Dostupni linkovi

Obama apelovao da se glasa za zakon o kontroli oružja


Američki predsjednik Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama
Američki predsjenik Barack Obama u do suza emotivnom govoru u Konetikatu, apelovao je na zakondavce da glasaju za zakon o kontroli oružja koji zaglavljen u Kogresu.

Predsjednik, prema istraživanjima javnog mnjenja, ima većinsku podršku američkih građana ali se tome i dalje oštro suprostavlju uticajne organizacije za dozvolu nošenja oružja bez kontrole.

Govoreći u Konektikatu, gdje je prošlog decembra naoružani mladi napadač ubio 26 ljudi, većinom djece, Barack Obama je sa suzama u očima pozvao kongresmene da ne odugovlače već glasaju za predloženi zakon o kontroli oružja.

Američki je predsjednik rekao da građani moraju zahtijevati akciju. Njegovom apelu u prilog idu ispitavanja javnog mnjenja koja pokazuju da većina građana podržava zakon o kontroli oružja, nesumnjivo pod uticajom brojnih napada širom zemlje sa velikim brojem žrtva od kojih je najteži u posljednje vrijeme bio upravo masakr u Newtownu.

„Taj dan u Newtownu i ono što se dogodilo najteži je događaj u mom mandatu predsjednika“, rekao je Obama u Hartfordu, gradiću u blizini Newtowna.

„Ali reći ću vam, ako ne odgovorimo na ovo kako treba i taj će dan za mene biti jednako težak“, dodao je.

No grupe koje se zalažu za slobodno nošenje oružja, posebno najuticajnija od njih Nacionalno udruženje za naoružanje (National Rifle Association) žestoko lobiraju da zakon ne prođe.

Agencija AP je navela da je Barack Obama očiju punih suza govorio o jednom od nesrećnih roditelja ubijene djece, Nikole Hockley, koja se kako je rekao, svake noći moli da joj njen šestogodišnji sin Dylan dođe u snove da bi ga ponovo mogla vidjeti.

„Ako postoji i jedna stvar koju možemo učini da bi spriječili da očevi sahranjuju svoju djecu, zar to nije vrijedno boriti se“, zapitao se i izazvao ovacije prisutnih.

Demokratski predsjednik traži od zakonodavnog tijela da glasaju o tri prioritetna zakonska akta-pojačanju kontrole i provjera onih koji kupuju oružje, ograničavanje veličine šaržera na 10 metaka, i zabrane oružja za napade.

No, američki Senat je nedavno odbio predloženu zabranu oružja za napade i ograničavanje veličine šaržera,uz obrazloženje da nije bilo dovoljno podrške za te mjere.

Američki je predsjednik, pak, rekao da je suzbijanje oružanog nasilja mnogo važnije od političkih stranaka.

"Građani Kontetikata ovdje nije riječ o meni", rekao je Obama. "Ovdje nije riječ o politici“."Ovdje je riječ o tome da se uradi prava stvar za sve porodice koje su ovdje a koji su više nijesu na okupu zbog oružanog nasilja."

Jedanaest roditelji male djece koji su ubijeni u napadu u školi u Newtownu otišli su u Vašington zajedno s predsjednikom u njegovom službenom avionu. Namjera je, da upravo oni lobiraju tj. apeluju na članova Kongresa koji još nisu podržali zakon o kontroli oružja.

„Ništa neće biti važnije od toga da se članovi Kongresa uvjere da ove sedmice učine korak naprijed, tako što će poslušati ove roditelje“.

Obama je kritikovao republikance koji prijete da će iskoristi proceduralnu taktiku poznatu kao odugovlačenje da odgode glasanje o zakonu o kontroli oružja.

Čak 13 senatora najavili su u pismu Harry Reidu, predstavniku većine u Senatu da će preduzeti takvu akciju nakon što je Reid zakon donio na debatu u ponedjeljak.

Ogorčeni Obama je poručio da na taj način ne samo što glasaju protiv nečega što podržava većina Amerikanaca, već poručuju i da če učiniti sve što mogu da spriječe bilo kakvo glasanje o tome.

“Time poručuju građanima da njihovo mišljenje nije važno.A to nije dobro“, rekao je američki predsjednik.

Prije nedjelju dana guverner Konetikata potpisao je uredbu kojom su mjere za kontrolu naoružanja u tojh saveznoj državi prerasle u zakon, a prethodno su to učinile države Kolorado i New York.
XS
SM
MD
LG