Dostupni linkovi

Obama: Ojačati ekonomiju, smanjiti nejednakost u društvu


Obamin govor o stanju nacije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
VIDEO: Govor predsednika SAD

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama u svom “Govoru o stanju nacije”, kako se tradicionalno naziva godišnje obraćanje parlamentu, obelodanio je svoj plan o smanjenju ekonomske nejednakosti između siromašnih i bogatih sa poreskom reformom i drugim aktima koji će poboljšati život ljudi.

Obama je najavio promene u privrednom i poreznom sistemu, koje trebaju doneti veće oporezivanje onih s najboljim zaradama, porezne olakšice kompanijama koje otvaraju radna mesta u SAD, te istakao kako će poboljšati obuku i obrazovanje američkih radnika.

"Najvažnije pitanje našeg vremena je da održimo živom veru da ova država ne pruža šansu samo nekima, već pruža perspektivu svima. Možemo se pomiriti sa zemljom u kojoj je sve manjem broju ljudi stvarno dobro, dok raste broj Amerikanaca koji jedva spajaju kraj s krajem ... ili možemo obnoviti privredu u kojoj svako dobija poštenu priliku, svako daje svoj pošten udeo i svi igraju po istim pravilima", rekao je Obama u govoru koji je iskoristio kao uvod u svoju kampanju za izbore 6. novembra.

Predložio je uvođenje porezne stope od najmanje 30 posto za one koji zarađuju preko milion dolara godišnje i naglasio da porezi ne smeju rasti za one koji zarađuju manje od 250.000 dolara, a to je grupa kojoj pripada 98 posto Amerikanaca. Istakao je da svi moraju igrati po istim pravilima za pravednije društvo.

"To nisu vrednosti demokrata ili vrednosti republikanaca, to su vrednosti Amerike i mi moramo da ih povratimo", dodao je američki predsednik.

Većinu svoga obraćanja Kongresu Obama je posvetio ekonomskim pitanjima, ali je govor počeo nedavnim okončanjem rata u Iraku nakon devet godina, i završio ga podsećanjem na uspešnu likvidaciju prvog čoveka Al Qaide, Osame bin Ladena, u maju 2011. u Pakistanu.

Američki predsednik je u ponovio odlučnost SAD u sprečavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja i poručio režimu u Siriji da ne može zaustaviti prodemokratske promene.

"Naša nacija je sve jača", rekao je, "Došli smo daleko da bi joj sad okrenuli leđa“

Obama je naglasio da se američka privreda oporavlja i da je u poslednja 22 meseca stvoreno više od tri miliona radnih mesta.

Američki predsednik je kazao i da će biti osnovana operativna grupa koja će pratiti kršenja propisa u trgovinskoj razmeni sa Kinom.

Također se založio za davanje državljanstva imigrantima koji studiraju ili su u vojsci, u odsustvu sveobuhvatne reforme imigracijske politike.

U svom govoru Obama je kritikovao političku kulturu Vašingtona, političko trgovanje, posedovanje deonica u sektorima koji kongresnici zastupaju, činjenicu da iste osobe sakupljaju sredstva za kampanje i lobiraju u Kongresu i slično.

Ubrzo nakon Obaminog govora oglasili su se i republikanski kandidati za predsedničku nominaciju Njut Gingrič i Mit Romni, ocenivši da se samo radi o lepim rečima, bez pravog plana kako rešiti ekonomske probleme u SAD.
XS
SM
MD
LG