Dostupni linkovi

Obnovljeni radovi u centru Sarajeva


Obnovljeni radovi u centru Sarajeva, 4. novembar 2013.
Obnovljeni radovi u centru Sarajeva, 4. novembar 2013.
Nakon što su skoro mjesec dana mašine bile parkirane, u ponedjeljak su ponovo počeli radovi na gradnji južne longitudinale u Sarajevu. Riječ je o ulici u centru Sarajeva na dionici od mosta Suade i Olge do skretanja za Vraca na kojoj su radovi počeli još u avgustu. Više od mjesec se nije ništa radilo jer izvođači radova nisu dobili ni marku od investitora. Ovaj problem sada je riješen, tvrde u resornom ministarstvu.

Zvuk bagera i kamiona, nekoliko radnika u narandžastim prslucima koji izmještaju cijevi, slika su koja se u ponedjeljak mogla vidjeti u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići. Iako su ulicu od mosta Suade i Olge do skretanja za naselje Vraca raskopali još u avgustu, više od mjesec dana na ovom potezu nije rađeno ništa.

Razlog je, kažu nadležni, što izvođačima radova nije uplaćena ni jedna kovertibilna marka pa su zaustavili sve radove. Taj problem za sada je riješen kaže Alma Zilić, stručni saradnik u Direkciji za puteve kantona Sarajevo, koju smo zatekli na gradilištu.

„U petak su 'legla' sredstva, odnosno uplaćena avansna situacija izvođaču radova, tako da će i njemu biti olakšano što se tiče nabavke materijala i nastavka daljnje aktivnosti vezano za ovo gradilište“, navodi Zilić.

Iako niko od građana mjesec dana nije vidio ni jednog radnika niti mašinu, Alma Zilić tvrdi da se ipak radilo.

„Svo vrijeme se radilo, nekim intenzitetom kako je zahtjevalo na gradilištu, s obzirom da smo imali nekih problema vezano za izmještanje instalacija.“

Saobraćajni kolaps, pješaci koji pretrčavaju ulicu jer nijednog od tri pređašnja semafora u ovoj ulici više nema, starci i djeca koji moraju da preskoče skoro metar raskopane ulice kako bi se domogli druge strane, svakodnevna su slika u ovom dijelu Sarajeva. Neki od stanovnika ovog naselja ne kriju ogorčenje zbog svega. Posebno im smeta, kažu, činjenica da se sve radi neplanski:

„Da se nisu našla sredstva da se to završi za mjesec-dva, što je moglo realno da se uradi, nego danima, danima ovdje po jedan, dva radnika, ili nikoga nema. Šta ja znam, nije u redu.“

Dok čekaju da ugrabe priliku i pretrče ulicu, neki od njih nam kažu:

„Ne mogu da hodam ovako, evo vidiš, moram taksi uzeti.“
„Nema, oni su počeli raditi, pa nisu imali para, mislili se zadužiti, međutim, nisu se dogovorili, ne znam u čemu da se zaduže... Vidite, ovo je sramota.“


A bilo je, kažu, i lomova, jer nigdje nije napravljen prelaz za pješake:

„Grozno. Jednu sam ženu vidjela kad je pala i kuk je slomila. Niko se nije ni zainteresovao.“

Veliki broj djece baš na ovom potezu, zbog škole, mora preći ulicu. Za roditelje je to posebna briga, naročito ako se ima u vidu da je u blizini škola koju pohađaju djeca sa posebnim potrebama. Onima u kolicima put do škole skoro pa je nemoguć. Na pitanje zbog čega makar prema školi nije napravljen prelaz, Alma Zilić iz Direkcije za ceste KS kaže:

„Moraju par metara duže da odu, a direktno preko gradilišta - po zakonu o bezbjednosti na gradilištu - ne bi niti smjeli da prelaze.“
XS
SM
MD
LG