Dostupni linkovi

Obezglavljeno pozorište: Trebaju li kulturi podobni


Obezglavljeno pozorište: Trebaju li kulturi podobni
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Obezglavljeno pozorište: Trebaju li kulturi podobni

Glumac Mario Drmać, sada već bivši v.d. direktora sarajevskog Pozorišta mladih, u četvrtak je na konferenciji za novinare obrazložio detalje odluke da bude smijenjen sa ove funkcije. Nadležnog kantonalnog ministra, Mirvada Kurića, pitao je iz kojeg razloga nije sposoban i podoban za mjesto direktora Pozorišta mladih.

"Postavljam pitanje ministru kulture i obrazovanja Kantona Sarajevo Mirvadu Kuriću – zašto ja nisam sposoban ili nisam podoban za mjesto direktora Pozorišta mladih? Nisam ni u jednoj stranci niti planiram biti. Glasam za rad, umjetnost, te revoluciju kulture", kazao je Drmać na vanrednoj konferenciji za novinare.

Podsjetio je da od svih sarajevskih pozorišta ovo dobija najmanje budžetskih sredstava – 23.000 maraka, od čega se namiruju i troškovi rada Upravnog i Nadzornog odbora.

"Prije mog dolaska ovdje, godinu dana u Pozorištu mladih nije bilo premijere. Odlučio sam radikalno prekinuti s kuknjavom, jer sam se bavio isključivo boljitkom svih u ovoj kući i kulturom uopšte", rekao je Drmać.

Pozorište mladih, kako je rekao bivši v.d. direktor, za period od šest mjeseci koliko je bio na fukciji uspjelo je uraditi dvije premijerne izvedbe. Od Nove godine do danas kroz ovu pozorišnu kuću je prošlo 6.000 ljudi, a prihod od prodatih karata iznosio 40.000 KM u posljednjem kvartalu godine.

Ministar Mirvad Kurić, koji se nenajavljeno pojavio na konferenciji za novinare, ranije je kazao nekim medijima kako je razlog smjene Marija Drmaća, pored nezadovoljstva repertoarom, i nepotizam koji je provodio u ovoj ustanovi, te želja da dâ otkaz pojedinim glumcima ove ustanove.

Drmać je priznao kako je imao problema sa glumicom Belmom Lizde Kurt s kojom nije mogao pronaći zajednički jezik u vezi angažmana koji će obavljati u pozorištu. Negirao je kako je uputio ikakav zahtjev za otkazom i naveo da je kako je razlog smjene taj što je Kurić već unaprijed odlučio ko će umjesto njega doći na novu funkciju direktora Pozorišta mladih.

Kao potencijalne nove direktore Pozorišta mladih, Drmać pominje glumce ove kuće Semira Krivića i Belmu Lizde Kurt.

Ministar kulture i sporta KS je ove tvrdnje opovrgao dodavši kako su izabrani novi članovi upravnog odbora koji će donijeti odluku o budućem direktoru Pozorišta mladih.

Konferencija za medije organizirana povodom situacije u vezi s imenovanjem v.d. direktora ove pozorišne kuće, te nerazumijevanja na relaciji direktor - ministar, okupila je pored brojnih medija i mnoge uposlenike Pozorišta mladih.

(Drmać: Skupljam svaki novčić, RSE/Video, oktobar 2015.)

Direktor Pozorišta mladih: Skupljam svaki novčić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:27 0:00


Podrška Drmaću

Podršku Drmaću za ostanak na poziciji direktora na konferenciji za medije, dali su i neki od članova Upravnog odbora koji su sinoć podnijeli ostavku zbog novonastale situacije Semir Dizdarević, dramaturg Segor Hadžović, te glumice Elma Ahmetović i Alisa Čajić.

Svi su ocijenili da je rad Drmaća u proteklih šest mjeseci rezultirao potpunim oživljavanjem Pozorišta, mnogo češćim izvedbama što je i osnovna misija Pozorišta, uređenijim prostorom, te generalno većim angažmanom svih uposlenih.

Većinski stav, 37 od 40 uposlenika, jeste želja da Drmaću bude produžen ugovor zbog njegove kompetentnosti, ogromnog truda i rada te požrtvovanosti za Pozorište mladih.

Elma Ahmetović, glumica Pozorišta mladih kazala je kako ova ustanova ima ukupno 40 uposlenika i kako su svi zadovoljni njegovim radom.

"Mario je učinio da u ovih šest mjeseci budemo veliki i molim vas, dajte mu priliku četiri godine, ako ne i duže", poručila je Ahmetović.

Podršku bivšem v.d. direktoru Pozorišta na društvenim mrežama daju i brojni građani, prije svega, roditelji djece koja su najznačajnija publika ove teatarske kuće. Neki od njih prisustvovali su i konferenciji za novinare.

"Ono što primjećujem, a nisam jedini roditelj koji je u posljednjne vrijeme doživio promjene, hajdemo krenuti od najbanalnijih stvari. Ovo pozorište konačno miriše. Mi savršeno znamo kako pozorište treba funkcionirati I upravo tako je funkcioniralo posljednjih šest mjeseci", rekla je jedna od prisutnih građanki obraćajući se kantonalnom ministru kulture.

XS
SM
MD
LG