Dostupni linkovi

Iz EU odbacuju tvrdnje o bilo kakvoj vezi u slučaju utakmice Srbije i Albanije


Sledi odluka UEFA-e nakon prekida utakmice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Sledi odluka UEFA-e nakon prekida utakmice

U EU odbacuju tvrdnje nekih medija da je EU odigrala bilo kakvu ulogu u slučaju incidenata i prekinute utakmice između Albanije i Srbije, dok je i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da su diplomate EU tražile da se albanski navijači puste na stadion, što nije učinjeno.

Kako je za RSE izjavila Maja Kocijančić, portparol specijalnog izaslanika EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, u EU su razočarani prekidom utakmice izazvanog provokacijama, te smatraju da su srpske vlasti iskazale profesionalizam u delovanju u ovoj situaciji.

“Odbijamo bilo kakve sugestije, koje su se pojavile u nekim srpskim medijima, da je EU odigrala bilo kakvu ulogu u ovom i, što je najvažnije, smatramo da politika ne trebada bude vođena provokacijama na stadionima i u ovom kontekstu izražavamo posebno značaj regionalne saradnje i planirane posete albanskog premijera Rame Srbiji narednih dana”, rekla je Kocijančić na pitanje dopisnika RSE iz Brisela Rikarda Džozvijaka.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, nastao nakon puštanja drona sa zastavom "Velike Albanije" iznad stadiona, bio smišljena i unapred planirana politička provokacija.

"Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj fudbalskoj utakmici i unapred je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagovati EU i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu "Velike Srbije" u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN. U ovom incidentu naročito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji treba ovde da bude gost. Sve to stavlja političku dimenziju na ceo događaj i ovo je politička provokacija", rekao je Dačić za "Blic", objavljeno je na sajtu tog lista.

Brat albanskog premijera Olsi Rama stigao je u Tiranu nakon što je pušten, i demantovao je da stoji iza incidenta na fudbalskoj utakmici, dok je srpski šef diplomatije Ivica Dačić celi slučaj nazvao "političkom provokacijom", preneli su mediji u Srbiji.

"Nemam ništa sa letelicom... ne razumem odakle je došla ta priča", izjavio je Olsi Rama po dolasku u Tiranu.

Rama je kao "spekulacije" odbacio navode srpskih medija da je on organizovao incident i da je upravljao letelicom.

"Nisam ni hapšen niti privođen. Kada se incident dogodio, situacija je postala haotična, policajci su pregledali sve. Pokazao sam im američki pasoš i kameru. To je trajalo nekoliko minuta", ispričao je Rama koji je u sredu ujutru stigao u Tiranu s delegacijom albanske reprezentacije.

Albanski navijači na ulicama Tirane

Navijači albanske reprezentacije izašli su na ulice glavnog grada Albanije nakon što je u Beogradu prekinuta utakmica njihove reprezentacije i Srbije, a zbog incidenata izazvanih nakon što se iznad terena pojavio transparent sa mapom "Velike Albanije":

Navijači Albanije na ulicama Tirane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Nakon što je fudbaler Srbije Stefan Mitrović u 42. minuti dohvatio transparent, došlo je do reakcije fudbalera Albanije i koškanja sa igračima Srbije, u koje su se uključili i redari. Potom je na teren upalo nekoliko navijača Srbije koji su napali albanske igrače ali su ih nakon toga izbacila policija i redari.

Albanski igrači su nakon toga napustili teren i usledio je jednočasovni prekid, tokom kojeg su albanski igrači, kako su javili lokalni mediji, tražili da se tribine u potpunosti isprazne prije nastavka susreta.

Na zvaničnom sajtu UEFA-e objavljena je informacija da je meč i zvanično prekinut zbog uznemirujućih stvari na terenu.

Delegat utakmice fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije Holandjanin Hari Bin rekao je da će nadležna tela Evropske fudbalske unije odlučiti ko je kriv za prekid tog duela u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

"Žalimo zbog situacije, okolnosti su bile takve da utakmica nije mogla da bude nastavljena. Ne mogu da govorim ko je počeo, ko je kriv. To će odlučiti nadležna tela Uefa. Posle viđene situacije, sudija, posmatrač i ja ćemo poslati izveštaj u Uefu", rekao je Bin.

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Branislav Ivanović izjavio je da je njegova ekipa želela da nastavi utakmicu, ali da su gostujući igrači rekli da posle incidenata na terenu nisu spremni da nastave, zbog čega je meč i definitivno prekinut. On je dodao je da detalje koji su se dešavali ne može tačno da sagleda u ovom trenutku.

"Ostaje žal što fudbal nije bio u prvom planu, ali teško je sada pričati i iznositi utiske. Ovo je za nas, kao ekipu, veoma važan momenat, mi samo želimo da igramo fudbal i budemo u domenu fudbala", rekao je Ivanović.

Albanski tim je rekao da nisu bili fizički i psihički spremni da nastave nakon što su razgovarali sa zvaničnicima koji odlučuju o sudbini meča.

“Možemo samo žaliti da je fudbal pao u drugi plan, ali je sada teško izvući neke zaključke ili dati neki komentar”, rekli su u reprezentaciji Albanije.

​Nereda je bilo i na južnoj tribini gde su se navijači Srbije sukobili sa policijom. Taj deo stadiona je nakon toga u dobroj meri ispražnjen.

Od samog početka meča do prekida utakmice, navijači Srbije nisu prestajali da skandiraju, a često se moglo čuti – “Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji”, “Ubij, ubij, ubij Šiptara” i “Idite na Kosovo”.

Uoči utakmice, na snazi su bile jake mere bezbednosti i gotovo je odsečeno bilo područje Beograda u kome se nalazi stadion Partizana, poprište prvog meča između Srbije i Albanije u istoriji.

Oko stadiona je bilo raspoređeno više hiljada policajaca u opremi za razbijanje demonstracija i redara koji su na kapijama rigorozno kontrolisali pristižuće posetioce, navijače Srbije, koji su u velikoj meri ispunili tribune.

U skladu sa prethodnim dogovorom fudbalskih čelnika dve države nije bilo organizovanih navijača Albanije čiju reprezentaciju je pratila zvanična delegacija od stotinak članova.

VIDEO: Sukobi na utakmici Srbija-Albanija

Što se tiče samog meča, od početnih minuta do sredine prvog poluvremena Srbija je imala inicijativu i stvarala je prilike od kojih je najozbiljnija bila u sedmom minutu kada je Dušan Tadić šutirao pored gola.

Revanširali su se igrači Albanije Mavraj i Canaj u 35. i 36. minutu, obojica su promašili posle centaršuteva iz slobodnog udarca i kornera.

Incident se dogodio uoči najavljene posete Beogradu premijera Albanije 22. oktobra, prve nakon 70 godina.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG