Dostupni linkovi

Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine


Zajednička akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH
Zajednička akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH
Na današnji dan, prije 22. godine, 64 posto građana Bosne i Hercegovine izašlo je na referendum, a 99 posto njih (2.061.932 građana) izjasnilo se da su za izlazak iz SFRJ, koju su već bile napustile Slovenija i Hrvatska, odnosno za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

"To je bilo vrijeme kada je Skupština Republike BiH bila razapeta između neprincipijelnih ponuda koje su u ovoj sali nuđene, a alternative koje su nuđene bile su da BiH ostane u nekoj skraćenoj Jugoslaviji ili da prihvati prijedlog Badinterove komisije da putem referenduma provjeri volju građana da li žele nezavisnu Bosnu i Hercegovinu", prisjeća se tadašnji predsjednik Skupštine Republike BiH Miro Lazović.

Miro Lazović
Miro Lazović
"Dakle, prije 22. godine, Prvi mart je postao rođendan Bosne i Hercegovine, građani su izglasali nezavisnu državu. Cijena jeste visoko plaćena, država je destruirana, mnogo ljudi je poginulo i stradalo u ratu, ali mislim da u tim burnim, istorijskim vremenima - kada su se stvarale nove države - BiH nije mogla, čini mi se, nakon svega naći neki drugi put", rekao je on.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji je 1992. godine bio je član Predsjedništva RBiH, na 22. rođendan nezavisne BiH - onima koji su proteklih godina govorili kako bi se rat u BiH izbjegao da nije bilo referenduma - istakao je da je rat u BiH od 1992. do 1995. godine planirani projekat.

"Rat je bio projektiran za BiH. Bosna i Hercegovina 1992. godine nije mogla izbjeći rat. Samo je bilo pitanje da li će se BiH boriti protiv okupacije međunarodno priznate države ili bez toga. I da nije bilo referenduma i međunarodnog priznanja u Bosni i Hercegovini bi bio rat, samo što bi tada rat imao drugačiji karakter. Mi smo imali međunarodno priznanje i rat u BiH je tretiran kao agresija. Bez referenduma i međunarodnog priznanja rat u BiH bi bio građansko-vjerski rat", ocijenio je Komšić.

Sarajevo: polaganje cvijeća kod "Vječne vatre"
Sarajevo: polaganje cvijeća kod "Vječne vatre"
I ove godine, kao i prethodnih, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ne obilježava se u Republici Srpskoj. Političarima iz tog bh. entiteta koji ovih dana ponovo osporavaju državnost BiH, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović poručio je da je ovo i njihov praznik jer im je omogućio da budu to što jesu.

"Da nema danas Bosne i Hercegovine i da nije bilo Dana nezavisnosti BiH, brojni funkcioneri iz Republike Srpske, koji se opiru ovom prazniku, danas bi mogli biti samo načelnici opština u Šumadijskom okrugu u sastavu 'velike Srbije'. Upravo zahvaljujući Danu nezavisnosti BiH oni mogu da budu i entitetski i državni zvaničnici, i zato trebaju obilježavati Dan državnosti BiH na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a Tužilaštvo BiH treba da pokrene krivičnu prijavu protiv svih onih koji sprečavaju ili blokiraju obilježavanje legalnog državnog praznika na cijeloj teritoriji države", naglasio je Bećirović.
XS
SM
MD
LG