Dostupni linkovi

Obljetnica „Oluje“: Mimohod u Zagrebu, proslava u Kninu


Plakat koji najavljuje obilježavanje obljetnice akcije Oluja
Plakat koji najavljuje obilježavanje obljetnice akcije Oluja

Za sada je samo Slovenija povukla svoju najavu da će sudjelovati na mimohodu u Zagrebu uoči hrvatskog Dana pobjede, kojim se slavi 20 godina od ulaska Hrvatske vojske u Knin i završetka rata u Hrvatskoj. Mimohod je ideja aktualne vlade lijevog centra, i predsjednica Grabar Kitarović i oporbeni HDZ žestoko su mu se protivili.

Obljetnica „Oluje“ obilježava se ove godine po prvi puta na dva mjesta i u dva dana – standardnom proslavom u Kninu 5. kolovoza, na sam dan ulaska Hrvatske vojske i policije u glavni grad samoproglašene „Republike Srpske Krajine“, i mimohodom u Zagrebu dan ranije.

Kotromanović: Vučić bi trebao više uvažavati „Oluju“

Kotromanović: Vučić bi trebao više uvažavati „Oluju“

„Radikalna retorika nije dobar način komunikacije,“ stoji u izjavi hrvatskog ministra obrane Ante Kotromanovića povodom najnovijih izjava srbijanskog premijera Aleksandra Vućiča oko „Oluje“. Međutim – nastavlja Kotromanović -„ postoje trenuci kad jedostavno treba ukazati na činjenice. Cijelo ovo vrijeme, naša namjera je bila da nacionalni praznik oslobođenja zemlje držimo dalje od međudržavnih odnosa.Proslava 4. i 5. kolovoza je daleko iznad toga.

Komentari osobe koja je devedesetih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju - nisu nimalo vjerodostojni. Na ove najnovije pokušaje balansiranja krivnje i izjednačavanje žrtve i agresora želim jasno reći - vrlo dobro znamo tko je bio agresor, a mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva. Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice.

I upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi -bez nje - danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid. Sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice. Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH.

Hrvatska je u zadnjih 20 godina izgradila državu koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše. I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed."

Mimohod je ideja Milanovićeve vlade lijevog centra, i ta je ideja izuzetno oštro kritizirana od strane šefa oporbenog HDZ-a Tomislava Karamarka i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je kazala da mimohod „ne pridonosi osnaživanju nacionalnog zajedništva“, predlagala da ga se odgodi na devet mjeseci, pa je čak nagovještavala i da bi kao Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga mogla uskratiti suglasnost vojsci da u njemu sudjeluje. Na kraju, ipak, nije pravila probleme.

Krenimo s jednostavnijim. Pripreme za središnju proslavu u Kninu su u punom jeku. „Proslava će pokazati lice današnje tolerantne Hrvatske,“ kazala je pred koji dan predsjednica Grabar Kitarović nakon sastanka s kninskim vlastima, na kojem je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Knina iz reda srpske nacionalne manjine Željko Džepina.

„Dakle i Srbi ovdje u Kninu sudjelovat će u toj proslavi i želimo naglasiti kako proslava nije uperena ni protiv koga, nego je isključivo slavljenje onoga što su za nas učinili naši branitelji i svi oni koji su branili Hrvatsku, dali svoje živote i zdravlje za nju, i svi oni koji su omogućili da danas uživamo u slobodi.“

Međutim, nije baš sve u redu, jer HDZ-ova kninska gradonačelnica Josipa Rimacčeka da joj Hrvatska vojska do proslave uredi parkirališta. Socijaldemokratskom ministru obrane Anti Kotromanoviću to ne pada na pamet.

Ljudi moji, pa ja nemam sredstava. Ona ima svoj proračun kao i ja.“

Dakle, HDZ s predsjednicom stavlja naglasak na Knin, a Milanovićeva Vlada lijevog centra na mimohod u Zagrebu. Nije vojni, jer će među 3000 sudionika biti i vatrogasci i Gorska služba spašavanja, ali bit će i vojne opreme, poput najnovije domaće jurišne puške VHS2, haubica upravo kupljenih od Nijemaca i oklopnjaka doniranih od Amerikanaca. Mimohod će nadlijetati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a raketne topovnjače „Petar Krešimir IV“ i „Dmitar Zvonimir“ paradirat će Bračkim kanalom. Premijer Zoran Milanović o mimohodu kaže:

To je naš Dan pobjede i obilježiti ćemo ga i proslaviti na civiliziran način. To je prije svega naš praznik. Mimohod je u Zagrebu, nikoga ne provocira, nije usmjeren ni protiv koga.“

Pozivi su poslani, međutim još kad se početkom travnja artikuliralo ideju o mimohodu, vojni analitičar Igor Tabak upozoravao je da Hrvatska nema iskustva u organizaciji takvih projekata i da je ostalo jako malo vremena, a nakon toga je stigla i najava srpskog ministra Dačića da ćepaziti tko će sudjelovati na mimohodu. Na špekuliranje hrvatskih medija da Sjedinjene države odustaju od mimohoda, američki veleposlanik u Hrvatskoj kazao je kako njegova zemlja šalje dva generala, što jeznatno viša razina nego ikada ranije, a jučer je stigla vijest i da Slovenija neće poslati 10 vojnika i 3 aviona „pilatus“. Kakva je sada situacija, pitamo kolegu Tabaka.

Hrvatska nije izlazila s nekim popisom, upravo zato jer još ima vremena, ali je već iz dosadašnjih reakcija postalo očito da se to pretvorilo u jedno škakljivo pitanje, gdje je zapravo Republika Slovenija najzorniji primjer. Tu se prvo prilično jasno čulo da će se sudjelovati u samom postroju, i to ne samo ljudima nego i u zrakoplovnom dijelu programa, da bi onda jučer tome došao demanti. Slovenija je za sada jedina kod koje je vidljivo došlo do promjene stava.“

Zanimljivo je da će zagrebački mimohod režirati mlada kazališna režiserka Petra Radin, kćer saborskog zastupnika talijanske manjine Furia Radina, inače najvjernijeg političkog saveznika zastupnika srpske manjine Milorada Pupovca.

XS
SM
MD
LG