Dostupni linkovi

Vlasti BiH ozbiljno shvatile prijetnje reisu


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pod nadzorom Tužilaštva BiH saopštila je da preduzima potrebne mjere i radnje na dokumentovanju nezakonitih aktivnosti i utvrđivanju svih potrebnih činjenica u vezi sa prijetnjom koje je Bošnjacima i reisu Huseinu ef. Kavazoviću uputio pripadnik "Islamske države Irak i Levant" (IDIL) Amir Selimović iz Živinica, putem videa na YouTube servisu.

"SIPA kontinuirano prati aktivnosti na izdiferenciranim internet portalima i društvenim mrežama na kojima se pojavljuju sigurnosno interesantni sadržaji, te u saradnji sa Tužilaštvom BiH poduzima potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti", izjavila je portparolka SIPE Kristina Jozić.

Selimović se više od godinu dana nalazi u Siriji.

Istovremeno, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u utorak u Sarajevu da je ministarstvo jako ozbiljno shvatilo prijetnje koje je Bošnjacima i reisu-l-ulemi IZ u BiH Huseinu ef. Kavazoviću uputio Amir Selimović iz Živinica, pripadnik IDIL-a, putem videa na YouTube servisu. Mektić je kazao kako se traga za ovakvim pojedincima i prati njihovo ponašanje.

„Mi smo do sada za njima raspisali putem Interpola 65 plavih i dvije crvene potjernice. Prikupljamo dokaze za njihovo učešće u terorističkim organizacijama i mi ćemo ih onog momenta kada nam budu dostupni ili uhapšeni bilo gdje, procesuirati u smislu našeg krivičnog zakona. U tom smislu, pružićemo sve dodatne mjere obezbjeđenje, prije svega reisu i svima onima kojima se prijeti, jer mi konstantno tragamo i prikupljamo podatke kako bi došli do tih osoba i priveli ih pravdi unutar Bosne i Hercegovine“, poručio je Mektić.

Bh. ministar sigurnosti osvrnuo se i na najavu predstavnika nelegalnih džemata da će osnovati uporednu Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, ukoliko nakon subote, za kada su najavili da žele razgovarati sa reisom IZ u BiH Husein efendijom Kavazovićem, ne bude postignut dogovor.

„Mi smo u nekoj vrsti komunikacije i trebaju nam informacije o svemu tome šta se dešava, ne u Islamskoj zajednici, već ono što IZ smatra da je radikalno i što želi da bude izvan nje. U tom kontekstu smo imali i imaćemo razgovor o odluci IZ da se izopšti izvan Islamske zajednice određen broj džemata. Onog momenta kada oni budu izopšteni, postaju problem države. Oni djeluju na način da ispoljavaju ekstremni nacionalizam, ne priznaju ustavni i pravni poredak ove države zbog čega će ih bezbjednosni organi tretirati“, kazao je Mektić.

Koordinacija nezavisnih džemata u Bosni i Hercegovini medijima je proslijedila saopštenje u kojem traže od Islamske zajednice Bosne i Hercegovine da razgovaraju o zahtjevu te vjerske institucije da prestanu sa održavanjem i organizovanjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad, najkasnije do kraja februara.

Oni traže da se sastanu sa reisom IZ BiH Huseinom Kavazovićem u subotu, 27. februara.

Islamska zajednica obavezala je glavne imame na područjima svih muftijstava da razgovaraju sa organizatorima i predvodnicima, kako se navodi, „paradžemata”, te ih posavjetuju da je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji na desetine ilegalnih mesdžida u kojima se uglavnom okupljaju pripadnici vehabijske zajednice.

XS
SM
MD
LG