Dostupni linkovi

Prolaz kroz Neum najpovoljnija varijanta za Hrvatsku


Izet Bajrambašić
Izet Bajrambašić
Na sastanku u Zagrebu oko gradnje Pelješkog mosta učesnici iz BiH su postavili i pitanje primjene Konvencije UN-a o pravu mora. Za BiH je važno da se prije svega riješe pravna i politička pitanja, te da studija o predizvodljivosti mora biti profesionalno izrađena. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, pomoćnik ministra za komunikacije i transport BiH Izet Bajrambašić govori o primjedbama koje je na sastanku u Zagrebu iznijela bosanskohercegovačka strana.

RSE: Gospodine Bajrambašiću, da li je ovo što ste juče mogli čuti u Zagrebu povoljno rješenje za BiH u bilo kom smislu?

Bajrambašić: Vidte, mi nemamo konačno rješenje. Konsultant je trebao da uzme u obzir sve naše primjedbe i sve naše komentare i da izvrši ponovo izračun i da onda završi studiju, kako smo dogovorili, do 23.12.

RSE: Možemo li kratko reći šta su primjedbe bh. strane. Vi ste se tamo pozivali i na Konvenciju u pravu mora, je li tako?

Ipak Pelješki most do Dubrovnika

Studija predizvodivosti tvrdi da je Pelješki most najbolji način prometnog povezivanja Dubrovnika s Dalmacijom i kontinentom.

S radovima bi se moglo započeti početkom 2015. godine. Eksperti su uvjereni da će i dalje biti pogađanja s Bosnom i Hercegovinom oko izgradnje mosta.

OPŠIRNIJE...
Bajrambašić: Da. Prvo je pitanje finansijskog aspekta, a to je pitanje cijena – da li su cijene ujednačene i za Hrvatsku i za BiH. Tu smo dali velike primjedbe konsultantu da on ipak nije poštovao one cijene koje smo mu dali, da je cijene bh. strane mijenjao i uvećavao, a trudio se na svaki način da smanjuje određene cijene koje su odgovarale Hrvatskoj. Sa druge strane, kada je u pitanju pravni aspekt, jako je puno postavljao pitanje nekog sporazuma između BiH i Hrvatske o prolazu kroz Neum, a skoro nikako o Konvenciji UN-a o pravu mora, odnosno davao je određena tumačenja koja su potpuno pogrešna. Mi smo tu jako, jako puno potencirali ovoga puta, i vrlo konkretno, šta za BiH znači primjena Konvencije u pravu mora, i na koji način se možemo i dogovoriti eventualno oko izgradnje mosta.

RSE: Šta ste konkretno mislili, više puta ste to od jučer rekli u medijima, da studija o predizvodljivosti mora biti profesionalna izrađena?

Bajrambašić: Od početka mi imamo problem sa konsultantom zato što on stalno primjenjuje neke metode iz neke literature koja nije uobičajena, previše i preobilno daje materijala - ovoga puta je napravio materijal koji ima 400 strana, a uobičajeno je za ovakvu studiju da nikad ne pređe 100 strana. I na takav način on jednostavno odstupa od svih metoda koje su nama poznate oko izračunavanja investicijskih indikatora, koji su osnova za opredjeljenje ranga liste opcija koje su profitabilne, a koje ne. I to je razlog zašto smo mi, i EK i BiH, stalno potencirali da on mora raditi stručno, mora raditi profesionalno, prema dobroj praksi koja je poznata u ovoj oblasti.

RSE: Stav BiH je da je to teritorija Hrvatske, ali da se moraju poštovati prava BiH.

Bajrambašić: Najbliže su izjave u vezi s tim pitanjem premijera Milanovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara gospodina Bevande - da Hrvatska ima pravo da gradi na svojoj teritoriji i da to nije sporno za BiH, ali svakako, obostrano su izjavili i jedan i drugi, da se moraju poštovati prava BiH u svakom pogledu.

RSE:Vi ste, također, kazali da se moraju riješiti pravna i politička pitanja, prije svega.

Bajrambašić: Jeste, ali ovdje se ipak prednost daje pravnom aspektu jer je on vrlo jasan - radi se o primjeni Međunarodne konvencije UN-a, konvencije gdje je BiH postala članica 5. januara 1994. godine, a Hrvatska 15 mjeseci iza nas, 12. aprila 1995. godine, i samim tim BiH je prva stekla sva prava po Konvenciji prije Hrvatske, a Hrvatska je napravila grešku, to smo mi iznijeli u našim primjedbama i napisali, na taj način što je naslijedila polazne ravne crte koje odvajaju teritorijalno more od Jugoslavije. Dakle, ono pravo koje je imala Jugoslavija, je Hrvatska priskrbila sebi, a na teret BiH.

RSE: Možemo li podsjetiti na to koji su zahtjevi BiH kada je u pitanju gradnja pelješkog mosta?

Bajrambašić: Mi nemamo konkretno zahtjeva u tom pogledu, mi imamo samo zahtjev da se raspravlja čim prije o dokumentu Konvencije i da tu riješimo probleme koje imamo. Rješavanjem problema o primjeni Konvencije biće puno jasnija slika o načinu izgradnje mosta, o poziciji mosta i o svemu drugom.

RSE: Petnaesti dana je rok. Šta očekujete da se u tih 15 dana završi?

Bajrambašić: Malo me zabrinuo konsultant. Kada je vidio sve primjedbe koje smo mu mi, i EK i BiH, dali, zaista konkretne i taksativno nabrojane, on je u jednom momentu baš onako ozbiljno rekao: “Najbolje da se ova studija poništi“, tako da je jako neizvjesno šta će on uraditi do 23. 12.

RSE: Šta vi očekujete?

Ja očekujem da će uraditi studiju profesionalno i stručno i da će na prvom mjestu biti prolaz kroz Neum, odnosno obilaznica Neum, jer je to zaista i najisplativije. Ja radim dugo ove poslove i ja znam po osnovnim indikatorima da je ubjedljivo najbolja i najpovoljnija varijanta za Hrvatsku obilaznica Neum.

RSE: Šta ukoliko se to ne desi, kada je riječ o BiH?

Bajrambašić: BiH ovdje više pomaže Hrvatskoj u rješavanju njenog pitanja, a ne pitanja BiH. To je naš pristup - i EK je prvi put rekla, to je interesantno, da ovo pitanje povezivanja Hrvatske nije u dijelu nasljeđa EU i da EU ne zahtijeva da se Hrvatska povezuje. To je nacionalno pitanje Hrvatske i Hrvatska može tu studiju voditi samostalno.
XS
SM
MD
LG