Dostupni linkovi

Obama: Vrijeđanje muslimana nas ne čini sigurnijima


Obama: Ekstremisti moraju biti zaustavljeni
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Video/Reuters

Tekst Glasa Amerike

Predsjednik Barack Obama je održao svoj sedmi i posljednji govor o stanju nacije, istaknuvši svoja postignuća kao predsjednika, fokusirajući se na svoju viziju budućnosti zemlje i diskutirajući potrebu da se zaliječe duboke političke podjele, javlja Glas Amerike.

Govoreći pred punom dvoranom Zastupničkog doma Kongresa, Obama je priznao da su očekivanja niska za njegovu posljednju godinu mandata, ali je obećao da neće prestati raditi na postizanju svojih političkih ciljeva.

"Popravljanje neispravnog imigracijskog sistema, zaštita naše djece od oružanog nasilja, jednaka plaća za jednak rad, plaćeni dopust, povećanje minimalne nadnice - sve te stvari su još uvijek važne našim obiteljima koje teško rade; to su još uvijek stvari koje je ispravno napraviti; ja neću odustati dok one ne budu napravljene", rekao je predsjednik.

Obama je također uzvratio svojim kritičarima po ekonomskim pitanjima, rekavši da "tkogod tvrdi da je američka ekonomija u opadanju, govori izmišljotine."

"Sjedinjene Države su trenutno najsnažnija, najtrajnija ekonomija u svijetu", rekao je, istaknuvši više od 14 miliona novih radnih mjesta, upola sniženu stopu nezaposlenosti, kao i rastuću automobilsku i proizvodnu industriju.

"A ni benzin za manje od dva dolara po galonu nije loša stvar", dodao je, praćen pljeskom.

O vanjskoj politici, Obama je rekao da je "prioritet zaštita američkog naroda i progon terorističkih mreža", istaknuvši da i Al-Qaida i militanti "Islamske države" (IDIL) predstavljaju prijetnju za SAD. Ali, upozorio je na one koji smatraju da svijet tone u "Treći svjetski rat".

Barack Obama tokom govora os stanju nacije
Barack Obama tokom govora os stanju nacije

"Hrpe boraca u stražnjem dijelu kamioneta i zločinačke duše koje urotuju u stanovima ili garažama predstavljaju ogromnu opasnost po civile i mora ih se zaustaviti", rekao je i dodao "ali, oni ne prijete našem nacionalnom opstanku".

"To je priča koju IDIL želi plasirati", rekao je Obama.

"To je vrsta propagande koju koriste za regrutiranje. Mi ih ne trebamo uveličavati da bismo pokazali da ih uzimamo ozbiljno. Niti ne trebamo odgurnuti ključne saveznike u ovoj borbi ponavljajući laž da je IDIL predstavnik jedne od najvećih svjetskih religija", naglasio je Obama.

Obama, demokrat, diskretno je uputio i žaoku na republikanske predsjedničke kandidate, rekavši da se Amerikanci "ne trebaju bojati budućnosti".

"Amerika je i ranije prolazila kroz velike promjene - ratove, depresije, priliv imigranata, radnike koji su se borili za bolje uvjete, te pokrete za proširenje građanskih prava", rekao je predsjednik.

"Svaki puta, bilo je onih koji su nam govorili da se trebamo bojati budućnosti, da trebamo zakočiti promjene, obećavajući obnovu prošle slave ako bismo samo stavili pod kontrolu neku grupu ili ideju koji prijete Americi. Svaki puta, mi smo prevladali te strahove", poručio je Obama.

Obama se također osvrnuo na one u predsjedničkoj predizbornoj kampanji koji se na omalovažavajući način izražavaju o muslimanima, te je osudio nedavne napade na muslimane u njihovim džamijama.

Kada političari vrijeđaju muslimane, kada se vandaliziraju džamije, kada se prijeti nekom djetetu, to nas ne čini nimalo sigurnijima.

"Kada političari vrijeđaju muslimane, kada se vandaliziraju džamije, kada se prijeti nekom djetetu, to nas ne čini nimalo sigurnijima. To nije nazivanje stvarim njihovim pravim imenima. To je jednostavno krivo", rekao je.

"To nas", dodao je Obama, "umanjuje u očima svijeta. To nam otežava postizanje naših ciljeva. To, na koncu, izdaje istinu o tome tko smo i kakvi smo kao zemlja."

Obama je naveo vanjskopolitička postignuća, uključujući i zaustavljanje epidemije ebole u Zapadnoj Africi, trgovinski sporazum o Trans-Pacifičkom partnerstvu, otvaranje diplomatskih odnosa s Kubom, te sklapanje nuklearnog sporazuma s Iranom.

U govoru nije bio spomenut incident koji se dogodio ranije istog dana, kada je Iran zadržao 10 američkih mornara nakon što su oni kako izgleda skrenuli u iranske vode u Perzijskom zaljevu. Drugi američki zvaničnici ublažavaju težinu incidenta, rekavši da je Iran pristao "odmah" osloboditi mornare.

Umjesto toga, Obama se fokusirao na druga vanjskopolitička pitanja, uključujući i ponavljanje obećanja da će zatvoriti pritvorni centar Guantanamo Bay, na Kubi.

"On je skup. On je nepotreban i samo služi našim neprijateljima kao sredstvo regrutiranja", ponovio je Obama.

Republikanski odgovor na predsjednikov govor o stanju nacije iznijela je guvernerka savezne države Južna Karolina Nikki Haley, o kojoj se govori kao mogućem potpredsjedničkom kandidatu Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG