Dostupni linkovi

Pozornica za priče o različitosti


Konferencija okupila stručnjake i predavače iz područja kulture, te nagrađivane umjetnike regionalne teatarske scene
Konferencija okupila stručnjake i predavače iz područja kulture, te nagrađivane umjetnike regionalne teatarske scene

Evropska teatarska konvencija (ETC) organizovala je u Sarajevu međunarodnu konferenciju pod nazivom 'Grad, pozornica za priče o različitosti'. Domaćin je bio međunarodni festival MESS, a okupilo se više od 50 teatarskih profesionalaca najvišeg ranga, koji predstavljaju 20 renomiranih evropskih nacionalnih pozorišta i kulturnih institucija.

Međunarodna teatarska konferencija okupila je stručnjake i predavače iz područja književnosti, digitalne tehnologije i kulture, te nagrađivane umjetnike regionalne teatarske scene. Raspravljali su i razmjenjivali ideje o ulozi teatra kao medijatora u interkulturnim konfliktima.

"Mi jako vjerujemo u to što radimo – da je teatar ostao jedan od rijetkih prostora socijalnog i javnog dijaloga i da je teatar medij koji je srušio sve barijere, koji je uspostavio te relacije. Čini mi se da je upravo u ovoj zemlji, kada jačaju segregacijske politike i kada se suočavamo sa diskriminacijom po različitim osnovama, teatar možda važniji nego ikada“, kaže Dino Mustafić, redatelj i izvršni producent festivala MESS.

Na konferenciji se govorilo i o budućnosti teatra, odnosno kako ovu umjetnost prilagođavati novim tehnologijama, te kako digitalizirati teatarska djela.

Mustafić dodaje kako ovaj dio Europe u tom segmentu još uvijek poprilično zaostaje:

"Mi smo u tom tehnološkom smislu jako daleko, ali upravo Evropska teatarska konvencija sufinancira programe i događaje koji će jako pomagati da se i ovaj teatarski i filmski prostor Bosne i Hercegovine na neki način prikači na savremene tehnologije.“

Za ovu namjenu izdvajaju se i značajna sredstva iz europskih fondova.

Europsku teatarsku konvenciju čini 40 teatara iz 20 zemalja, odnosno osam milijuna ljubitelja teatra
Europsku teatarsku konvenciju čini 40 teatara iz 20 zemalja, odnosno osam milijuna ljubitelja teatra

"Naš projekt za koji smo dobili grant Europske komisije je 'Europski teatarski laboratorij', upravo sa tom željom da pokažemo da teatar ne mora biti konzervativan i tradicionalan, nego da može ići ukorak s ovim vremenom i sa novim tehnologijama, i sa digitalizacijom, i sve skupa još povezano sa željom da na neki način pomoću novih tehnologija i novih medija dobijemo i novu publiku“, kaže Dubravka Vrgoč, dramaturginja iz Hrvatske i predsjednica Europske teatarske konvencije.

Vrgoč također dodaje kako je teatar važan čimbenik kojim se promovira sama ideja Europske unije:

"U svakom slučaju, teatar na neki način promovira europsku ideju o zajedništvu, povezivanju i fluktuaciji, odnosno kretanju unutar Europe bez granica. Zato je i nastala Europska kazališna konvencija – da bi pokazala da je to moguće u teatru, pa onda, nadamo se, i u realnom životu.“

Martina Mrhar, dramaturginja iz Slovenije, smatra da je svijet trenutno pogođen mnogim problemima na koje teatar ne može šutjeti.

"Teatar nikad ne može da odgovori na pitanja, ali može neke stvari da stavi u fokus. Teatar je uvijek htio da se bavi različitim temama i da pokuša razumjeti drukčije ideje. Zato mislim da je to idealan prostor da se promatraju i kulturne razlike i mogućnosti da se zajedno stvara umjetnost“, objašnjava Mrhar.

Heidi Wiley, generalna tajnica Europske teatarske konvencije ističe kako teatar ima jako važnu društvenu ulogu u kreiranju kulturnog života u različitim gradovima.

"On nudi publici, od najmlađih do najstarijih, prostor za refleksiju, razmišljanje. To je mjesto susreta, rasprava i mjesto za otkirvanje ljepote i različitih emocija“, kaže Wiley.

Europska teatarska konvencija (ETC) osnovana je u Parizu 1988. godine. Ovu mrežu čini 40 teatara iz 20 zemalja, odnosno osam milijuna ljubitelja teatra, te više od 11.000 budžetskih korisnika zaposlenih u nacionalnim teatrima. Ove teatarske ustanove svake godine izvedu preko 16.000 predstava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG