Dostupni linkovi

Obama: Republikanci ucenama prete da izazovu recesiju


Barak Obama
Barak Obama
Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je spreman da pregovara s republikancima o raznim pitanjima, uključujući i njegovu reformu zdravstene zaštite, ali ne pod pretnjom blokade ili bankrota vlade SAD.

U obraćanju novinarima u Beloj kući, Obama je rekao da je Džonu Bejneru, predsedavajućem Predstavničkim domom u kojem republikanci imaju većinu, preneo da je spreman da razgovara i o prioritetima republikanaca, ali ne pod pretnjom "ekonomskog haosa".

"Imao sam prilike da razgovaram sa predsedavajućim u Predstavničkim domu Džonom Bejnerom i rekao sam mu ono što govorim i javno – da sam srećan da razgovaram sa njim i drugim republikancima o svemu, ne samo o pitanjima koje smatram važnim, već i o pitanjima koje oni smatraju važnim. Ali, takođe sam mu rekao da takvi razgovori, pregovori ne bi trebalo da uključuju pretnje blokadom vlade ili ekonomskim haosom nad američkim narodom."

Navodeći da republikanci blokadom prete da izazovu recesiju i novu ekonomsku krizu, Obama ih je pozvao da podrže usvajanje budžeta i produženje limita za zaduživanje.

"Moj predlog predsedavajućem predstavničkog doma jeste i dalje će biti – prestanimo sa izgovorima, hajde da glasamo u Domu, hajde da završimo ovo i neka se ljudi vrate na posao. Ne možemo da učinimo ucenu delom naše demokratije. Demokratija ne funkcioniše na taj način. Ne možete da kažete - u slučaju da mi ne date ono što su birači odbili na prošlim izborima ja ću dovesti zemlju u recesiju", kazao je Obama aludirajući na ponašanje republikanaca.

Predsednik SAD se zapitao šta bi bilo da su demokrate zapretile da će uništiti globalnu ekonomiju ako ne bude usvojen njihov zakon o kontroli prodaje oružja u Americi. Obama je rekao i da je zbog blokade vlade već otkazao put u Aziju ove nedelje i dodao da blokada vlade ugrožava kredibilitet SAD u svetu.

Dženet Jelen
Dženet Jelen
Konferenciju za novinare održao je i Džon Bejner, koji je zamerio predsedniku SAD što odbija da pregovara sa republikancima. Republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, ističu da ne žele bankrot SAD, ali ni da odobre novo zaduživanje sve dok Obamina administracija ne učini određene ustupke, pre svega u smanjenju socijalnog i obaveznog programa zdravstvene zaštite.

Rok do kada Kongres treba da odobri podizanje granice zaduživanja ističe 17. oktobra, inače SAD neće moći da izmiruju obaveze prema poveriocima.

Bela kuća saopštila je da će Obama nominovati potpredsednicu Federalnih rezervi Dženet Jelen za novu predsednicu američke centralne banke. Jelen će na tom mestu zameniti Bena Bernankea i time postati prva žena na čelu moćnog "Feda", i to u ključno vreme za američku ekonomiju i bankarstvo.
XS
SM
MD
LG