Dostupni linkovi

Obitelji djece sa Kapije: Ako Đukić izađe, biće to izigrana pravda


Novak Đukić
Novak Đukić
Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju Novaka Đukića protiv presude Suda BiH, koji ga je proglasio krivim zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao mu kaznu od 25 godina. Đukićev odvjetnički tim očekuje da bi se on već u petak ili u ponedjeljak mogao naći na slobodi.

Ustavni sud utvrdio je da je povrijeđeno Đukićevo pravo na pravedno suđenje, da je izvršena pogrešna primjena materijalnog prava.

U Tuzli, obitelji stradale djece na Kapiji su ogorčene.

Nova odluka Ustavnog suda BiH ne znači i da će Novak Đukić biti oslobođen od odgovornosti zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji.

Ovakva odluka Suda BiH ne vraća postupak na početak, pa će se mijenjati samo visina kazne.

Ratni zločinci na slobodi: Pravni haos i izigrana pravda

Deset osuđenih ratnih zločinaca od novembra prošle godine su slobodni ljudi. Sud BiH oslobodio ih je jer nema zakonskog osnova za dalje izdržavanje kazne, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo drugostepene presude državnog suda.

Svima je zajedničko to da su osuđeni nakon retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH a ne SFRJ. Po presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Maktouf i Damjanović, ovo predstavlja povredu prava optuženih. Prema procjenama pravnih stručnjaka, oko 40 presuda moglo bi biti dovedeno u pitanje. OPŠIRNIJE....
„Mogla se očekivati ovakva odluka jer svi oni koji su osuđeni za ratne zločine primjenom Krivičnog zakona BiH, koji je, osuđeni smatraju, rigorozniji od Krivičnog zakona SRJ, su se žalili i Ustavni sud, po metodologiji koju mu je izdiktirao Evropski sud za ljudska prava, donosi ovakva rješenja. Žalosno je što su nečijom nesmotrenošću žrtve dovedene u situaciju da ponovo doživljavaju traume“, kaže Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina pravda pomirenje.

Sud BiH Đukića je osudio na 25 godina zatvora, što znači da će on sada sigurno dobiti manju kaznu od ove, jer prema zakonu SFRJ maksimalna zatvorska kazna je 20 godina.

„Mi roditelji nismo bili uopšte zadovoljni visinom presude za Novaka Đukića od 25 godina, pogotovo što je on pojedinac i sam osuđen, nego smo očekivali da tu bude i drugih zločinaca. Međutim, sad se desilo to što se desilio. Ogorčeni smo totalno i ne mogu da vjerujem šta se ovo dešava“, kaže Hilmo Bučuk, otac ubijene Lejle Bučuk na Kapiji.

Osim što se godinama čekalo da se utvrdi bilo čija odgovornost za Kapiju, gdje je život izgubilo preko 70 mladih ljudi, a više od dvije stotine ih ranjeno, obitelji stradale djece, kako nam je rekao Hilmo Bučuk, još su jednom doživjele nepravdu:

„Šta se to dešava u Sudu? Kakve su to presude da neko ko je napravio toliki zločin bude sad kažnjen ili oslobođen? A pitanje je da li će biti ponovo kažnjen i koliko. I zar za onih 71 ubijenih na Kapiji i preko 200 ranjenih - u prosjeku sa 20 godina starosti? Zar ta kazna dolikuje nesreći i užasu koji su napravili na Kapiji?“, pita Bučuk.

Odvjetnik Novaka Đukića, Dušan Tomić rekao je medijima da ukidanjem drugostupanjske presude Suda BiH “ne postoji više pravni osnov da se Đukić drži u pritvoru", te očekuje da će on biti na slobodi već danas ili u ponedjeljak.
XS
SM
MD
LG