Dostupni linkovi

Srbi će bojkotovati kancelariju kosovske Vlade u Mitrovici


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica
U severnom delu Mitrovice Vlada Kosova uskoro će otvoriti novu Administrativnu kancelariju, sa ciljem da građanima pruži bolje administrativne usluge.

Administrativna kancelarija će se sastojati od sedam odeljenja za nadzor i upravljanje malim grantovima, uslugama i infrastrukturnim projektima.

Kancelarijom će upravljati izvršni direktor koga će imenovati Vlada Kosova i koji će imati iste odgovornosti i nadležnosti kao i gradonačelnici kosovskih opština.

Mitrovčanin Miloš Bulatović u izjavi za RSE kaže da će Srbi iz severne Mitrovice bojkotovati najavljeno otvaranje nove kancelarije Vlade Kosova u ovom delu grada.

“Koliko sam ja upoznat, oni su i u prošlosti pokušavali da otvore neke njihove kancelarije i nisu uspeli, tako da mislim da ni ovoga puta neće uspeti u svojoj nameri. Mislim da Srbe sa severa Kosova vlasti u Prištini ne mogu kupiti novcem, samo pojedince, kao i uvek do sada. Ali znam da većinu građana, pa samim tim i mene, ne mogu kupiti ni za kakav novac. Ja nemam kosovska dokumenta, niti mi pada na pamet da ih imam u budućnosti. Generalno sam protiv otvaranja ove kancelarije u severnoj Kosovskoj Mitrovici”, kaže Miloš.

Međutim, njegov sugrađanin Petar Nikolić u razgovoru za RSE zastupa nešto drugačiji stav.

"Velika većina građana iz Mitrovice jeste za to da se otvori, samo što to niko javno neće da kaže", navodi stanovnik Mitrovice Petar Nikolić..

“Ja sam ubeđen da će se ta kancelarija uskoro otvoriti ovde kod nas. I da vam pravo kažem i velika većina građana iz Mitrovice jeste za to da se otvori, samo što to niko javno neće da kaže, sve nešto govore u ‘zavijenoj formi’. Jer ipak je novac u pitanju, i zarad tih para dozvoliće sve. Samo mislim da običan narod od toga i neće da ima neke naročite koristi, jer nikada običan narod kroz istoriju nije imao korist, samo ovi ‘veći’ što su na položaju, običan narod se ionako nikada ni za šta pitao nije”, smatra on.

Student Nemanja Jakšić međutim smatra da Srbi iz severne Mitrovice neće koristiti usluge ove kancelarije, bez obzira na finansijsku korist koja bi običnim građanima pripala otvaranjem kancelarije Vlade Kosova u severnoj Mitrovici.

“Apsolutno nema nikakve saradnje sa kosovskim institucijama, kada je Kosovska Mitrovica u pitanju. Jer mislim da sve što rade vlasti u Prištini rade sa ciljem da Srba bude što manje na Kosovu. Oni bi možda sada pokušali da novcem i određenim infrastrukturnim projektima pridobiju određen broj građana odavde, ali mislim da im je jedini i osnovni cilj da kasnije preuzmu naše srpske institucije ovde na severu Kosova, da ih proteraju odavde - kako bi kontrolisali sve moguće institucije na severu. Samim tim, kontrolisali bi i Srbe na severu Kosova”, istakao je on u razgovoru za RSE.

Nova radna mesta

Njegova koleginica Danica Marković zastupa identičan stav po ovom pitanju.

“Smatram da jedna takva institucija u severnoj Mitrovici apsolutno nije potrebna ovom narodu. Naravno, svuda postoje pojedinci koji će zarad materijalne dobiti prihvatiti ovakve i slične projekte koji dolaze iz Prištine. Međutim, ono što je stav većine ovde u Kosovskoj Mitrovici jeste da su kosovske institucije ovde na severu apsolutno neprihvatljive”, kaže ona.

Jedan od lidera Srba na severu Kosova Marko Jakšić u izjavi za RSE kaže da će Srbi iz severne Mitrovice masovno bojkotovati najavljeno otvaranje kancelarije Vlade Kosova u ovom delu grada.

Marko Jakšić
Marko Jakšić
“Jako je bitno da se zna, da mi ovde već imamo dve opštine, jedna je naša srpska a druga je UNMIK-ova. Naša srpska opština je formirana na legalnim i legitimnim srpskim izborima gde su građani na demokratski način izabrali svoje predstavnike. Ja bih podsetio i da plan Martija Ahtisarija nije prihvaćen u Savetu bezbednosti UN, takođe je odbijen od strane srpskog pregovaračkog tima i kao takav, on Srbima ne treba. Ako bi prihvatili formiranje zasebne opštine u severnoj Mitrovici po tom planu, to bi značilo da nemamo državu Srbiju, a ako želimo državu Srbiju i srpske institucije, onda nam takva opština ne treba. Mi ćemo svakako ignorisati jednu takvu instituciju, koja znači udaljavanje od naše matice - a naša matica je država Srbija”, zaključio je Jakšić.

U međuvremenu, Međunarodna civilna kancelarija (ICO) pozdravila je odluku Vlade Kosova da osnuje novu Administrativnu kancelariju u severnoj Mitrovici (AKSM).

Šef ICO-a Piter Fejt izjavio je da će novootvorena kancelarija u Mitrovici obezbediti oko 80 novih radnih mesta i raspolagati budžetom u iznosu od oko 4 miliona eura godišnje za osnovne usluge i infrastrukturne projekte u severnoj Mitrovici.

“ICO ohrabruje sve građane severne Mitrovice da svoje iskustvo i privrženost stave u službu svoje zajednice kako bi pomogli ovoj kancelariji da postane reprezentativan i efikasan organ, koji potpuno odgovara na potrebe građana severne Mitrovice”, kazao je Fejt.

Fejt je rekao da je odluka Vlade Kosova o osnivanju Administrativne kancelarije Severna Mitrovica u skladu sa planom Martija Ahtisarija i da predstavlja korak ka formiranju zasebne opštine u severnoj Mitrovici.
XS
SM
MD
LG