Dostupni linkovi

Obama: Novi dan u odnosima SAD i Kube


Obama u šetnji Starom Havanom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Obama u šetnji starom Havanom

Predsednik SAD Barak Obama nastavlja trodnevnu, istorijsku posetu Kubi razgovorima sa najvišim zvaničnicima te zemlje, a nakon razgovora sa predsednikom Raulom Kastrom poručio je da će o budućnosti Kube odlučivati samo Kubanci. Kastro je pozvao Obamu da ukine još sankcija Kubi.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama izjavio je da je sa kubanskim predsednikom vodio "pošten i iskren" razgovor o ljudskim pravima i demokratiji, kao i da je postignut pomak u rušenju barijera između dve zemlje.

Obama je rekao da danas počinje novi dan u odnosima SAD i Kube. On je naveo da između dve zemlje "i dalje postoje ozbiljne razlike" u vezi slobode govora, političkih i verskih sloboda, ali da veruje da su SAD i Kuba mogu da vode "konstruktivan dijalog".

Predsednik SAD je istakao uspeh koji je postignut povećanjem putovanja, trgovine i turizma između dve zemlje.

Obama je rekao da nastoji da olakša put za zajednička koorporativna ulaganja i zapošljavanje više Kubanaca u SAD.

Barak Obama i Raul Kastro, Havana, 21. mart 2016.
Barak Obama i Raul Kastro, Havana, 21. mart 2016.

Obama je pokušao da ubedi Kubance da ne moraju da se boje obnove odnosa sa SAD.

"O budućnosti Kube odlučivaće Kubanci i niko drugi", kazao je američki predsednik.

Kubanski predsednik Raul Kastro pozvao je Obamu da ukine još sankcija Kubi.

Kastro je apelovao na predsednika SAD da vrati Kubi vojnu bazu američke mornarice u zalivu Gvantanamo.

U saopštenju objavljenom nakon sasatanka sa Obamom, kubanski predsednik je pozdravio promene koje su dovele do potpisivanja sporazuma izmeđ

u Kube i SAD o komercijalnim letovima i telekomunikacijama. On je naveo da, uprkos pozitivnim pomacima, američka ekonomska blokada i dalje predstavlja najveću prepreku ekonomskom razvoju Kube i boljem životnom standardu njenog stanovništva.

U saopštenju se navodi da Kastro prepoznaje želju Baraka Obame da se sankcije Kubi u potpunosti ukinu, ali da Kongres uporno odbija takav predlog.

Nije sve ružičasto

Ova poseta, međutim, ne znači potpunu normalizaciju odnosa između dve zemlje.

Embargo koji je pre više od pola veka Amerika uvela Kubi i dalje je na snazi i može biti ukinut samo ako američki kongres to izglasa. Obama je to tražio od kongresa, ali su njegove napore blokirali republikanci.

Kubanski ministar za spoljnu trgovinu i investicije Rodrigo Malmierka izjavio je da je ekonomski embargo koji su SAD uvele Kubi najveća prepreka razvoju kubanske privrede. Zahvaljujući tome Kuba je izgubila 121 milijardu dolara, rekao je Malmierka i dodao:

“Sjedinjene Američke Države demonstriraju predrasude i diskriminaciju kubanskih državnih preduzeća. U našem ekonomskom sistemu, državna preduzeća su dominantna. Ovakav sistem je zasnovan na našem suverenitetu i izabrao ga je kubanski narod.”

Kuba se, takođe, i dalje žali na "kontinuiranu okupaciju" pomorske baze u zalivu Gvantanamo, za šta je Obama rekao da neće biti tema razgovora.

Avion američkog predsednika sleće u Havanu
Avion američkog predsednika sleće u Havanu

Inače, Obama bi u utorak trebalo da se sretne sa disidentima koji su kritikovali Kastrovu vladu, a Bela kuća je, u nameri da pokaže da on putuje pod svojim uslovima, saopštila da je odluku o tome koji će disidenti prisustvovati tom sastanku doneo američki predsednik, a ne kubanska vlada. Kako je najavljeno, jedna od osoba koja bi trebalo da prisustvuje tom sastanku je i Berta Soler, čelnica pokreta Dame u belom, koji čine udovice bivših političkih zatvorenika na Kubi. Ona, međutim, nije sigurna hoće li se sresti sa američkim predsednikom kome je poručila:

“Tvrdili ste da nećete posetiti Kubu ne bude li napretka u poštovanju ljudskih prava, a to se nije dogodilo.”

Podsećamo, u nedelju je, samo nekoliko sati pre Obaminog dolaska, grupa demonstranata na ulicama tražila oslobađanje političkih zatvorenika zatočenih u Havani. Policija je uhapsila pedesetak osoba koje su protestovale protiv komunističke vlade, a demonstracije ispred crkve gde se okupljaju svake nedelje organizovala je grupa "Dame u belom".

Kuba, dan prvi

Pokličima “Živeo Fidel, živeo Obama”, stanovnici Havane pozdravili su u nedelju dolazak američkog predsednika u prestonicu Kube. Cilj ove posete je unapređenje saradnje dve zemlje posle pola veka zamrznutih odnosa.

Barak Obama u Havani
Barak Obama u Havani

Prvog dana posete Obama je sa suprugom Mišel i ćerkama Malijom i Sašom prošetao ulicama stare Havane. Američke zastave koje su uoči njegove posete postavljene na ulicama prestonice uz kubanske, su neverovatna slika za one koji su živeli tokom decenijskih loših odnosa SAD i Kube, navodi agencija AP.

U Havani je uoči posete raspoređeno jako obezbeđenje policije pod punom opremom, fasade na zgradama su obnovljene, a putari su asfaltirali ulice duž kojih su postavljene američke zastave i poruke dobrodošlice, uz mnogobrojne postere na kojima se Obama nalazi pored kubanskog predsednika Raula Kastra, prenosi Rojters.

Dolazak američkog predsednika budi optimizam mnogih u Havani.

“Obamin dolazak ovde ostavlja snažan utisak ne samo na nas već i na čitavo čovečanstvo. Videćemo hoće li se posle ovoga odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kube popraviti”, rekao je jedan od okupljenih na dočeku.

Kubanski predsednik, Raul Kastro, inače, u nedelju nije dočekao američkog predsednika na aerodromu, iako to obično praktikuje u slučaju dolaska većine svetskih zvaničnika.

Stonsi na čekanju

Predsednik Obama završiće trodnevnu turneju govorom kubanskom narodu u kojem će izneti svoju viziju budućnosti američko-kubanskih odnosa.

Bela kuća je saopštila da ova poseta i njegov govor koji će u utorak preneti televizija predstavljaju novi početak u odnosima dva bivša neprijatelja iz ere hladnog rata.

Inače, članovi grupe “Rolingstons” (Rolling Stones), koji su prvi nastup u Havani trebalo da održe u nedelju, odlučili su da concert odlože za petak, 25. mart, kako ne bi ‘ukrali’ trenutak prvom čoveku SAD.

XS
SM
MD
LG