Dostupni linkovi

NVO o Vladi Hrvatske: Premalo pomaka nabolje


Predstavnici NGO sektora daju ocjenu o prvoj godini rada Vlade, Zagreb, 6. ožujka 2013.
Predstavnici NGO sektora daju ocjenu o prvoj godini rada Vlade, Zagreb, 6. ožujka 2013.
Koalicija nevladinih udruga za ljudska prava „Platforma 112“ upozorila je - ocjenjujući prvu godinu mandata Milanovićeve vlade lijevog centra – da ostaje gorak okus izostanka sistemske promjene i predstavljanja cjelovite vizije. Podobnost ostaje i dalje ključni kriterij kod zapošljavanja.

Natječaji za zapošljavanje su i dalje tajna, ne poštuje se procedure do mjere da su kandidati za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa htjeli zatajiti svoje biografije, izbor vanjskih članova saborskih odbora bio je potpuno netransparentan i sveo se na međustranačke dilove, to su samo neke od zamjerki na kadrovsku politiku hrvatske vlade lijevog centra, koja je već prešla četvrtinu svog mandata.

„Podobnost naravno da ostaje ključni kriterij. Dogodi se da je neka osoba izrazito kompetentna, ali dogodi se i da nema pojma o tome što treba raditi, ali je ta osoba izabrana jer treba nekoga uhljebiti i pokazati zahvalnost zato što podržava određenu političku stranku. Mislim da osoba koja nije u nekoj političkoj stranci nema gotovo nikakve šanse dobiti posao čak ni za mjesto sa najnižim kvalifikacijama“, kaže Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava.

Eugen Jakovčić i Sanja Sarnavka
Eugen Jakovčić i Sanja Sarnavka
Psihološki – ona razumije kadroviranje po partijskoj liniji:

„Nakon toliko godine vladavine HDZ-a, možemo razumjeti 'glad' ovih koji su bili u opoziciji da konačno svojim prijateljima nešto omoguće. Imam informacije da su ljudi slali liste vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji gdje se žele zaposliti, jer su ih podržavali tolike godine dok su ovi bili u opoziciji! Međutim, netko konačno mora reći 'stop!'i moramo početi na drugi način raditi – da ovo budu iznimke, jer uvijek će se dogoditi da netko dođe preko veze, a ne da bude pravilo. Ta se klima treba promijeniti, a ja osobno mislim da se jako malo promijenilo.“

Eugen Jakovčić iz nevladine udruge Documenta upozorio je da nema pomaka ni oko procesuiranja ratnih zločina:

„Počinitelje ratnih zločina je sve teže procesuirati jer u našem društvu još nije stvoreno ozračje u kojem bi se svjedočilo protiv počinitelja zločina, pogotovo 's vlastite strane', sve je manji interes domaće i međunarodne javnosti za ovu problematiku i izražavamo bojazan da će mnogi zločini ostati nekažnjeni.“

Ima i pozitivnih promjena – donesen je Zakon o pravo na pristup informacijama kao glavno oruđe za borbu protiv korupcije, počeo se primjenjivati pred 4 godine doneseni Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću kod donošenja odluka, ukinuta je zabrana okupljanja pred Saborom i Vladom, priprema se nova medijska strategija i radi se na uređenju registra birača.

„Opća je ocjena da – premda tih pozitivnih pomaka ima – oni su na neki način sporadičnih i ostaje gorak okus da ih je ipak premalo u odnosu na očekivanja“, kaže Sanja Šegrt iz Transparency International Hrvatska.

Platforma 112 ima pet zahtjeva od Vlade i Sabora - ispraviti najveće nepravde koje su rezultat rata i tranzicije, a čije su žrtve pripadnici srpske manjine, civilne žrtve rata, radnici i mladi, donijeti strategiju održivog razvoja Hrvatske, pokrenuti reformu javne uprave, odustati od aktualnog kratkoročnog i selektivnog poticanja samo nekih privilegiranih privatnih investitora i osigurati nadstranački nadzor nad reformama započetim u sklopu pregovora o članstvu u Europskoj uniji, u koji bi bio uključen i nevladin sektor.
XS
SM
MD
LG