Dostupni linkovi

Phillips: CIlj Sarajevsko-romanijskog kopusa bila je blokada Sarajeva


Sa suđenja Radovanu Karadžiću
Sa suđenja Radovanu Karadžiću
Autor: Goran Jungvirth

Na suđenju bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću bivši vojni analitičar Tužiteljstva Richard Phillips potvrdio je optužbi kako je zapovjedna struktura Sarajevsko-romanijskog korpusa savršeno funkcionirala. Optuženi Karadžić, kojeg Haško tužiteljstvo, osim genocida u Srebrenici i drugim općinama u BiH, tereti i za teroriziranje sarajevskog stanovništva, ustvrdio je kako je Sarajevsko-romanijski korpus opravdano blokirao snage Armije RBiH koje su se nalazile u gradu.

Cilj Sarajevsko-romanijskog kopusa Vojske Republike Srpske tijekom rata u BiH (1992.-1995.) je bio blokada Sarajeva, potvrdio je vojni analitičar optužbe Richard Philips. On je kao bivši obavještajni časnik britanske vojske napravio izvještaj o zapovjednoj i borbenoj strukturi spomenutog korpusa kojeg se drži odgovornim za brojne zločine nad sarajevskim civilima tijekom četiri godine opsade, poput primjerice mnoštva incidentata snajperske vatre, te dva veća masakra minobacačkim napadima na tržnicu Markale.

Opsada Sarajeva - granatiranje grada

x
Opsada Sarajeva - granatiranje grada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
Direktan link

Karadžića, kao bivšeg predsjednika RS-a, drži se zapovjedno odgovornim nad akcijama korpusa, za koji je svjedok Philips potvrdio da je imao efikasan zapovjedni lanac (riječima sudske predoviteljice):

"Tokom vremenskog razdoblja koje je predočeno na grafikonima, Sarajevsko-romanijski korpus je, po svemu sudeći, djelotvorno sprovodio zapovijedanje i rukovođenje jedinicam, počev od niza brigade, bataljona, četa i vodova."


Philipsova shema komandne strukture Sarajevsko-romanijskog korpusa uvedena je u dokaze na suđenju Karadžiću, kao što je uvedena već prethodno 2002. godine na suđenju zapovjedniku spornog korpusa Stanislavu Galiću, koji je za teror stanovnika Sarajeva dobio doživotnu kaznu zatvora. Prema svjedoku Philipsu, nije se radilo o spontano organiziranoj vojnoj jedinici, nego o detaljno razrađenoj, gdje je sustav obavještavanja i podnošenja izvještaja od dolje prema gore savršeno funkcionirao budući da je, između ostalog, sporni korpus formiran od ostataka Četvrtog korpusa JNA:

"Pored toga komanda korpusa je bila u stanju da odgovara, podnosi izvještaje glavnom štabu, a glavni štab je bio u mogućnosti da izdaje uputstva korpusu kad su u pitanju djelovanja koja treba provesti. To pokazuje da je sistem zapovijedanja i rukovođenja bio djelotvoran u navedenom periodu i da su podnošeni podrobni izvještaji i dobro sastavljeni."


Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić, koji se brani sam, ustvrdio je kako linije fronta u Sarajevu nisu uspostavili ni JNA ni Vojska Republike Srpske nego lokalno stanovništvo, naoružani narod koji se samoorganizirao radi zaštite samog sebe. Prema njegovim izjavama pripadnici korpusa su čak išli kući spavati budući da nije bilo infrastrukture, odnosno kasarni koje bi ih primile:

"Da li se slažete da je vojnički sastav bio od domaćeg stanovništva koje tu živi?Vojnik ide na liniju kao na svoju smjenu, a potom ide kući da spava, je li tako?"


Philips: Ja nisam proučavao, niti se pozabavio time koje su im bile adrese, ili koji su im bili rodni gradovi.

Iako je Karadžić tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoku Tužiteljstva sugerirao kako je u svakom ratu legitimno pobijediti, Philips mu je odgovorio kako je pobjeda legitimna samo ako se ostvari legitimnim sredstvima. Karadžić je napomenuo kako je svrha Sarajevsko-romanijskog korpusa bila blokada snaga Armije RBiH koje su se nalazile u gradu. Svjedok je potvrdio da je blokada neprijateljskih snaga legitiman cilj, no jesu li njegovim provođenjem napravljeni propusti i zločini ostaje i dalje za odlučiti haškim sucima nakon saslušanja svih ostalih svjedoka.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

NVO podsećaju na obavezu hapšenja Mladića
Na svakom daljem koraku biće Mladić
Još uvijek niko nije odgovarao za ratnu propagandu
Oboljeli od PTSP-a izloženi stalnoj retraumatizaciji
Lalović i Škiljević osuđeni za zločine na Kuli
Phillips: CIlj Sarajevsko-romanijskog kopusa bila je blokada Sarajeva

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG