Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja na nove sankcije odgovorila sa šest raketa


Sjednica SB UN, 3. marta 2016.
Sjednica SB UN, 3. marta 2016.

Odmah nakon što je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija donio odluku o pooštravanju sakcija Pjongjangu, Sjeverna Koreja ispalila je šest raketa kratkog dometa u more. Ispaljivanje raketa dodatno će podići tenzije na Korejskom poluostrvu koje su prethodno eskalirale nakon što je Kim Džong Un u januaru izveo nuklerni test, a potom u februaru lansirao raketu dugog dometa.

Prvo je Savjet bezbjednosti UN u srijedu veče uslišio poziv Južne Koreje i dodatnim sankcijama kaznio njihove sjeverne susjede zbog sve češćeg zveckanja oružjem za masovno uništavanje. Aktuelni predsjedavajući SB UN Ismael Gaspar Martins je objavio:

“Rezultat glasanja je sljedeći: prijedlog rezolucije je dobio 15 glasova 'za'. Nacrt Rezolucije 2270 usvojen je jednoglasno”.

Nove i još strožije sankcije će podrazumijevati da sav transport koji izlazi iz Sjeverne Koreje mora biti podvrgnut inspekciji, dok su novih 16 pojedinaca i 12 organizacija stavljni na crnu listu. Među njima i desna ruka sjevernokrejskog lidera Kim Džong Una, Hvang Pjong So, potpredsjednik moćne Nacionalne odbrambene komisije, čovjek koji se u zemlji smatra najmoćnijom osobom nakon vrhovnog vođe Una.

SAD i dugogodišnji saveznik Sjeverne Koreje, Kina proveli su prethodno nekoliko sedmica usaglašavajući nove sankcije.

Samantha Power
Samantha Power

Američka ambasadorica u UN, Samantha Power obrazložila je da se usvojenom rezolucijom podcrtava činjenica da su svi resursi Sjeverne Koreje kanalisani na nesmotrenu i opasnu proizvodnju oružja za masovno uništavanje.

Vlasti Sjeverne Koreje radije će raditi na razavoju njihovog nuklearnog programa nego na razvoju sopstvene djece. Zbog toga će prema ovoj rezoluciji sav transport koji izlazi iz Sjeverne Koreje biti tretiran kao sumnjiv i podvrgnut inspekciji, bilo da je riječ o vazduhu, kopnu ili moru i to je izuzetno važno“.

Ruski ambasador, Vitalij Ćurkin je pak nagaslio da njegova zemlja ostaje uvjerena da nema alternative političkom i diplomatskom rješenju pitanja denuklearizacije Korejskog poluostrva, dodajući:

“Danas je najvažnije fokusirati se na ono što će se dešavati nakon usvajanja ove rezolucije.“

Nekoliko sati nakon toga, po ocjeni analitičara uslijedila je odmazada Sjeverne Koreje. Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da su ispalili šest projektila kratkog dometa. Prema Južnokorejskoj agenciji Jona, pprojektili su ispaljni tokom noći iz Vonsana na istočnoj obali i riječ je ili o raketama ili o navođenim projektilima.

U Seulu se plaše da se na ovome neće zaustaviti. Rakete kratkog dometa nijesu u suprotnosti sa pravilima međunarodnog prava, ali bi lansiranje raketa dugog dometa predstavljalo kršenje.

Situcija se zaoštrava uoči ranije zakazanih zajedničkih vonih vježbi Južne Koreje i SAD iduće sedmice. Svaki put kada se takvi manevri održavaju Sjeverna Koreja postaje veoma ljuta, tvrdeći da oni vježbaju invaziju. Ove godine tenzije su na većem nivou neko ikad ranije.

Osim nuklearnog testa u januaru, a potom ispaljivanja rakete dugog dometa u februaru, retorika Pjongjanga otišala je najdalje. Sjevernokorejski državni mediji su južnokrejsku predsjednicu, Park Geun Hje, povezali su sa slijepim mišom koji živi u mračnoj pećini, idući još dalje tvrdnjom da bi “zadigla suknju” za Amerikance.

No osim ove niske i uvredljive retorike ostaje najvažnije pitanje: Hoće li Sjeverna Koreja izvesti i peti nuklearni test?

Posmatrači koji analiziraju satelitske snimke kažu da je vrlo teško procjeniti kada bi se to moglo dogoditi. Četvrti test u januaru bio je iznenađenje.Sjeverna Koreja je uspjela da sakrije sve naznake priprema i moguće je da je ponešto urađeno pod zaštitom oblaka da bi preverili satelite.

XS
SM
MD
LG