Dostupni linkovi

Makedonski reis traži da vlast spreči širenje vehabizma


Sulejman Redžepi
Sulejman Redžepi
U onom trenutku kada policija bude imala dokaze o kršenju makedonskih zakona, ona će preduzeti odgovarajuće mere, nemamo ingerencije da se mešamo u unutrašnje probleme verskih zajednica - ovako u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije komentarišući kritike koje je poglavar Islamske verske zajednice Makedonije Sulejman Redžepi izneo u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Redžepi je rekao da je policija pasivna u odnosu na širenje vehabizma u zemlji i da do sada nije preduzela nikakve mere da se to spreči. On je prvi put priznao da su četiri skopske džamije pod kontrolom vehabista i da oni sa svojim ekstremizmom i radikalizmom predstavljaju opasnost za čitavo društvo.

"Njihovo opredeljenje je veoma ekstremno, njihova interpretacija islama veoma radikalna i nema ničeg zajedničkog sa islamom na ovim prostorima. Interpretacija ovog radikalnog islama pomešanog ili prekrivenog politikom, ne smatra se pravim propovedanim islamom. Oni pokušavaju da unose nemir, izazivaju podele i mržnju, kako unutar jedne konfesije tako i među konfesijama. Oni u javnosti koriste jezik anđela, ali, u biti, unutar te ideologjie (vehabizma) se krije mračna i razarajuća strategija. Zbog toga, u ovom trenutku ne preti samo opasnost Islamskoj zajednici Makedonije, već i celom društvu, bez obzira kojoj veri pripadate", rekao je Redžepi.

Poglavar Redžepi je u intervjuu izjavio da se vehabisti infiltrišu u političke partije Albanaca u Makedoniji.

Vernici u centralnoj skopskoj džamiji sultana Murata, arhiv
"Gde god su se pojavile, ove grupe su pokušale da se uključe u političke tokove. Kod nas (u Makedoniji) nastojale su da se preko svih političkih subjekata Albanaca uključe u njihove političke strukture, da bi preko politike napali ili uzurpirali islamsku Zajednicu, pa da onda slobodno upražnjavaju ideologiju vehabizma. Njihov cilj je da se uvuku u političke subjekte koji su na vlasti. Pred izbore obično pokušavaju da prljavim sredstvima obezbede glasove da bi na vlast dovele određene političke subjekte, preko kojih će pokušati da ostvare ideologiju vehabizma", tvrdi Redžepi.

Nakon nedavnog incidenta u Isa- begovoj džamiji u Skoplju, kada se grupa na čijem čelu je bio hodža Ramadan Ramadani sudarila sa grupom predvođenom skopskim muftijom Ibrahimom Šabanijem, opoziciona Demokratska partija Albanaca je okrivila gradonačelnika skopske Opštine Ćair Izeta Medžitija da on stoji iza svega toga.

U izjavi za naš radio Medžiti kaže da se ne meša u posao Islamske verske zajednice i da je problem u tome što je poglavar Sulejman Redžepi na tom mesto došao na nelegalni način i da zbog toga nema legitimitet. Ova zajednica je postala politički instrument Demokratske partije Albanaca, kaže Medžiti, koji je član vladajuće Demokratske unije za integracije.

"Došao je nasilno na mestu poglavara Islamske verske zajednice, da podsetim bilo je to uz pomoć kalašnjikova i naoružanih grupa"
, tvrdi Medžiti i dodaje kako ne poznaje nikakve vehabiste.

Hodža Ramadan Ramadani, iako je suspendovan od strane Islamske verske zajednice, još uvek drži molitve u Isa- begovoj džamiji. On kaže da svi mogu da dođu i vide kako on drži molitve. Njima smeta moj građanski angažman, a optužbe za vehabizam su deo negativne propagande protiv mene, ističe Ramadani. Na naše pitanje da li propoveda tradicionalni islam, on kaže:

"Ne, ja propovedam jedan islam, to je islam za koji ja znam. Nema takve podele, nego ja propovedam kao i moji prethodnici koji su radili u Isa- begovoj džamiji", kaže Ramadani.

Poglavar Redžepi je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je nedavni incident u ovoj džamiji, izazvan od strane vehabista, bio kulminacija njihovog anticivilizacijskog, antiljudskog, antiislamskog i izuzetno radikalnog delovanja.
XS
SM
MD
LG