Dostupni linkovi

Protest radnika "Konjuha" završen bez konkretnog dogovora


Protest radnika Konjuha u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

VIDEO: Protest radnika Konjuha u Sarajevu

Radnici "Konjuha" iz Živininica u utorak nisu uspjeli postići konkretan dogovor sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem oko dobijanja kredita od 6 miliona KM neophodnih za pokretanje proizvodnje.

Dogovoreno je ipak da Uprava i nadzorni odbor Konjuh d.d. pripreme svu neophodnu dokumentaciju u vezi prijedloga rješenja poslovne krize u ovom preduzeću.

Nesto ranije oko 300 radnika Konjuha održalo je mirni protestni skup ispred ureda OHR-a u Sarajevu. Na sastanku sa šefom kabineta Visokog predstavnika dobili su podršku svojim zahtjevima i planu mjera za revitaliziju preduzeća.

Kako je nakon sastanka potvrdio predsjednik sindikata Konjuha Mevludin Trakić, ured OHR-a dao je punu podrsku radnicima, odnosno planu mjera za obnovu rada preduzeća.

"Za pokretanje proizvodnje i konsolidaciju firme neophodno je 6 miliona KM i deblokada računa kako bi preduzeće preživjelo, no bez pomoći federalne vlade to je nemoguće", kazao je Trakić.

Nakon razgovora sa šefom kabineta Visokog predstavnika Trakić očekuje da OHR u pregovorima sa Vladom Federacije preuzme ulogu posrednika.

Radnici su dan ranije krenuli pješice prema Sarajevu. Nakon sto su prenoćili u Kladnju osiguran im je prijevoz autobusima do Sarajeva.

Inače, radnici su u dva navrata prošle godine kretali pješice za Sarajevo. Prošle godine odobren im je kredit od Razvojne banke u iznosu od 2,5 miliona KM, i to za pokretanje proizvodnje.

Nakon što je preduzeće "Konjuh" vratilo dugovanja, ostalo je samo milion maraka, što je slažu se i radnici i uprava, nedovoljno, posebno ako se zna da su
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG