Dostupni linkovi

EP o Srbiji: Kosovo, pravosuđe i mediji ključni zadaci


Poslanici Evropskog parlamenta održali su u Strazburu raspravu o nacrtu Rezolucije o Srbiji. U dokumentu koji je sačinio izvestilac David McAllister pozdravlja se otvarnje poglavlja 32 i 35 i demonstrirana posvećenost Srbije evropskim integracijama, poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU i daje podrška napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Srbija se takođe ohrabruje da nastavi ekonomske reforme, ali i poziva da unapredi vladavinu prava i nezavisno pravosuđe, što je temelj politike proširenja, osnaži demokratiju i slobodu medija i uskladi svoju spoljnu politiku sa Unijom, uključujući i sankcije Rusiji.

Uz izraženu podršku dosadašnjem napretku u pregovorima sa EU, dijalogu sa Kosovom i susedskim odnosima, Srbija se u finalnom dokumentu poziva da nastavi strukturne reforme, ojača demokratske institucije, unapredi dijalog sa Kosovom, obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Pozdravljajući otvaranje poglavlja 35 i 32 u decembru prošle godine, a govoreći u ime Saveta Evropske unije, ministar Bert Koenders iz Holandije, zemlje koja trenutno predsedava Evropskom unijom, istakao je da će EU simultano pratiti napredak Srbije ka EU i tok procesa pregovora sa Kosovom.

“Savet će pratiti normalizaciju odnosa sa Kosovom paralelno sa pregovorima Srbije sa EU o drugim poglavljima”, rekao je Koenders.

Savet pozdravlja konstruktivni doprinos Srbije u unapređenju regionalnih odnosa i međususedske saradnje. Srbija je važan spoljnopolitički partner Evropske unije i mi pozdravljamo njen doprinos, koji je pokazala i uspešnim predsedavanjem OEBS-u, istakao je Konders i dodao:

“Stoga Savet poziva Srbiju da se progresivno usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije s obzirom da je evropska Srbija deo naše zajedničke vizije.”

U tom smislu konstatovano je da je održavanje zajedničkih vojnih vežbi sa Rusijom za žaljenje.

Srbija je pohvaljena i za konstruktivni pristup u rešavanju migrantske krize, a u rezoluciji se dodaje da je zato neophodno da joj EU obezbedi sredstva i adekvatnu finansijsku pomoć, te poziva da poveća svoje kapacitete prihvata migranta.

Ostvareno mnogo strateških ciljeva

Obraćajući se parmalentarcima u ime Evropske komisije, komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Hahn istakao je da je Srbija ostvarila mnogo strateških ciljeva za članstvo u Evropskoj uniji. Pozvao je na nastavak sveukupne normalizacije odnosa sa Kosovom u okviru pregovaračkog okvira.

“Srbija sada treba da nastavi taj reformski napredak, kako bi odlučno sprovela reforme, posebno u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja, reforme javne uprave, antidiskriminacije i zaštite najranjivijih grupa i manjina. Od jednake važnosti je nastavak konstruktivnog pristupa i normalizacije odnosa sa Kosovom”, rekao je Hahn.

David McAllister
David McAllister

Poslanik i izvestilac za Srbiju David McAllister je izdvojio četiri glavne tačke rezolucije koju je podneo:

“Prvo je vladavina prava, Evropska unija je utemeljena na vladavini prava; drugo – demokratija. Ova rezolucija naglašava važnost aktivne uloge parlamenta i učestvovanje konstruktivne opozicije, što je vitalno za demokratiju; treće – sloboda medija. Sloboda medija je sastavni deo demokratije i ne može se ostvariti samo usvajanjem zakona, već kreiranjem povoljnog okruženja za nezavisne medije”, ukazao je McAllister, koji je na kraju, obraćajući se holandskom predsedništvu Evropskom unijom, rekao da čvrsto veruje da poglavlja 23 i 24 što pre treba otvoriti.

I slovenačka poslanica Tanja Fajon založila se za to da se što pre otvore poglavlja 23 i 24, takođe je pohvalila konkretne korake koje je Srbija napravila u evropskim integracijama, ali je izrazila i zabrinutost zbog situacije u medijima:

“Vrlo sam zabrinuta situacijom u medijima i ne bih želela da se to nastavi. Isto tako, moramo pružiti podršku mladima Srbije jer oni u velikom broju napuštaju zemlju i to je nešto čemu moramo posvetiti pažnju”, istakla je Fajon.

I drugi poslanici izrazili su zabrinutost što nije došlo do napretka u pogledu slobode izražavanja i slobode medija i sa zabrinutošću primetili stalan politički pritisak koji potkopava slobodu medija, što dovodi do rastuće autocenzure.

Poslanica Renate Ulriček, koja je i izvestilac za Kosovo, založila se za to da Srbija podrži napore Kosova za učlanjenje u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije.

“U dijalogu između Srbije i Kosova trebalo bi da bude primenjeno načelo dobrosusedskih odnosa, a to znači da bi Srbija trebalo da podrži Kosovo u pridruživanju Ujedinjenim nacijama i organizacijama kao što su FIFA i ostale, a ne da blokira taj pristup, zato što je to pristup koji se primenjuje u međunarodnoj zajednici”, rekla je Lunaček.

Poslanici Evropskog parlamenta za rezoluciju o Srbiji glasaće u četvrtak.

XS
SM
MD
LG