Dostupni linkovi

EU odobrila novac za nastavak rekonstrukcije tvrđave Kastel


Kastel u Banjoj Luci
Kastel u Banjoj Luci
Evropska komisija odobrila je milion evra za nastavak rekonstrukcije banjalučke tvrđave Kastel. Do kraja godine trebalo bi da se završe svi potrebni koraci za raspisivanje tendera za izvođače, a sa radom na rekonstrukciji Cjeline 2 počelo bi se naredne godine.

Nakon početka rekonstrukcije Cjeline 9 banjalučke tvrđave Kastel, radovi na revitializaciji ovog zaštićenog kulturnog spomenika trebali bi da se nastave naredne godine rekonstrukcijom Cjeline 2. Sredstva u iznosu od milion evra odobrena su u okviru projekta Ljubljana-proces koji vodi Centar za regionalnu saradnju (RCC) a koji se bavi zaštitom kulturne baštine u zemljama jugoistočne Evrope.

Kako kaže Milena Filipović projekt menadžer radne grupe za kulturu regionalnog savjeta za saradnju do kraja 2013 trebalo bi da se raspiše tender za izvođača radova.

„Obaveza je da se do kraja 2013. godine, negdje do 20. decembra, potpiše finansijski ugovor sa Delegacijom Evropske komisije u BiH, koja je zadužena za implementaciju cijeloga projekta, tako da prije toga ne može da se počne objavljivanjem tendera za izvođača i sve ono što je neophodno", navodi Milena Filipović.

Filipovićeva dodaje da će ova sredstva biti utrošena za rekonstrukciju dijela Kastela na kojem se nalazi ljetna pozornica a koji je važan za brojne manifestacije koje se održavaju na ovom djelu tvrđave:

„On će da obuhvati tzv. Cjelinu 2 rehabilitacije cijelog Kastela, koja se odnosi na otvorenu pozornicu, na kule 3 i 4, bastione 2 i 3, kao i kulturni centar koji tu treba da se otvori.“

Ljetna pozornica do sada je bila mjesto brojnih kulturnih i zabavnih manifestacija poput Demofesta, Kratkofila i Dukatfesta, a na njoj se tokom ljeta održavaju i brojni koncerti.

Savjetnica gradonačelnika Banjaluke za urbanizam i građenje Nevena Predojević kaže da je obnova ovog ali i ostalih dijelova tvrđave neophodna da bi se Banjaluka stavila na kulturnu i turističku mapu Evrope.

„Projekat rekonstrukcije i revitalizacije tvrđave Kastel, pored radova na sanaciji i rekonstrukciji dijelova tvrđave, stvoriće neophodne uslove za brojna zabavna, kulturna, turistička dešavanja, a koja imaju za cilj jačanje turističke ponude grada, stvaranje novih radnih mjesta i definisanje novog vizuelnog identiteta grada", naglašava Nevena Predojević.

Predojevićeva ističe da je grad do sada i svojim sredstvima učestvovao u revitalizaciji Kastela te da su opredeljeni da i u budućnosti u skladu sa mogućnostima pomognu vraćanju starog sjaja ovom zaštićenom spomeniku kulture:

„Ovome u prilog govori i činjenica da je Grad Banjaluka do sada uložio oko 1,7 miliona KM svojih sredstava, a da u narednom periodu za potrebe završetka projekta rekonstrukcije Cjeline 2 uloži još 200.000 KM u toku ove i naredne godine.“

Projekat kompletne rekonstrukcije Kastela od početka je nailazio i na negativne komentare određenih grupa građana koje su smatrale da će se planom revitalizacije narušiti istorijski izgled tvrđave.

Prema riječima Milijane Okilj, načelnice Odjeljenja za kulturno-istorijsko naslijeđe RS, sama važnost ove tvrđave i njen status zaštićenog spomenika kulture ne dopuštaju takav ishod.

„Čak se i prilikom izrade projektne dokumentacije i izbora idejnog rješenja gledalo da to bude idejno rješenje koje ni u kom slučaju neće narušiti izvorni izgled objekta i neće bitno odstupiti od tog kako je objekat izvorno izgledao", kaže Milijana Okilj.

Ukupna vrijednost cjelokupne obnove svih devet cjelina tvrđave Kastel prema izrađenoj tehničkoj dokumentaciji iznosi oko 25,5 miliona evra, a radovi su u toku na Cjelini 9 koja se prostire na oko 13.200 m2 i obuhvata kamenu zgradu koja će biti pretvorena u istorijski muzej te obnovu jugoistočnog bedema koji je najviše propao. Radovi na Cjelini 2 trebalo bi da počnu 2014. godine a uskoro se očekuju aplikacije za sredstva Evropske unije kojima će se rekonstruisati i ostale cjeline.
XS
SM
MD
LG