Dostupni linkovi

SNP sakupio 73.500 potpisa za referendum o NATO u Crnoj Gori


 Srđan Milić, predsjednik SNP
Srđan Milić, predsjednik SNP

Inicijativu opozicione Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP) za održavanje referenduma o pristupanju Crne Gore u NATO podržalo je oko 73.500 gradjana, saopšteno je danas iz te partije.

SNP je inicijativu pokrenula krajem decembra 2015. godine.

"To je skoro 50 odsto više nego što je predvidjeno Ustavom, da bi referendum bio legitiman, odnosno da bi se inicijativa mogla pokrenuti u Skupštini Crne Gore", kazao je novinarima predsjednik SNP-a Srđan Milić.

Dio opozicije u Crnoj Gori traži referendum o članstvu u NATO, što je stav i zvanične Moskve koja je pozivala vlasti u Podgorici da preispitaju odluku o pristupanju Sjevernoatlanskom savezu.

Protiv referenduma je vlast i procrnogorske opozicione stranke.Iz Vlade se navodi da je Ustav ne obavezuje na rapisivanje referenduma, jer se članstvom u NATO-u Crna Gora "ne odriče niti jednog dela suvereniteta, kao što je to slučaj sa članstvom u EU".

Vlast takođe ukazuje i na činjenicu da su referendum o članstvu u NATO organizovale svega tri od 28 članica Alijanse.

Crna Gora je u decembru prošle godine pozvana da se pridruži NATO-u i procenjuje se da bi formalno mogla postati članica naredne godine do kada bi zemlje članice ratifikovale pristupni ugovor.

Poslednje ankete ukazuju da se podrška javnog mnjenja članstvu u NATO kreće oko 47 posto građana.

XS
SM
MD
LG