Dostupni linkovi

O humanitarnoj katastrofi Srebrenice 1993.godine, Mladić izbačen iz sudnice


Simo Bilbija
Simo Bilbija

Tijekom haškog suđenja za dvostruki genocid u Bosni i Hercegovini zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić ponovno je izbačen iz sudnice, nakon što se posvađao s predsjedavajućim sucem Alphonsom Orieom.

Incident je eskalirao nakon prikazanog potresnog filma o patnjama bošnjačkih izbjeglica u Zaštićenoj UN-ovoj zoni Srebrenica – 1993.godine.

Haški tužitelj Almir Zec suočio je svjedoka obrane Simu Bilbiju, ratnog liječnika srpskih snaga – s patnjama civila koji su prikazani u filmu. Nakon toga se optuženi general Mladić – na glas u sudnici raspitivao o porijeklu tužitelja Zeca.

Haški branitelji generala Mladića više puta su opravdavali postupke optuženog, tvrdeći da se nekada ne može kontrolirati. Potresni ratni događaji prikazani u sudnici utjecali su na sve koji su slušali stranog novinara kako s tugom opisuje samo jedan dan u Srebrenici (potkraj ožujka, početkom travnja) 1993.godine. Tada su od granatiranja poginuli deseci civila, a posebno je mučno bilo vidjeti među njima više djece.

„Bilo je pet do šest djevojčica koje su pogođene granatama i jedan mali dječak. Tu je ležala i desetogodišnja djevojčica koja je imala, znate to sam u Srebrenici i Sarajevu čuo već toliko puta – ona je imala mrtvački pogled, oči su joj se gasile. I to su mislim, normalne scene u Bosni, to je normalno i to je ono što je strašno.“, govorio je strani novinar o situaciji stvorenoj napadima srpskih snaga na zaštićene zone UN-a u Istočnoj Bosni.

Svjedok: Dok sam ja bio u Srebrenici dan je bio miran i sunčan

Doktor Bilbija, kao svjedok obrane, poricao je da je on kao liječnik srpskih snaga znao za stradavanja civila i međunarodnih promatrača UN-a u Srebrenici, tvrdeći da on tijekom evakuacije nije vidio takvo što.

Spominju se dva kanadska vojnika ranjena, dijete koje je ranjeno i umire na rukama oca. To se ne bi moglo dogoditi, a da meni nije poznato. Ovaj film ne pokazuje dan koji sam ja proveo u Srebrenici. Dan kada sam ja proveo u Srebrenici - bio je miran, sunčan.“, poricao je svjedok situaciju u Srebrenici na koju je ukazao tužitelj.

VIDEO LINK: Glavni iskaz, unakrsno ispitivanje i izbacivanje optuženog iz sudnice

Optuženi sucu: Samo ti izigravaj tužitelja

Tijekom unakrsnog ispitivanja doktora Bilbije optuženi general Mladić je glasno izgovorio tužiteljevo ime, unatoč zabrani glasnog komuniciranja u sudnici, zbog zaštite svjedoka i osoblja suda.

„Ja sam rekao Zec –a Zec kod nas ima prezime pa sam pitao advokata.“, potvrdio je optuženi nakon čega ga je predsjedavajući sudac izbacio iz sudnice.

Ratko Mladić u sudnici
Ratko Mladić u sudnici

„Orie samo ti izigravaj tužitelja.“, dobacio je general Mladić predsjedavajućem sucu izlazeći iz sudnice.

Nakon izbacivanja iz sudnice generalu Mladiću se dopušta povratak kada s iskazom počinje novi svjedok, a to se dogodilo i u ponedjeljak početkom iskaza Žarka Cvijića, bivšeg pratitelja optuženog u vrijeme rata. No i tijekom njegovog iskaza general Mladić je izbačen iz sudnice – zbog glasnog govora, a ponovno vraćen tijekom početkom iskaza idućeg svjedoka.

Obrana je najavila za ovaj tjedan (do četvrtka) ispitivanje još četvorice oficira VRS-a koji u Den Haagu brane svog bivšeg zapovjednika.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG