Dostupni linkovi

Preminuo David Bowie: Otišao muzičar koji je obilježio epohu


David Bowie preminuo nakon borbe sa rakom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Zvjezdan Živković, Milan Nešić i Jasmina Lazić

Britanska muzička legenda, David Bowie, preminuo je u 69 godini, 18 mjeseci nakon što mu je dijagnostikovan rak.

Na njegovim zvaničnim stranicama Facebooka i Twittera u ponedjeljak je objavljeno da je "David Bowie preminuo u ponedjeljak u miru okružen članovima porodice poslije 18-mjesečne hrabre borbe protiv raka".

Bowie, rođen kao David Robert Jones, autor je 25 albuma, a glumio je i u nekoliko filmova. Njegov posljednji studijski album "Blackstar" objavljen je 8. januara ove godine na njegov 69. rođendan.

Bio je poznat po svojim vještim muzičkim fuzijama, kao i po nekoliko alter ega: Ziggy Stardust, Aladdin Sane i Thin White Duke.

Nakon objavljivanja svog prvog hita "Space Oddity" 1969, Bowie je stekao svjetsku slavu sa albumima poput "Hunky Dory" i "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars".

(David Bowie "Let's dance, Youtube)


Kasnih 1970-ih Bowie je producirao tri albuma u saradnji sa Brianom Enom poznata kao Berlinska trilogija, prije nego se potpuno prepustio pop žanru 1980-ih godina koji ga je dodatno učinio slavnim sa songovima kao što su "Let’s Dance", ali i pjesma "Under Pressure" koju je napisao zajedno sa kultnom britanskom grupom Queen.

(Stotine fanova na Twitteru dijeli ovaj animirani video mnogih izgleda i inkarnacija Davida Bowiea)


Posljednjih godina svog života David Bowie je živio mirno nakon infarkta, a njegov zadnji nastup pred publikom bio je 2006. na dobrotvornom koncertu u New Yorku.

"U svojoj karijeri uvijek sam se bavio istom tematikom. Pantalone uvijek možeš promijeniti, ali istinske riječi i tematika o kojoj sam pisao odnosila se na izolaciju, napuštenost, strah i tjeskobu svih velikih prekretnica u ljudskom životu", rekao je Bowie u jednom intervjuu 2002. godine.

Bowie je od 1992. godine bio u braku sa modelom Iman sa kojom ima kćerku Alexandriju Zahru Jones.

Bowie i Jugoslavija

"Ovaj svestrani muzičar, kompozitor, glumac producent, aranžer i muzički tehničar, obeležio je i oplemenio jednu čitavu epohu", kaže za RSE kritičar Petar Janjatović. Uticaj onoga što je radio duboko je ukorijenjen u muzičkoj sceni regiona, podvlači Janjatović.

Petar Janjatović
Petar Janjatović

"Za Bowiea važi onaj fini nadimak 'kameleon' jer je prolazio kroz različite faze. Jako dobro se snalazio u svim trendovima koji su drmali rokenrol scenu. Mnogi kroz to nisu uspeli da prođu, ali on je do dana današnjeg ostao jedan od simbola za kvalitet i za dobru pesmu. Ovih dana se očekuje njegov novi disk koji će siguran sam da potvrdi da je od samih početaka karijere do dana današnjeg zadržao visok nivo."

"David Bowie je tokom bitnih formativnih godina za jugoslovensku rok scenu puno uticao i na brojne muzičare sa ovih prostora. Treba spomenuti možda samo zagrebačku grupu Boa, ili ekipu oko Slobe Konjevića kada su oni pravili grupu Kozmetika, koji su snimali po albumu Dejvida Bouvija 'Diamond dogs'. Pamtim i kada je 1990. godine Bouvi nastupao u Zagreb i u Budimpešti - da je bila masovna selidba nas u jedan i drugi grad."

Zbogom Bowie

Iskreno divljenje ovom velikom umetniku nisu izrazile samo njegove kolege, već i ličnosti iz politike, ali i – verskih krugova.

“Talentovan. Jedinstven. Genijalan. Čovek koji je promenio igru. Čovek koji je pao na zemlju. Tvoj duh živi zauvek”…

“David Bowie je bio jedna od mojih najvećih inspiracija. Tako neustrašiv, tako kreativan, dao nam je magiju za ceo život”…

"David Bowie je bio istinski inovator. Istinski kreativan. Neka počiva u miru”…

Ovako su mu odale počast neke od najvećih zvezda današnjice – Madonna, Kanye West i Pharrell Williams, a njima se iz sekunde u sekundu pridružuju ostali koji tvrde da ih je baš on nadahnuo i ohrabrio da postanu umetnici.

Bowie je, međutim, bio idol i onima koji su odabrali nešto drugačije puteve.

Britanski premijer David Cameron napisao je na Tviteru: “Odrastao sam slušajući i gledajući pop genija Davida Bowie-a. Bio je gospodar reinvencije, koji je uvek sve radio na pravi način. Ogroman gubitak.”

Za francuskog premijera Manuela Vallsa bio je: “Izuzetan umetnik sa mnogo lica koji je izvršio revoluciju u muzici. Heroj roka koji nas je uvek pokretao”.

Vatikanski ministar kulture Gianfranco Ravasi citirao je stihove Bouvijevog hita Space Oddity: “Ground Control to Major Tom Commencing countdown, engines on Check ignition and may God's love be with you”. (U prevodu: Kontrolna stanica Majoru Tomu, Počinjemo odbrojavanje, motori se pale. Pritisni okidač i nek Božija ljubav bude sa tobom.)

Oglasio se čak i kanterberijski nadbiskup Justin Welby, rečima: “Sećam se da sam sedeo i slušao njegove pesme bez prestanka. Bio je izuzetna osoba”.

Mršavi Beli Vojvoda… Ziggy Stardust… Ili Jednostavno – Bowie pokazao je tokom skoro 50-ogodišnje karijere toliko lica da s pravom važi za najvećeg kameleona na muzičkoj ali i umetničkoj sceni uopšte. Uvek drugačiji od ostalih. I od samog sebe. Rušio je granice i ostalima postavljao teške zadatke. Alhemičar koji se vešto poigravao glam rokom, art rokom, soulom, dens muzikom, popom, pankom, elektronikom… I svaki put došao do prave formule.

Isto se može reći i za poslednji album – Blackstar koji je objavio 8. januara, na svoj 69. rođendan, samo dva dana pre smrti.

Naslovna pesma, upravo i govori o smrti i religiji i traje 10 minuta. Istoga dana kada je objavljen, kritičari su Blackstar ocenili kao njegovo najinovativnije delo “do sad”. Niko nije mogao ni da pretpostavi da će biti i poslednje.

U tom duhu možda je najbolje citirati tvit generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, stoji sledeće: Hunky Dory, Ziggy Stardust, Low, Heroes. Poslednji album Davida Bowie-a jeste napisan, ali melodije će se čuti zauvek. Istinska legenda.”

XS
SM
MD
LG