Dostupni linkovi

Kritike evropskih parlamentaraca bh. vlastima


EU zastava, ilustracija
EU zastava, ilustracija
Nedavni dvodnevni susret parlamentaraca BiH i Evropskog parlamenta okončan je zajedničkom izjavom o potrebi formiranja državne vlasti, usvajanja neophodnih zakona i preduzimanju koraka približavanja evropskim strukturama - sve u pozitivnom tonu, uz neizbježnu opasku: sličnih skupova i poruka je bilo i ranije – nažalost, bez vidljivih rezultata.

Došli gosti, poslužena kafa i kolači, ćaskalo se o svemu i svačemu, a staru temu - uporno odbijanje bh. političara da pokrenu zemlju naprijed - domaćini shvatili kao uvredu biračima, gosti kao višu silu - glasali ste, uživajte.

„Duboko žalim da sada, na kraju 2011., Bosna i Hercegovina još nema vlade, da se ne zna ni kada će je biti. Šta više da kažemo? Tražimo od njih da
"Tražimo od njih da barem načine uvjete za kretanje naprijed, a vladu moraju da imaju, jer bez nje nema napretka", navela je Doris Pack.
barem načine uvjete za kretanje naprijed, a vladu moraju da imaju, jer bez nje nema napretka. S druge strane, takođe žalim što parlament, koji postoji i radi, nije u stanju da glasa, na primjer, o zakonu o popisu ili zakonu o državnoj pomoći, što je moguće učiniti i bez postojanja vlade. To pokazuje da politički lideri svuda i uvijek govore ljudima šta treba da čine, tako da, nažalost, imamo situaciju sa kojom se suočavamo gotovo dvije godine“, navela je izvjestiteljka za BiH Evropskog parlamenta, Doris Pack.

„Ja očekujem da će u ovoj sedmici koja nam preostaje biti još prilike za pozitivne poruke. Ja sam, doduše, za 2011. štampao jedan kalendar Zapadnog Balkana, gdje je Bosna i Hercegovina dobila decembar, pa po mom kalendaru, u decembru još uvijek postoje mogućnosti. Mislim da je realno očekivati da se
Jelko Kacin
Jelko Kacin
politika u Bosni i Hercegovini ipak dogovori i formira Vijeće ministara, kojeg nema pa nema, pa svi čekamo, ali ono što je po meni bitno jeste spoznaja da Evropska unija podržava BiH. Ako se oni ne dogovore, mogu i znatna sredstva koja su namijenjena Bosni i Hercegovini ostati u evropskom proračunu. Zbog krize, ovdje u Evropi se niko ne bi zbog toga bunio, ali mislim da su građani Bosne i Hercegovine toliko realni i toliko Evropljani, da bi svakako tražili odgovornost bh. političara za neaktiviranje tih novaca koji su potrebni da bi BiH krenula dalje", ocijenio je član Evropskog parlamenta iz Slovenije, Jelko Kacin.

Zajedničke sjednice

"Ono što je po meni bitno jeste da Bosna i Hercegovina uvijek kuka sama sebi, kuka u kantonima, pa u Federaciji, pa u Republici Srpskoj, umjesto da malo šire pogleda po regionu. Hrvatska je potpisala sporazum, što je najveći poraz euroskeptičara u Evropi. Crna Gora jasno zna da će u julu otvoriti poglavlje 23 i 24. Znači, Bosna i Hercegovina dobiva još jednu
"Ono što je po meni bitno jeste da Bosna i Hercegovina uvijek kuka sama sebi, kuka u kantonima, pa u Federaciji, pa u Republici Srpskoj, umjesto da malo šire pogleda po regionu", rekao je Jelko Kacin.
zemlju kandidata koja pregovara. Št6 će biti sa Srbijom, u ovom momentu stvarno ne znam, ali Srbija je dobila mogućnost da ojača povjerenje u sebe. Bosna i Hercegovina se tako našla u ovakvom okruženju, pa mislim da je došlo vrijeme za buđenje i da BiH sebi, a prije svega svojim građanima, dokaže da može biti znatnije funkcionalnija država."

"Zaključiću jednom mojom porukom koja je lakmusov papir danas ovdje: predložio sam amandman u kojem pozivam Vladu Republike Srpske i Vladu Federacije da održe zajedničku sjednicu. Ako može vlada RS u Srbiju na zajedničku sjednicu sa srpskom vladom, i obrnuto, zašto, zaboga miloga, ne mogu naći rješenje, pa da ove dvije vlade sjednu jednom, po prvi put, i daju neku pozitivnu poruku – ne samo svojim građanima, nego prije svega evropskim institucijama, da će 2012. godina biti bolja, prosperitetnija. Mislim da je to ono što nam treba.“


Oprostite, gospodine Kacin - ali zajedničkih susreta vlada Republike Srpske i Federacije neće biti, odlučili ovi prvi.

Inače, slušajući evropske parlamentarce, čovjek pomisli kako je jednostavno krenuti dalje i sustići sve ostale na putu prema evropskoj perspektivi. Međutim, domaći politički lideri su se očito učili nekoj drugoj logici imajući, još očitije, neke druge agende na umu.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG