Dostupni linkovi

Opozicija će teško moći da odbije Đukanovićevu ponudu


Zlatko Vujović
Zlatko Vujović

Šta će se dalje dešavati u Crnoj Gori nakon što je Đukanovićevoj Vladi u parlamentu u srijedu veče izglasano povjerenje, zahvaljujući podršci opozicione Pozitivne? O tome u intervjuu za Radio Slobodna Evropa govori politički analitičar, direktor nevladine organizacije CEMI, Zlatko Vujović.

RSE: Kakav je Vaš prvi komentar na opstanak Vlade premijera Đukanovića, koji je ponudio ulazak u svoj kabinet predstavnicima cjelokupne parlamentarne opozicije i pokrivanje mjesta u četiri ministarstva, koja su ključna za kontrolu izbornog procesa? Koliko je takvom ponudom Đukanović suštinski prebacio lopticu u dvorište opozicije i SDP-a?

Vujović: Možemo slobodno reći da je posljednjim manevrom Đukanović uspio da prebaci loptu u dvorište opozicije. Ne samo da je prihvatio zahtjeve Pozitivne, već je otišao i korak dalje. Njegova ponuda je u stvari rekonstrukcija Vlade, koja se izjednačava sa onim konceptom prelazne vlade koji je opozicija tražila i na neki način pokušavala da, tumarajući, definiše. Ona se ne zove tako, ali u dijelu onoga što je posvećeno izborima upravo jeste to. Sada je pitanje da li će opozicija poći od onoga što je realno ili će možda autistički odbiti i ono što je u ovom trenutku veoma veliko za Crnu Goru.

RSE: Koliko je realno da poslije svih teških ocijena koje su na račun Đukanovića i njegove vlade stigli od opozicije i sada već bivšeg koaliicionog partnera SDP-a, sada oni isti uđi u tu Vladu, za koju su unaprijed rekli da će biti izborno nelegitmina?

Vujović: Šanse za tako nešto nijesu velike. Ono što bi na neki način moglo da promijeni tu situaciju je sam parlamentarni dijalog, i da se kao njegov zaključak dođe do toga da je potrebno proširiti Vladu.Tačno je da je bilo teških riječi upućenih na račun premijera i same Vlade, ali čini mi se da je ponuda koju je uputio Đukanović veoma atraktivna. I ono što će biti veliki izazov opoziciji jeste da li će napraviti onu grešku koju je napravio Liberalni savez 2001. godine, kada je nakon parlamentarnih izbora odbio da prihvati Đukanovićevu ponudu, na zahtjeve koje je sam Liberalni savez ispostavio, a za koje je bilo nevjerovatno da ih Đukanović prihvata. Međutim on je to uradio.

RSE: Sa druge strane, da li opozicija eventualnim odbijanjem Đukanovićeve ponude rizikuje pred javnošću i međunarodnim faktorom da bude označena kao nekooperativna u procesu izlaska iz političke krize, a za šta se sve vrijeme zdušno zalagala?

Vujović: Ukoliko se opozicija opredijeli da odbije Đukanovićevu ponudu, biće veoma teško objasniti EU i Zapadnim partnerima ali i svojim biračima jednu takvu odluku.

RSE: Čak i ako bi opozicija bila jedinstvena u takvoj odluci?

Vujović: Čak i ako bi bila jedinstvena. Iz prostoga razloga, što će biti teško ubijediti EU da se uključi kao posrednik, da bi tražila od Đukanovića ono što je on već ponudio opoziciji, a opozicija već odbila. Teško se može očekivati da opozicija traži od Đukanovića da podnese ostavku, ako je Vlada legalno izabrana, ima legitimnu većinu, a spremna je da prihvati sve one dodatne zahtjeve da bi se obezbijedila regularnost. Vidimo da je Đukanović prihvatio da opozicija upravlja onim resorima koji su označavani kao oni iz kojih se zloupotrebljavaju resursi države i koji se koriste u predizborne svrhe. Ako je on spreman da im ponudi da kontrolišu i upravljaju tim resorima, onda je teško objasniti zašto opozicija to neće da prihvati. Bez obzira što treba biti svjestan i onih zamki koje takvo prihvatanje može da donese.

RSE: U kojoj mjeri se mogu pomiriti Đukanovićeva ponuda i onoga što radi Krivokapić preko Radne grupe parlamentarnog dijaloga, čiji je nastavak najavio za prvi februar?

Vujović: Mislim da možemo reći da su to u ovom trenutku, što je iznenađujuće, dva komplementarna procesa. Možda to nije djelovalo na samom početku, nije djelovalo definitvno u onom trenutku kada je taj parlamentarni dijalog prerastao u dogovor o smjeni Đukanovića, i nadanje opozicije da je tako nešto moguće da se desi. Ali u ovom trenutku, glavni inputi,kada govorimo o parlamentarnom dijalogu, se potpuno poklapaju sa onim što je Đukanović ponudio. Tako da mi je teško sada da shvatim kako će taj dijalog imati negativan ishod. Mislim da se može doći do pozitivnog ishoda i da se može doći do nekog šireg konsenzusa kada je riječ o stvaranju uslova da dođemo do regularnih izbora.

RSE: Na kraju, koliko je ovakva iznuđena Đukanovićeva ponuda istovremeno politički bolna po njega i ako bude prihvaćena koliko može uzdrmati njegovu vlast i umanjiti šanse DPS-ana nastupajućim izborima?

Vujović: Ako opozicija odbije ponudu Đukanovića, onda će ona učiniti da Đukanović bude apsolutni pobjednik svega ovoga. On će dobiti podršku medjunarodne zajednice, zadržaće upravljanje svim onim resursima koji državi stoje na raspolaganju. Međutim, ukoliko opozicija iskaže spremnost da prihvati ovu ponudu, sa svim rizicima koje ona nosi, onda ona može značiti značajno ograničavanje resursa koji stoje na raspologanju Demokratskoj partiji socijalista tokom izbora, što definitvno može smanjiti šanse na izborni uspjeh samoga DPS-a.

XS
SM
MD
LG