Dostupni linkovi

Vučić: Gašić ne može da ostane u Vladi


Bratislav Gašić
Bratislav Gašić

Nakon što je seksističkim komentarom uvredio novinarku B92, Bratislav Gašić više neće moći da obavlja funkciju ministra odbrane u Vladi Srbije.

Takvu odluku je doneo premijer Aleksandar Vučić, koji se obrazlažući je, u ime Vlade izvinio svim ženama u Srbiji.

Neposredno pre te odluke, oba novinarska udružanja i medijske kuće zahtevali su Gašićevu smenu i pozvali na bojkot svih aktivnosti ministra odbrane.

Gašić u razgovoru sa novinarkom


"Volim novinarke koje ovako lako kleknu". To je seksistička rečenica koju je ministar Gašić izgovorio pred novinarima nakon posete fabrici "Prva petoletka" u Trsteniku, kada je pred sobom ugledao dopisnicu B92 Zlatiju Labović, koja je čučnula da ne bi ometala snimatelje.

Usledila je vrlo brzo oštra reakcija premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je šokiran Gašićevim ponašanjem za koje ne postoje reči opravdanja.

Posle toga se ministar preko Tvitera izvinio, ali to je zvučalo kao pokušaj smanjivanja štete.

Oglasila se i potpredsednica Vlade, Zorana Mihajlović, koja je rekla da je izjava ministra Bratislava Gašića upućena novinarki B92 nedopustiva i da joj je drago što je premijer Aleksandar Vučić odmah reagovao.

Nekoliko sati kasnije Vučić je, konačno, prelomio i saopštio novinarima da Gašić posle seksističkog i mačističkog ispada ne može da ostane ministar u Vladi Srbije, iako je odlično obavljao svoj posao.

"Još jedanput želim da se izvinim svim damama u našoj zemlji... Bratislav Gašić je potpredsednik u partiji koju vodim... čovek koji je obavljao posao ministra odbrane bolje nego što sam ga ja obavljao, deset puta bolje nego što su ga obavljali oni koji ga danas kritikuju... ali Bratislav Gašić ne može da ostane ministar odbrane posle ovakvih uvreda izrečenih na račun jedne žene, a time su povređene sve žene", obrazložio je Vučić svoju odluku o smeni Gašića.

Reagujući na Vučićevu odluku da Gašić posle neprimerenog komentara više ne može da bude ministar, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović za RSE kaže da je najava smene ministra Gašića potez koji je morao da usledi, ali da to nije kraj nego početak priče o nedopustivom odnosu vlasti prema novinarima.

Vukašin Obradović
Vukašin Obradović

"Mislim da je ovo očekivan i iznuđen potez Aleksandra Vučića. Ovo što je uradio ministar Gašić je prevazišlo i ono što toleriše ovaj režim koji nije baš poznat po tome da ima blagonaklon stav prema novinarima. Mi ćemo nastaviti razgovor o ovoj temi, jer ova smena Gašića nije kraj nego početak ove priče; to je samo dobar povod da se otvori razgovor o odnosu vlasti prema novinarima i inicijalna kapisla da se pokrene rasprava i unutar naše profesije o tome kako da se zaštitimo od ovakvih i sličnih situacija", kaže Obradović.

Pre Vučićeve odluke o uklanjanju Gašića iz vlade, više medijskih kuća, agencija i portala, među njima i oba novinarska udruženja, zatražilo je Gašićevu smenu a do tada pozvalo novinare da bojkotuju konferencije za medije i druge javne događaje kojima prisustvuje Bratislav Gašić.

(Protest novinara pred Vladom Srbije, RSE/Foto: Vesna Anđić)


Reagovala je ovim povodom i poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, koja je u saopštenju i u izjavi za RSE ocenila da je Gašićeva izjava ne samo uvredljiva i nedopustiva, nego ministar kao nosilac javne funkcije ima obavezu da se bori protiv rodnih stereotipa.

"Smatram da je izjava ministra Gašića vrlo nepristojna, neprimerena, nedopustiva i uvredljiva ne samo za novinarke, nego i za sve žene. Mora se shvatiti da ministar kao nosilac javne funkcije ima i dodatnu obavezu da se bori protiv rodnih stereotipa i da tretira sve sagovornike sa dužnom pažnjom, ravnopravno i bez bilo kakvih diskriminatornih stavova. Svakako bi ovaj slučaj trebalo da bude opomena svim nosiocima vlasti", upozorava Janković.

Postupak Bratislava Gašića naišao je na oštre osude i reakcije mnogobrojnih novinara. Među njima je i Jovana Gligorijević, koja piše za nedeljnik "Vreme" i članica je Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara.

Jovana je na Tviteru pokrenula grupu #NovinarkeNeKleče, a za RSE je seksistički ispad ministra odbrane ovako prokomentarisala:

"Ono što je ministar Gašić izgovorio i uradio ima nekoliko značenja: pod jedan - uvredio je sve novinarke; pod dva - uvredio je sve žene; i pod tri - uvredio je celu novinarsku profesiju, koja je već dovoljno ponižena i bez dostojanstva."

"Ono što je ministar Gašić izgovorio i uradio ima nekoliko značenja: pod jedan - uvredio je sve novinarke; pod dva - uvredio je sve žene; i pod tri - uvredio je celu novinarsku profesiju, koja je već dovoljno ponižena i bez dostojanstva i nije umesno šaliti se sa tim da neko kleči. Što se tiče ovog prvog, tu možemo da govorimo o akcentu rodne ravnopravnosti i tu je zapravo pokazao kakav je tim koji ovu zemlju vodi, dakle, pokazao je sav mogući primitivizam, a pritom i nesvest o posledicama kada to izađe u javni prostor", smatra Gligorijevićeva, koja dodaje da je i Gašićevo izvinjenje neiskreno jer je najverovatnije upućeno nakon oštrog prekora šefa stranke.

"Javno izvinjenje ministra Gašića stiglo je prekasno i bilo je premalo. On se izvinio nakon što je premijer Vučić reagovao. Čisto sumnjam da se on izvinio novinarkama, novinarima, ženama i celokupnoj javnosti, mislim da je njegovo izvinjenje, zapravo, bilo upućeno premijeru Vučiću", ocenjuje Jovana Gligorijević.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG