Dostupni linkovi

O razaranju i „oslobađanju“ Kijeva


Slaviša Sabljić
Slaviša Sabljić

Kao zadnji ovotjedni svjedok na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dao Slaviša Sabljić, bivši novinar "Oslobođenja" i pripadnik 2.krajiškog korpusa VRS-a.

Nakon što je Sabljić kao svjedok obrane dao iskaz o susretima s generalom Mladićem i kako je naveo „oslobađanju“ Kijeva - mjesta u Hrvatskoj 1991.godine, haško tužiteljstvo ga je suočilo s podacima – kako je to oslobađanje zapravo izgledalo.

Sabljić je i mobiliziran u Jugoslavensku narodnu armiju, JNA – 1991.godine kada su pokrenuti napadi na mjesta u Hrvatskoj, na koje su pobunjene lokalne srpske vlasti polagale pravo, nastavljajući i pisati za Oslobođenje o „vojnim pobjedama“ srpskih snaga, između ostalog i o „oslobađanju Kijeva“.

„Vi znate da je general Mladić osuđen u odsutnosti u Hrvatskoj za razaranje Kijeva, otvaranjem neselektivne vatre po ciljevima?“, suočila je svjedoka obrane tužiteljica Carolyn Edgerton predočavajući nalaze prema kojima je na Kijevo ispaljeno čak 1600 granata različitog kalibra, uključujući 16 kazetnih bombi velike razorne moći – od strane Kninskog korpusa JNA.

Sabljić je potvrdio kako je mjesto bilo potpuno razoreno, ipak pokušavajući pojasniti da se to dogodilo tek nakon što su srpske snage zauzele mjesto, a ne tijekom razornog napada.

General Mladić sačuvao dokaze protiv sebe

Svjedok je suočen i s presretnutim razgovorima koje je tadašnji major JNA Mladić vodio s kolegama oficirima, a u kojima optuženi potvrđuje napade priobalnih gradova Zadra, Šibenika i Dubrovnika - kao i „da će Kijevo izgledati kao cvjetna bašta“ prema onome što će njima napraviti ukoliko hrvatske snage budu dirale jedinice JNA.

Više snimaka razgovora u kojima se osvrće na razaranje Kijeva, koristeći tu akciju kao primjer kako treba djelovati, general Mladić je osobno sačuvao i sakrio u svom stanu u Beogradu, koji su pronađeni zajedno s njegovim ratnim dnevnicima prilikom policijskog pretresa potkraj 2008. godine, u vrijeme dok se optuženi još skrivao.

U hrvatskim medijima su objavljene i prijetnje majora Mladića 1991.godine upućenim predstavnicima hrvatskih vlasti – kako će proći kroz njih kao kroz Kijevo te da ga se neće moći zaustaviti do Šibenika – no te snimke nisu puštene na sudu.

Napadi u Hrvatskoj kao priprema za rat u BiH

Makar je očito da je svoju zloglasnu reputaciju neselektivnih napada na civile zaslužio već u JNA u Hrvatskoj, general Mladić na Haškom sudu (ICTY) nije terećen i za te sporne akcije 1991.godine, već samo za sporne akcije VRS-a koja je oformljena od jedinica JNA u Bosni i Hercegovini 1992.godine.

Nakon pokazanih presretnutih razgovora o hrvatskom ratištu, tužiteljica Edgerton je pročitala i transkripte sa sjednice Skupštine bosanskih Srba 1992.godine vezane uz planove generala Mladića u vezi sarajevskog ratišta, uspoređujući situaciju s njegovom „uspješnom operacijom u Kijevu“.

„O Sarajevu: Tako se rat ne može dobiti. Ako hoćemo da prinudimo muslimane na predaju oko Sarajeva ima da se načička 300 cijevi kalibra od zolje 40-64mm do orkana do rakete P-65. I Sarajevo, ne trebaju mi aplauzi zemljače. Ja za to ne radim ni za priznanje već radim da osvetim kosti svojih mrtvih drugova, jer ako se sjetim na njih ne mogu govoriti. Ja ću vama pričati kako sam ja na Zadru radio.“, citirala je tužiteljica riječi optuženog kojima je srpskim zastupnicima u Skupštini opisivao svoju suradnju u napadu na mjesta u Hrvatskoj s lokalnim policijskim vođom Milanom Martićem, osuđenim ratnim zločincem zbog zločina nad stanovništvom nesrpske nacionalnosti.

„Ja nisam pisao o Skupštini, ja o ovim stvarima ne znam, mogu to prihvatiti kao doktrinu generala Mladića, ali ja sam samo u Kijevu vidio kako se na trgu ljubi s Milanom Martićem.“, odvratio je svjedok na kraju unakrsnog ispitivanja.

Suđenje za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1992-1995) nastaviti će se idući tjedan izvođenjem novih svjedoka obrane, kojih je do sada ispitano jedna trećina, od ukupno 300 planiranih.

VIDEO LINK: Glavni iskaz Sabljića i unakrsno ispitivanje

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG