaćinskog aspekta. Izdavati more na takav način! I ne samo more nego na tom dijelu koji je spreman za prodaju nalazi se namjanje 5 ili 6 porodica koje su privatni vlasnici. Znači tuđa zemlja se bez pravnog postupka za prevođenje na ime države daje na tenderu nekom trećem licu.“

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Dragana Đuranović je, komentarišući optužbe mještana da čitav proces nije dovoljno transparentan, jer je tenderska dokumentacija tajna, kazala da je takva procedura po domaćim i međunarodnim zakonima.

Na takvu ocjenu Đuranović reagovali su iz Građanskog pokreta URA.

Dejan Mijović koji je jedan od autora Zakona o privatizaciji zaključuje:

„To što je tender tajan to je protiv Zakona o privatizaciji u čijem pisanju sam učestvovao zajedno sa poznatim ekspertim Robertom Stounom, u kojem piše na početku da je cjelokupni proces privatizacije transparentan. Znači držanje u tajnosti tendera je nezakonito. Ljudi moraju da znaju kada se prodaje državna imovina kome se, zašto i kako prodaje. Moraju da znaju sve o tom procesu. Dakle, laž je da taj proces treba da bude tajan zbog nekih interesa.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG